Europa, afectată de caniculă și furtuni. Maxime de 43 de grade Celsius în Grecia la umbră

Unii europeni se perpelesc sub soarele năucitor. Alții nu știu cum să mai scape de ploi și răcoare. Grecia rămâne sub imperiul caniculei, în timp ce țări din centrul Europei sunt răvășite de furtuni.

După Germania și Franța a venit rândul Belgiei și al Poloniei să se confrunte cu inundații, transmite Stirileprotv.ro.

Zăpușeala instalată în Grecia de vreo 10 zile a atins apogeul, cu maxime de 43 de grade Celsius la umbră în anumite zone din sudul și estul țării.

Localnicii și turiștii îndură cu mare dificultate urgia. Umbreluțele, sticlele de apă, înghețata și evantaiele fac parte din recuzita de supraviețuire.

Cum pe alocuri bate puternic și vântul, pompierii greci sunt în alertă maximă pentru eventualitatea unor incendii de vegetație.

În Olanda, Institutul de meteorologie a anunțat că țara tocmai a avut cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 120 de ani.

Media de temperatură a fost de 18,2 grade, cu 2 grade mai mult decât limita normală. În multe zone au fost zile la rând cu peste 30 de grade, cu un record de 34 de grade pe 17 iunie, în provincia Gelderland.

În schimb, belgienii se plâng de ploi și frig. Gradina zoologică din Brugelette a fost inundată după ce mai multe râuri din regiune s-au revărsat. Unele animale au fost evacuate, iar îngrijitorii curăță cuștile și perimetrul.

Situația a fost de-a dreptul dramatică în Varșovia, unde s-a impus închiderea mai multor stații de metrou după 90 de minute de ploaie susținută. Cantitatea enormă de apă a inundat capitala Poloniei, iar traficul a fost complet dat peste cap.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleta din Republica Moldova Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba aruncarea ciocanului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la ParisFoto: Mec.gov.md

Potrivit MEC, sportiva a reușit această performanță în cadrul Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria, unde a înregistrat rezultatul de 75.95 metri și a ocupat locul I. Normativul de calificare la Olimpiada de Vară este de cel puțin 74 de metri.

De asemenea, la competiția din Bulgaria, Zalina Marghieva a doborât și recordul național la această probă, pe care îl deținea tot ea din 2019, cu rezultatul de 74.74 metri.

Pentru Zalina Marghieva va fi a cincea participare consecutivă la Jocurilor Olimpice de Vară, un record pentru atletismul din Republica Moldova.

Participarea sportivei la Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria a fost posibilă cu sprijinul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat 13 cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Foto: Mec.gov.mdgallery images

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean. A alergat cu ea prin Franța

A trăit o experiență unică! Moldoveanul Victor Chetrari a avut onoarea de a purta flacăra olimpică în cadrul turului prin Franța. Soția sa a povestit că Victor a fost prezent la deschiderea din Marsilia și a alergat cu torța specială pe data de 12 mai, în orașul Aix-En-Provence.

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean: A alergat cu ea prin FranțaFoto: tv8.md

Victor Chetrari a fost selectat drept purtător al flăcării Jocurilor Olimpice de Vară de către un juriu din Paris, în cadrul companiei unde activează, transmite tv8.md

Moldoveanul a fost apreciat pentru entuziasmul său, implicarea activă în promovarea sportului și participarea la diverse competiții sportive, inclusiv Triathlon de Deauville. De asemenea, el este un practicant dedicat al Muay Thai-ului.

Citește mai departe pe tv8.md.

Ce dau de pomană moldovenii și câți bani au cheltuit în acest an pentru Paștele Blajinilor

De Paștele Blajinilor, moldovenii își pomenesc rudele răposate. Tradiționalele pomeni, care includ căni, farfurii şi prosoape, sunt completate cu dulciuri și colaci.

„Dulciuri punem, vesela ceva, nu tare bogate, modest. Știți, eu vreau să vă spun, mi-a venit fiul din Rusia și el împreună cu fiica, ei au cumpărat pentru că eu nu merg. Două mii undeva s-au dus”, spun oamenii, transmite tvn.md. 

Pentru pomenile pe care le dau de sufletul răposaților, moldovenii au cheltuit în jur de 3.000 de lei.

„Colac, dulciuri, veselă trebuie să fie obligatoriu și apă. Asta este după regula bisericească. Așa ne-au învățat părinții și așa noi facem, asta dăm de pomană, dar nu cine știe ce. Dacă sunt foarte multe pomeni, la mulți răposați, se ridică cheltuielile la 2.000 de lei”. 

„Eu mă stărui să cumpăr, de obicei, ceva cu ce se folosește omul. Eu întreb ce îi trebuie cui vreau să dau de pomană, să nu fie bani aruncați în vânt. Cu o mie nici nu te duci la piață. Aici trebuie minim 3.000-4.000, așa”.

„Ceva pentru bucătărie, un ștergar, veselă, albituri, cam așa”. 

Mai mult decât pomana, este importantă rugăciunea pentru cei adormiți.

„Venim în această zi însemnată pentru fiecare dintre noi, de la mic până la mare să le aducem un omagiu și să le facem slujba de pomenire, fie la biserică, fie în cimitire”, spune protoereul Simion, Parohul Bisericii „Sf. Simeon Stîlpnicul”, Briceni. 

#monolog despre nașterea care a adus-o la un pas de moarte: ”Moașa a urcat pe mine”
Articolul anterior
Daria Cerneavschi, eleva cu patru de 10 la Bacalaureat
Articolul următor