Editura Cartier serbează 25 de ani de activitate! Bucură-te de oferte surprinzătoare la Noaptea Cărților Deschise

Editura Cartier împlinește 25 de ani de activitate. Cu ocazia acestui eveniment, editura a lansat peste 1.900 de titluri, într-un tiraj total de peste nouă milioane de exemplare, și reduceri surprinzătoare la cărți!

separator
La aniversare, vineri, 6 martie, puteți să vă bucurați alături de oferte speciale în toate Librăriile Cartier.

Te așteaptă reduceri de 50 la sută la carte bună. Până la miezul nopții. E Noaptea Cărților Deschise.

Va fi dichis, chilipir, o seară poetică cu poeme de dragoste cu Vasile Romanciuc, Arcadie Suceveanu, Andrei Țurcanu, Marcela Benea, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Eugenia Bulat, Alexandru Corduneanu, Alex Cosmescu, Eugenia Bulat, Silvia Caloianu, Rodica Gotca și Premiul Om de Cuvânt. Au fost nominalizați: Vitalie Ciobanu, scriitor; Nina Corcinschi, critic literar; Dumitru Crudu, scriitor; Victoria Cușnir, jurnalistă radio; Andrei Ţurcanu, critic literar și poet.

Anul 2019 este anul Tatianei Țîbuleac, anunță editura Cartier. Romanul Grădina de sticlă a luat Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene. Romanul Vara în care mama a avut ochii verzi a apărut în spaniolă, unde a luat premiul librarilor spanioli pentru anul 2019, Premiul Calamo pentru cartea anului 2019, unul dintre cele mai importante premii ale pieței de carte spaniole. Premiile Naționale, oferite în perioada Guvernului Sandu, au obținut Tatiana Țîbuleac și Lică Sainciuc.

Albumul Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov este câștigătorul pentru Republica Moldova al premiilor Gourmand World Cookbook Awards, categoriile B08 Design și C07 Europa de Est. Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin este în lista finaliștilor și intră în concursul pentru cea mai bună carte de gastronomie și vin din lume pentru anul 2020.

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin a fost distins, de asemenea, cu Premiul de Excelenţă la Gala GastroArt & Vin (București). Cartea Melcușorul de Lavinia Braniște, ilustrații de Veronica Neacșu, a intrat în catalogul The White Ravens 2019 a celor mai frumoase 200 de cărți pentru copii și adolescenți din lume (Frankfurt). Romanul Sebastian, de Gelu Diaconu, a fost distins cu Premiul Cartea Discretă a Anului. Romanul lui Em.Galaicu-Păun Țesut viu. 10×10 a apărut în engleză. Romanul Lagărul 33 de Lilia Bicec-Zanardelli a apărut în italiană. Zilele Literaturii Române din mai au fost cu Adi Schiop, Dinu Guțu, Dan Alexe, Marius Chivu, Sorin Hadârcă, Valeriu Gherghel, Bogdan Crețu, Tamara Cărăuș, Alina Purcaru, Vasile Ernu, Vasile Romanciuc, Ruxandra Cesereanu, Dan Sociu, Em. Galaicu-Păun, Alexandru Bordian, Constantin Cheianu, Emanuela Iurkin.

Premiul Librăriilor Cartier Om de Cuvânt 2019: poetul Vasile Romanciuc. În Cartier de colecție au apărut antologiile de poeme cu nr. 20 – 24: Constantin Abăluță & poeme alese de Claudiu Komartin, Teodor Dună, Nora Iuga & Rita Chirian, Ioan Pintea și Un secol de poezie română scrisă de femei (vol. I), de Alina Purcaru & Paula Erizanu. A apărut Basarabia necunoscută. Ediție în trei volume, de Iurie Colesnic, un proiect ambițios de 2000 de pagini. În Cartier istoric au apărut Odessa lui Charles King, Socialiștii lui Adi Dohotaru, Însemnările unui guvernator al prințului S.Urusov și Încremeniți în istorie al lui Iulian Fruntașu. În anul 2019 a apărut Hipsteri, bobos și clase creative, de Ciprian State și Dinu Guțu, și încă 80 de titluri, dintre care 4 ebookuri. Cu un tiraj total de 135 374 de exemplare.

Află toate noutățile pe Cartier.md.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Natalia Gordienko: ,,Să spun că sunt șocată, e puțin spus”
Articolul anterior
O femeie de 73 de ani a reușit să slăbească 23 de kg și să-și schimbe complet viața
Articolul următor