Evenimentele care vor fi organizate în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării

Alăptarea reprezintăă cel mai natural început de viață, datorită alăptării copilul, pe lângă nutrienți necesari creșterii și dezvoltării armonioase primește ! Anticorpii care i-a acumulat corpul mameii pe parcursul întregii vieți, dar și alte elemente care până în prezent nu pot fi reproduse de cele mai moderne laboratoare.

Alăptând, se intensifică legătura necesară pentru contactul emoțional al mamei și copilului, are beneficii pentru restabilirea mamei și pentru sănătatea copilului, nemaivorbind de beneficii pentru societate, economia familiei, reducerea consumerismului și beneficii ecologice.

Conform ultimelor date pentru 2020 numărul copiilor alăptați în primele 2 săptămâni de viață este de 98% în Chișinău (cu 83% pe republică), iar copii alăptați până la 2 ani în aceeași perioadă a fost de 63%. Mămica Alăptează organizează pentru al 8-lea an consecutivevenimente de recreere și informare calitativă cu acces gratuit pentru părinți și viitori părinți.

Calendarul evenimentelor:

31 iulie, ora 11:00 – Marșul Alăptării (dresscode – alb, semn a picăturilor laptelui matern)

Vedeți aici video cum a fost marșul anul trecut – https://www.facebook.com/events/319824273613609?post_id=319828770279826&view=permalink

1 august – Seminar pentru gravide: Începutul vieții, necesitățile psihologice ale mamei și copilului în timpul și după naștere

2 august – Șezătoare pentru părinți: Experiența nereușită în alăptare

3 august – Training practic de pregătire a corpului pentru naștere

4 august – Seminar pentru mame despre încetarea blândă a alăptării „M-am săturat să alăptez. Ce să fac?”

5 august – Seminar pentru gravide – Cum să organizezi alăptarea în primele zile de la naștere

6 august – Șezătoare pentru gravide și mame care alăptează – Schimb de experiență în alăptare

6 august – Webinar despre restabilirea alăptării

Detalii evenimente: https://www.facebook.com/mamicaalapteaza/events/

Organizatorii vă invită cu drag să vă alăturați cauzei și să faceți materiale informative interesante de la #MarsulAlaptarii

Deschinderiîn biroul unui angajat al ANRE într-un dosar de corupție

Ofițerii CNA au efectuat astăzi acțiuni de urmărire penală în biroul unui angajat al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit faptelor investigate, consultantul Secției Licențiere ar fi acționat în interesul unui agent economic pentru a grăbi procesul de înregistrare a documentelor primare pentru obținerea unei licențe. Acesta ar fi exercitat influență asupra unor membri ai  comisiei ANRE, care la rândul lor urmau să faciliteze procesul de obținere în termeni proximi a licenței privind importul şi comercializarea de combustibil pe teritoriul Republicii Moldova. Ca rezultat, licența a fost eliberată a doua zi de la depunerea pachetului de acte.

În cadrul perchezițiilor efectuate, ofițerii CNA au ridicat corespondența purtată anterior de angajatul ANRE cu reprezentatul agentului economic interesat de obținerea rezultatului urmărit, inclusiv dosarul de licențiere și dispozitive electronice care ar conține date relevante cazului investigat.

Angajatul ANRE a fost citat la sediul CNA pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de comiterea infracțiunii de trafic de influență în circumstanțe agravante.

Conducerea urmăririi penale este asigurată de către Procuratura mun. Chișinău.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată

Caz revoltător! O bătrână a zgâriat Tesla unei tinere, furioasă că aceasta o parcase neregulamentar

O Tesla, parcată neregulamentar pe șoseaua Hîncești din capitală a fost distrusă de către o femeie. Imagini cu momentul în care faptașa se apropie de bolid și îl vandalizează cu o bucată de cretă, au fost postate pe rețele de stăpâna mașinii, care s-a arătat bulversată de acest gest. Poliția a declarat că cazul este înregistrat, iar femeie a fost identificată, scrie unimedia.info.

Nemulțumită de faptul că mașina era parcată neregulamentar, femeia a scris pe ea cu o bucată de cretă inscripția „Gazon”. Datorită camerelor de la bordul automobilului, aceasta a fost identificată.

Cazul a fost înregistrat de oamenii legii care urmează să stabilească toate circumstanțele acestui caz.

„Femeia care a comis fapta a fost identificată, iar în urma probelor acumulate, agentul constatator va lua o hotărâre conform legislației”, a declarat ofițera de presă din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati.

Ulterior, stăpâna mașinii a revenit cu un mesaj despre acest caz, în care recunoaște că a parcat mașina neregulamentar, dar a menționat că pentru astfel de cazul există organe competente care se ocupă de ordinea publică și nu este nimeni în drept să distrugă automobilul.

„Cam asta a rămas după ce mașina a fost spălată. Se vede clar că nu e floare la ureche că „creta se spală”, au rămas zgârieturi adânci.

În concluzie, recunosc și îmi asum faptul că am parcat neregulamentar, intrarea în parcare era blocată de un evacuator, mașina am lăsat-o pentru 10 minute. 

Cînd am ieșit să o mut, pentru că eram conștientă că este parcată aiurea am văzut această operă de artă. Astea nu sunt scuze, asta nu schimbă faptul că s-a produs o încălcare sau că eu nu trebuie să răspund în fața legii. 

Dar postarea este despre altceva, despre huliganism, despre fapte de genul „fac dreptatea cu mâna mea”. Nu suntem în drept să deteriorăm obiectele altor persoane. Toți cel puțin odată am încălcat legea, indiferent șofer sau pieton, că am parcat aiurea, că am trecut strada unde nu este trecere de pietoni, că am trecut trecerea pe bicicletă, dar nu este un bun exemplu să ne luăm la bătaie, să stricăm bicicleta, să distrugem bunurile altor oameni. Sunt organe competente care se ocupă de ordinea publică, nu este nimeni în drept să distrugă automobilul, apartamentul, bicicleta, gardul, telefonul ș.a. Sper că pe urma acestui caz să ia exemplu alți oameni care au astfel de „obiceiuri”. 

Pentru că mulți au întrebat cu ce s-a finisat istoria relatez. După ce am văzut făptașul am înțeles ca doamna locuiește în apropiere și chiar în acel moment era pe un scaun din spatele blocului. Cînd ne-am apropiat și am rugat-o să meargă cu noi la poliție doamna s-a prefăcut că nu știe despre ce vorbim. 

Deja după ce i-am arătat materialul video, femeia a recunoscut. Am apelat poliția, doamna tot încerca să plece cumva în scară.

Noi am scris o cerere precum că doamna ne-a deteriorat automobilul, aceasta deja urmează să achite amenda pentru huliganism. În fine nu acesta a fost scopul principal. 

Automobilul pentru a fi reparat este nevoie să mergem în instanța de judecată și după ce va fi investigat cazul (nu se știe câți ani poate dura) doamna va repara automobilul, ceea ce la fel nu este sigur pentru că ea este la pensie și evident nu are resurse financiare destule pentru a acoperi o asemenea pagubă. Cam asta a fost tot. Acum deja avem varianta de a merge în judecată sau să mergem să ne reparăm automobilul singuri.

Îmi pare rău pentru persoanele care susțin și promovează așa comportament animălesc în rîndul oamenilor. Evident mă bucur pentru cei ce nu sunt de acord cu așa comportament și optează pentru o variantă mai umană de a duce cuiva la cunoștință greșeala făcută. Mergem împreună spre o societate mai educată”, a scris stăpâna bolidului, pe pagina sa de pe Facebook.

Românii vor alege pe 9 iunie cei 33 de membri din România în Parlamentul European

La alegerile din iunie 9 iunie, cetățenii români își vor alege cei 33 de membri din România în Parlamentul European. În Republica Moldova, pentru acest scrutin, vor fi deschise 52 de secții de votare, dintre care 13 secții – în Chișinău, transmite IPN.

Ambasada României la Chișinău menționează că cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Este vorba despre cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, în cazul elevilor din școlile militare sau carnetul de serviciu militar.

Dintre cele 52 de secții de votare, 28 sunt în zona centrală a țării, 17 secții de votare sunt în zona de nord, iar 7 – în sudul Republicii Moldova. Misiunea diplomatică precizează că numărul secțiilor de votare a crescut substanțial față de exercițiul electoral precedent. Or, în anul 2019 au fost deschise în total de 36 de secții de votare în Republica Moldova.

La scrutinul din 9 iunie votarea începe la ora locală 07.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care se vor afla la sediul secției de votare la ora 22.00, precum și cei care se vor afla la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot vor putea să-și exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Mai multe tractoare moderne de producție japoneză au fost livrate în Moldova
Articolul anterior
Tras prin inel. Dodon spune că a slăbit în arest la domiciliu
Articolul următor