Femeie condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postări pe reţelele sociale, în Arabia Saudită

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările de pe reţelele sociale, acesta fiind al doilea astfel de caz din luna august, spun activiştii, relatează BBC.

Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat-o pe Nourah bint Saeed al-Qahtani ”fiindcă a folosit internetul pentru a rupe ţesutul social” şi ”a încălcat ordinea publică prin utilizarea reţelelor sociale”, a anunţat grupul pentru drepturile omului Dawn.

Informaţiile despre femeia saudită condamnată sunt puţine, dar se ştie că a criticat liderii saudiţi.

O altă femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru activitatea ei pe Twitter pe 9 august.

Abdullah Alaoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului de la Dawn, a declarat pentru programul BBC Newshour că grupul a aflat despre cazul lui Qahtani numai după ce o sursă judiciară i-a transmis documente judiciare.

”Nicio informaţie din documentele ei de judecată nu se referă la vreun act violent sau activitate infracţională”, a spus el.

”Acuzaţiile împotriva ei sunt cu adevărat ample. Ei folosesc legea împotriva terorismului şi legea împotriva criminalităţii cibernetice… care poate incrimina orice postare care critică chiar şi puţin guvernul”, a adăugat el.

Se pare că mai multe alte activiste au fost reţinute din cauza postărilor de pe reţelele sociale încă de anul trecut. Alaoudh a spus că se teme că femeile ar putea primi şi pedepse de închisoare lungi.

”Guvernul saudit trimite un semnal puternic Occidentului că nu îi pasă de drepturile omului”, a mai subliniat el.

Alaoudh a avertizat că este ”imposibil să nu existe legături” între întâlnirea controversată a preşedintelui american Joe Biden cu prinţul moştenitor Mohammed de la Jeddah luna trecută şi ”intensificarea atacurilor represive”.

Biden a promis anterior că va face din Arabia Saudită un ”paria” în ceea ce priveşte situaţia în domeniul drepturilor omului.

ALQST, un grup care apără drepturile omului cu sediul în Marea Britanie, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la sentinţa lui Qahtani, despre care a spus că ”se bazează pe tweet-urile (ei)”.

”Ne temem că asistăm la o deteriorare alarmantă a situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită”, a adăugat ALQST.

Nu a existat nicio confirmare imediată din partea autorităţilor saudite sau a presei de stat.

La începutul lunii august, Salma al-Shehab, o doctorandă saudită la Universitatea Leeds, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare. Ea a fost arestată în timp ce se afla în vacanţă în Araba Saudită în ianuarie 2021 şi a fost găsită vinovată că a oferit ”ajutor celor care încearcă să perturbe ordinea publică”, precum şi pentru ”publicarea de zvonuri false şi tendenţioase”.

Înainte de a părăsi Marea Britanie, femeia în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii, a făcut apel la reforme şi la eliberarea activiştilor şi intelectualilor închişi în urma unei represiuni împotriva disidenţei supravegheate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Pedeapsa cu închisoare dată lui Shehab a fost considerată cea mai lungă pedeapsă dată vreodată unui activist paşnic din ţară până la sentinţa lui Qahtani.

sursa

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Mărturia cutremurătoare a medicului care i-a acordat primul ajutor prințesei Diana: ”Am văzut splendoarea feței ei intactă”
Articolul anterior
#mamasita: Dina Zaiaț –“Știu cum se cresc copii, în special adolescenții, doar cei care nu au copii”
Articolul următor