Europa a intrat într-o nouă eră politică

Schimbări în Europa. Ar trebui să ignorați multe dintre articolele referitoare la rezultatele alegerilor europene. Prognozele înfrigurate despre un val populist nu s-au materializat și majoritatea titlurilor de știri vor fi o variantă de „Centrul rezistă în fața avansului extremei drepte”, scrie evz.ro.

Două lucruri necesită să fie conștientizate: în primul rând, astfel de titluri de știri sunt o mostră de ceea ce numim acum „cope” [în engleză, a apela la un mecanism de autoamăgire pentru a te acomoda cu o realitate neplăcută – n.trad.]. În al doilea rând, Europa a intrat într-o nouă eră politică. Natura politicii la nivelul întregii UE s-a modificat în mod vădit. Cel mai dramatic deznodământ, decizia îndrăzneață a lui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională și a convoca alegeri anticipate, reflectă faptul că Franța este un prevestitor sau, dacă vreți, un model la scară mică al transformărilor generale din Europa.

Europa suferă schimbări profunde

 Rezultatele denotă, deloc surprinzător, variații mari de la țară la țară. Dar, chiar și așa, se conturează un tipar. Mai întâi, au fost progrese majore înregistrate de așa-zisa „extremă dreapta” (în realitate dreapta populistă sau național-colectivistă [prin al doilea termen s-ar putea înțelege fascismul clasic interbelic; vezi denumirea formală a nazismului, „național socialism” – n.trad.]). Tendințele cele mai pronunțate sunt în Franța, Germania și Austria, dar sunt vizibile și în general. Știrile ignoră o parte dintre ele, întrucât unele partide populiste mari nu fac parte din vreunul dintre cele două grupuri parlamentare populiste (ECR și ID).

În al doilea rând, centrul-dreapta (PPE) a evoluat bine, ieșind învingător în Polonia, Germania și Suedia și realizând progrese minore per total. Centrul-stânga a primit lovituri pe alocuri, mai ales în Franța și Germania, dar a rezistat în Italia și Spania. Trăgând linie, a stagnat.

În al treilea rând, verzii și liberalii au suferit înfrângeri considerabile (mai ales în Franța și Germania), iar stânga radicală a suferit unele mai mici, dar totuși semnificative.

Un aspect care merită să fie subliniat, nu în ultimul rând fiindcă e într-un contrast pronunțat cu politica britanică (cel puțin deocamdată), este deplasarea vădită a tineretului (sub 25 de ani) spre dreapta populistă. Tendința a fost cel mai vizibilă în Franța și Germania, dar poate fi sesizată aproape pretutindeni.

Ce înseamnă atunci toate acestea și de ce e atât de semnificativ rezultatul?

Acesta e momentul epocal în care dreapta național-colectivistă a răzbătut la nivelul politicii UE. Partidele de acest fel nu mai pot fi respinse sub motiv că se situează la periferie, nici nu mai pot fi izolate în spatele unui cordon sanitar. Ele sunt acum parte integrală a conversației ori dialogului despre direcția viitoare a UE și a Europei. Lucru ce poate fi dedus și din reacția centrului-dreapta, cu declarații precum „avem acum o opoziție autentică” (adică dreapta populistă). Ideea e că acest lucru denotă acceptarea dreptei în calitate de opozant sau interlocutor.

În antiteză, stânga radicală și verzii au ajuns acum marginalizați în ce privește rolurile pe care le vor putea avea în conversațiile despre viitorul Europei. În afara Scandinaviei, unde au evoluat bine, acest gen de partide au regresat. Sunt acum o forță mult mai mică decât populiștii, iar centrul, deopotrivă de dreapta și stânga, va trebui să se acomodeze cu noua situație și să gestioneze reacția adversă evidentă la adresa politicilor de mediu.

Cele două mari grupuri care vor face legea

Dar cea mai importantă realitate care s-a înfiripat e aceea că, pentru prima dată după Tratatul de la Roma, avem acum o politică europeană autentică, nu doar o serie de dialoguri politice naționale cârpite laolaltă. E evident că în toate țările campaniile electorale au fost axate pe preocupări interne, însă au fost dominate de argumente mai generale privind direcția viitoare a întregii Europe. Iar în această conversație regăsim acum șase participanți clar definiți: dreapta naționalistă, centrul-dreapta, centrul-stânga, liberalii, verzii și stânga radicală.

Dar principala conversație ori dezbatere de acum înainte va fi între cele două mari grupuri de centru și dreapta naționalistă, iar acest lucru va provoca probabil clivaje în toate cele trei grupuri. Dar în cele din urmă se va contura un acord general, care va trebui să țină cont de preocupările dreptei naționaliste (fiindcă în caz contrar susținerea ei va continua să crească).

Calculele lui Macron

Franța se va situa în centrul acestei dinamici. Convocarea alegerilor anticipate de către Macron reprezintă o mărire cutezătoare a mizei ca răspuns la apariția noii stări de fapt. El speră că-i va confrunta pe alegătorii francezi cu o alegere tranșantă – ori centrul liberal, ori RN-ul lui LePen și starul său în ascensiune, Jordan Bardella. Calculul lui Macron e că sistemul electoral francez îi va îngreuna lui LePen obținerea unei majorități și, chiar și dacă ar izbuti, el îi va putea obstrucționa programul de guvernare, permițându-i să preia funcții, dar nu și puterea. Iar prezența la guvernare îi va eroda popularitatea.

Macron a fost dintotdeauna un remarcabil strateg politic, și el anticipează de asemenea că aceste alegeri vor elimina extrema stângă din joc, lăsându-le alegătorilor o alegere clară de făcut între partidul lui și cel al lui Bardella, iar astfel fixează cursul nu doar pentru politica franceză, ci și pentru cea europeană în general. Cursul general al politicii europene a tins să urmeze evoluțiile din Franța și Germania, astfel încât el nu se gândește doar la următorii doi ani, ci la un termen mai lung.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

O avicolă din Grătieşti, prima care va exporta carne de pasăre în UE
Articolul anterior
Crimă șocantă în Marea Britanie! Doi băieți de 12 ani au măcelărit cu maceta un tânăr
Articolul următor