Despre acest fapt a anunțat Asociația Promo-LEX, care a preluat cazul femeii care a fost internată în cadrul Institutului Mamei și Copilului, în perioada 09 – 14 decembrie 2017 și a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea medicilor și asistentelor medicale.
„La data de 9 ianuarie 2018 au fost depuse plângerile către Procuratura Generală a R. Moldova privind modul și calitatea asistenței medicale acordate persoanei, efectele fizice și psihologice ale acestor fapte. Circumstanțele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis față de ea într-o instituție medicală. În același timp, Promo-LEX este îngrijorată de întorsătura pe care cazul dat a luat-o în mediul online și pe rețele de socializare, și anume – utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunțat, cât și multe femei care au împărtășit public experiențe similare. De asemenea, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă și avocații Promo-LEX”, se spune într-un comunicat emis de Asociație.Totodată, avocatul Promo-Lex, Dumitru Sliusarenco a menționat că acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii.
„În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Sliusarenco.
Promo-LEX a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenţei medicale în perioada naşterii în instituţiile medicale din Republica Moldova. Aceste aspecte vor fi discutate în cadrul unui eveniment public, care va avea loc săptămâna viitoare, la sediul Asociaţiei Promo-LEX. Cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă și avocații asociației.
Amintim că, femeia avea doar 21 de săptămâni de sarcină, iar medicii i-au diagnosticat copilul cu malformații. Ea a spus, că personalul medical ar fi neglijat-o, iar asistenta medicală a avut un comportament inuman față de ea.
„Aşa m-am chinuit 23 ore. Soră medicală a întrat o dată și mi-a adus sudna, spunându-mi : „hai poate rabzi până la 8 ca să vină medicii, să nu naști la mine”. Mă rugam la Dumnezeu să nu nasc chiar, mă temeam să nimeresc pe mâna ei. A mai întrat la 3 noaptea la mine și a început a striga: „și raji? Sperii alte fete!””, scrie femeia.