Eroul în vârstă de 15 ani al Ucrainei. Cum a descoperit adolescentul, cu ajutorul dronei, un convoi militar rusesc care amenința Kievul

În timp ce armata rusă se îndrepta spre Kiev la sfârșitul lunii februarie, apărarea ucraineană a apelat la un tânăr de 15 ani de dronă pentru a localiza o coloană de vehicule militare care se apropiau de capitală dinspre vest.

Adolescentul și-a trimis drona pe un câmp din apropierea casei sale și a găsit convoiul rusesc. Artileria ucraineană l-a distrus, iar operatorul de dronă a fost salutat în liniște ca un erou.

Într-un interviu acordat Global News, Andrii Pokrasa a recunoscut că el este puștiul care a ajutat la oprirea invaziei rusești din Kiev. Incidentul a fost confirmat de părinții săi, de șeful federației ucrainene a proprietarilor de drone și de un comandant din cadrul secției de recunoaștere fără pilot a forțelor armate.

”Era singurul care avea experiență cu dronele în acea regiune. Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei”, a explicat comandantul, Iurii Kasjanov.

convoi rusia

Convoiul rusesc, după ce a fost distrus de ucraineni

Tânărul a spus că experiența a fost ”foarte, foarte înfricoșătoare”, dar nu a vrut ca soldații ruși să îi invadeze orașul. El a spus că forțele de apărare civilă au apelat la el pentru că aveau nevoie de coordonatele GPS ale coloanei rusești pentru a putea fi țintite.

”Ne-au furnizat informații despre locul aproximativ unde ar putea fi coloana rusă. Scopul nostru era să găsim coordonatele exacte și să le furnizăm soldaților. Era una dintre cele mai mari coloane care se deplasa pe drumul Zhytomyr și am reușit să o găsim pentru că unul dintre camioane și-a aprins luminile pentru mult timp”, a completat adolescentul, potrivit sursei citate.

Tatăl său a transmis detaliile către o unitate de apărare teritorială folosind o aplicație de socializare, iar forța de invazie rusă a fost oprită în apropiere de Berezivka, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kiev.

Folosind o dronă mai mare, cu o rază de acțiune mai mare, furnizată de forțele ucrainene, Pokrasa a continuat să ajute la depistarea mișcărilor militare rusești. Iryna, mama lui adolescentului, a declarat că a fost îngrijorată atunci când soțul ei a început să îl scoată pe fiul lor noaptea pentru a căuta soldați ruși.

În cele din urmă l-a dus în Polonia pentru a termina anul școlar de clasa a noua, deși el ar fi vrut să rămână în Ucraina și să continue să ajute.

sursa

 Maia Sandu îi invită pe toți cetățenii să sărbătorească împreună Ziua Europei, pe 9 Mai

Președintele Maia Sandu a venit cu un îndemn către toți cetățenii în care îi invită să sărbătorească împreună Ziua Europei.

Pe 9 mai 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii. Pe 9 mai sărbătorim și în Moldova Ziua Europei – sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți moldovenii.

Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai.Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, scrie președintele într-o postare.

Gazul s-ar putea ieftini cu 8% sau mai mult. Moldovagaz va expedia o solicitare ANRE

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 25 aprilie în cadrul unei emisiuni de pe N4 că pe 26 aprilie compania va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz va cere o reducere a tarif cu circa 8% (aproximativ 1,15 lei) sau mai mult, scrie NM.md.

„Vineri ne vom adresa ANRE cu solicitarea de a reduce tariful la gaz pentru consumatorii casnici și industriali. (…) Mâine vom anunța mărimea tarifului solicitat. (…) Pot spune cu siguranță că tariful va scădea cu aproximativ 8% (circa 1,15 lei) sau mai mult”, a spus Vadim Ceban.Amintim că, ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.

Rezoluția Parlamentului European: Alegerile prezidențiale din Rusia – nedemocratice și ilegale

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă „la alegerile prezidențiale nedemocratice din Rusia și la desfășurarea ilegală a acestora în teritoriile ocupate”, precum și întemnițarea ilegală a 14 deținuți politic și a doi jurnaliști, scrie Meduza, citată de agora.md. Documentul a fost votată joi, pe 25 aprilie, cu 493 de voturi pentru, ceea ce reprezintă majoritatea.

În document este menționat că „așa-numitele alegeri prezidențiale din Rusia au fost ilegitime și nedemocratice”. În același timp, Parlamentul European denunță toate încălcările regulilor electorale comise de regimul lui Vladimir Putin în timpul așa-numitelor alegeri prezidențiale din Rusia din perioada 15- 17 martie 2024, precum și represiunile și încălcările sistemice și de lungă durată ale drepturilor civice și politice.

 Rezoluția subliniază că așa-numitele „alegeri prezidențiale din Rusia au avut loc într-un climat de teamă și represiune și în contextul unui război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”.

Acest spectacol farsă al autorităților ruse a urmărit singurul scop – să creeze aparența legitimității electorale a lui Vladimir Putin, a politicii sale de represiune internă nemiloasă și, mai ales, a războiului agresiv împotriva Ucrainei.

Rezoluția condamnă organizarea de alegeri în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Deputații europeni solicită țărilor UE și comunității internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor ca fiind legitime, întrucât acestea au avut loc în teritoriile ocupate și „chiar și în interiorul Rusiei nu au fost nici libere, nici corecte”.

Parlamentul European a salutat „curajul miilor de oameni din Rusia care protestează împotriva regimului lui Putin și care se străduiesc să își democratizeze țara, inclusiv prin acte de rezistență în timpul așa-ziselor alegeri, când au umplut secțiile de votare din Rusia și din străinătate la prânz, pe 17 martie”.

De asemenea, documentul susține că Kremlinul și Putin personal „poartă responsabilitatea penală și politică” pentru moartea lui Alexei Navalnîi.

În plus, Parlamentul European a cerut eliberarea prizonierilor politici ruși. În document se afirmă că țările UE ar trebui să continue să „sprijine în mod activ” organizațiile independente ale societății civile ruse, mass-media independente și apărătorii drepturilor omului, precum și să ofere vize umanitare și alte tipuri de sprijin disidenților ruși- Vladimir Kara-Murza, Oleg Orlov, Alexei Gorinov, Alexandra Skocilenko, Dmitri Ivanov, Ioan Kurmoiarov, Viktoria Petrova, Maria Ponomarenko, Dmitri Talantov, Iuri Dmitriev, Lilia Ceanîșeva, Xenia Fadeeva, Ivan Safronov și Ilia Iașîn – și a jurnaliștilor Alsu Kurmașeva și Evan Herșkovici.

Rezoluția a fost votată joi, pe 25 aprilie, cu 493 de voturi pentru, 11 împotrivă și 18 abțineri.

Trei seri de concerte la festivalul DescOPERĂ: ediția aniversară a celui mai important eveniment de muzică clasică în aer liber
Articolul anterior
Putin a mințit din nou. Un procuror militar rus a recunoscut că aproximativ 600 de recruți au fost trimiși la război în Ucraina
Articolul următor