Eveniment grandios de însemnătate națională la Spitalul clinic municipal ,,Gheorghe Paladi”

Eveniment de anvergură desfășurat la spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Conferința științifico-practică națională a celebrat aniversarea de 95 de ani a academicianului Gheorghe Paladi.

La data de 9 mai, comunitatea medicală a marcat 95 de ani de la nașterea academicianului Gheorghe Paladi – personalitate remarcabilă a medicinei autohtone, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, care și-a dedicat peste 70 de ani din viață implementării reformelor medicale, îngrijirii femeilor însărcinate și pregătirii generațiilor de specialiști în obstetrică, ginecologie și chirurgie.

În contextul aniversării remarcabile, Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, în colaborare cu Departamentul Obstetrică și Ginecologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a organizat Conferința științifico-practică națională cu genericul „Zilele Gheorghe Paladi: La a 95-a aniversare”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 438164927_968217521977948_4271857061643610973_n.jpg

La eveniment au participat oameni de seamă ai lumii medicale, inclusiv specialiști de peste hotare. În calitate de invitați speciali, au fost prezenți academicianul Eva Gudumac, vicepreședinte al Academiei de Științe din Moldova, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, dar și membri ai familiei savantului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 444480041_968217315311302_6887319629951567421_n.jpg

Reuniunea profesioniștilor obstetricieni-ginecologi a adus omagii marelui cercetător și medic Gheorghe Paladi accentuând contribuția majoră a academicianului în fortificarea bazelor domeniului obstetrical din țara noastră.

În deschiderea evenimentului, moderatorul conferinței Dr. Olga Cernețchi, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, a subliniat calitățile prețioase ale pedagogului ilustru. ,,Nu poți ajunge la deplina afirmare decât printr-o anevoioasă, laborioasă și îndelungată activitate – anume un astfel de parcurs îl caracterizează pe deplin pe savantul Gheorghe Paladi”, a afirmat președinta comitetului organizatoric al evenimentului.

Programul conferinței a cuprins prezentări și rapoarte despre cele mai recente descoperiri din domeniul obstetrical-ginecologic, inclusiv studii clinice realizate în cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” și noi metode de tratament al afecțiunilor ginecologice, iar rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în suplimentul revistei ,,Sănătate publică, economie și management în medicină”.

A fugit de acasă și a ajuns în Moldova: Un adolescent din Ucraina a traversat ilegal frontiera

Un adolescent, depistat în zona de frontieră, după ce a ajuns ilegal din Ucraina. În zona localităților de frontieră Lipcani- Podvirevca, polițiștii de frontieră au surprins un copil în timp ce înainta dezorientat dinspre Ucraina în Republica Moldova. Imediat, patrula Poliției de Frontieră a intervenit în regiune și a stabilit că este vorba despre un adolescent de 14 ani, cetățean al Ucrainei.

Din spusele minorului, acesta ar fi plecat de acasă din cauza unui conflict cu membrii familiei. Adolescentul a fost prelut și condus la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lipcani, unde i-a fost oferită îngrijirea de primă necesitate.

De asemenea, au fost luate contactele cu autoritatea de asistență socială, dar și cu omologii Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei. Conform acordului stabilit între state privind readmisia, minorul urmează să fie transmis părții ucrainene.

Totodată, din informațiile suplimentare, adolescentul se află la a treia trecere ilegală a frontierei de stat.

Un om al străzii, surprins cum dirijează traficul într-o intersecție din Chișinău. VIDEO!

Un om al străzii din Chișinău ar fi luat locul, astăzi, unui inspector de circulație și a dirijat traficul într-o intersecție din capitală unde s-a produs un accident.

Imaginile video au fost surprinse de martori și postate în mediul online. Autorul imaginelor video susține că bărbatul ar fi boschetar și chiar apreciază modul în care dirijează circulația, scrie stiripesurse.md.

Dumitru, fratele regizorului Arcadie Spoială, răpus de pierderea acestuia: ”O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Dumitru, fratele lui Arcadie Spoială, cunoscutul regizor de la noi, care s-a stins în timpul furtunii nemiloase din seara zilei de 11 iunie, a venit cu un mesaj plin de durere.

”Dragi prieteni, o imensă durere mi-a sfâșiat sufletul meu de câteva ore. Fratele meu, bunul meu frate cel mai bun prieten! Sprijinul și inspirația mea! Modelul meu de bunătate și cumsecădenie! Cel mai frumos suflet din lumea asta pleacă la Domnul! Multe nu am reușit să-i spun. Poate ca nici voi nu ați reușit să-i ziceți ce om minunat și talentat e. Acum putem să ne rugăm pentru el și să-l petrecem.”, a scris fratele lui Arcadie pe rețele.

Cei care doresc să-și ia rămas bun de la Arcadie, o pot face astăzi, 13 iunie, la cimitirul ”Sf. Lazăr” din Capitală, pe str. Doina 189, în sala de priveghi, între orele 17:00 – 21:00, mai anunță Dumitru Spoială.

Arcadie și Dumitru Spoială sunt regizori și producători de film din Republica Moldova, cunoscuți pentru contribuțiile lor la cinematografia moldovenească și românească. Ei au fondat compania Spoiala Brothers, sub egida căreia au produs și regizat mai multe filme și proiecte cinematografice.

Frații Spoială au devenit rapid cunoscuți pentru promovarea filmelor de autor și a tinerilor talente din cinematografia noastră.

Arcadie Spoială s-a născut în 24 februarie 1980, a fost regizor, producător, scenarist.

A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a fost cunoscut pentru abordarea sa umanistă și atentă la detalii, punând accent pe relațiile interpersonale și dinamica socială în filmele sale.

Lucrări Notabile:

  1. „Visuri în amurg” (2009)
    • Un film despre întoarcerea unui bărbat în satul natal după mulți ani, explorând teme de redescoperire și reconciliere.
  2. „Ecoul pașilor” (2014)
    • Abordează tematica migrației și efectele ei asupra comunităților și familiilor rămase în urmă.
  3. „Umbra vântului” (2020)
    • Un thriller psihologic ce analizează complexitatea relațiilor umane și traumele din trecut.

Arcadie s-a stins pe 11 iunie, la 36 de ani, după ce peste cortul în care se afla pe malul Nistrului, la odihnă, din cauza furtunii puternice, a căzut o creangă imensă. Acesta s-a stins în ochii copiilor și a soției sale, deoarece nu a reușit să iasă din cort când a început furtuna.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie
Articolul anterior
Orășelul European își deschide porțile la Bălți. Agenda evenimentului
Articolul următor