Festivalul „DeVin&DeGust”: 4000 de vizitatori au fost prezenți la sărbătoarea gustului, aromelor și tradițiilor autohtone!

Peste 4.000 de amatori de delicii oeno-gastronomice au participat pe 26 augut 2017 la cel mai savuros și aromat festival al verii – „DeVin&DeGust”, o adevărată sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor autohtone. Evenimentul a reunit în premieră vinurile din cele 4 regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din Republica Moldova – „Codru”, „Ştefan Vodă”, „Valul lui Traian” şi „Divin” – cu gastronomia și cultura locală.

separator
21077569_719930761550629_2552620155623659989_n21077426_719918768218495_2105582870475631617_n21125340_719929331550772_6423035634776626540_o

Vladimir Grosu, director adjunct al Oficiului Național al Viei și Vinului: „Festivalul „DeVin&DeGust” a fost organizat pentru a promova, în primul rând, vinurile de calitate cu IGP. Este primul eveniment de asemenea amploare, pentru că am propus și asocierea corectă și sănătoasă a acestor vinuri cu bucatele tradiționale din regiunile respective, acesta fiind și laitmotivul festivalului. De asemenea, pentru prima dată Vinul Moldovei s-a reunit sub același acoperiș cu producatorii locali de fructe și pomușoare, carne, pește și brânzeturi. Festivalul „DeVin&DeGust” face parte dintr-o listă de activităţi al Oficiului Național al Viei și Vinului privind popularizarea consumuliui conștient și moderat a Vinului Moldovei.”

Ion Parea, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Sectorul vitivinicol a fost, este și va rămâne una dintre ramurile strategice ale economiei Republicii Moldova. Vinul a devenit faima și simbolul țării noastre, în pofida tuturor impedimentelor. Sectorul vitivinicol continuă să-și croiască drumul pe piața mondială și să se conformeze noilor cerințe. Apreciem mult eforturile producătorilor. În prezent ne concentrăm pe promovarea vinurilor si divinurilor de calitate ale Moldovei, astfel să promovăm imaginea Republicii Moldova pe piața internațională.”

Spre degustare au fost propuse 50 de tipuri de vin de la 24 de companii vitivinicole cu IGP, iar vizitatorii au avut parte de masterclass-uri savuroase în cadrul Teatrului Gastronomic, unde au învățat de la cei mai buni Chef-i și somelieri reguli de aur pentru o masă de excepție. 21083654_719933061550399_9133155023736372803_o21167632_719933128217059_5011488313658657906_o21200506_719933064883732_9209615505440238645_o

21105651_719926391551066_8364425617231537892_nPentru prima dată în același loc au fost prezenți un număr total de 22 de producători de fructe și pomușoare, alături de 8 producători de carne, unul de pește și 3 de brânzeturi.

21082987_719918924885146_8662779333224926093_o 21083106_719919148218457_6512036039399205307_o 21083257_719918914885147_4870954627516099703_o 21083397_719939464883092_4674364631755223841_o21105651_719926391551066_8364425617231537892_n

Daniel Thomson, șeful Departamentului Creștere Economică, misiunea USAID Moldova: „Guvernul Statelor Unite sprijină agricultura și vinificația Republicii Moldova de mai bine de 15 ani, contribuind la renașterea industriei vinului după embargouri și orientarea ei către o industrie axată pe calitate. Definirea indicațiilor protejate aduce și mai multă calitate și valoare adăugată vinurilor, oferindu-le un loc sigur pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană și alte țări. La fel, susținem Guvernul Republicii Moldova în implementarea unei agriculturi moderne care înseamnă prosperitate rurală și implicit bunăstare economică pentru toți locuitorii țării.”

Călătoria imaginară prin cele 4 regiuni IGP a inclus și cea mai mmmmm provocare – concursul „Meșter Bucătar”. Participanții au gătit la viteză, în fața publicului, delicii conform laitmotivului festivalului – asocierea corectă a vinurilor cu bucatele tradiționale. Întreg evenimentul a fost condimentat de 14 recitaluri ale colectivelor etnofolclorice din cele 4 regiuni IGP, alături de Flavy DeeJay, Adriana Ochișanu, Tharmis, Nelly Ciobanu, Concertino și Adrian Ursu. Printre vizitatorii primei ediții a festivalului deliciilor oeno-gastronomice „DeVin&DeGust” au fost și oaspeți din România, Ucraina, Italia, Suedia și alte state.21150086_719918918218480_3917973831880757131_n 21199694_719927391550966_2560049333193808141_o 21151689_719920201551685_1991031708392850932_n

Liubov, Mikola, Volodimir, Daria, Ilona și Katerina, turiști, Ucraina: „Este o idee minunată. Urmărim evoluția calității Vinului Moldovei și apreciem investiția companiilor vitivinicole în calitate. De asta suntem aici. Așa festivaluri au loc și la noi, în Ucraina, dar am venit să vedem cum sunt organizate asemenea evenimente și la vecini. Am descoperit că aveți bucate tradiționale variate și extrem de gustoase. Este de apreciat intenția de a-i învăța pe oameni să combine corect vinul potrivit cu mâncarea potrivită.”

Radu, vizitator, Moldova: „Am rămas plăcut surprins să descopăr o hartă diferită a Moldovei, una vitivinicolă. Îmi place cum arată ea. Am aflat unde sunt concentrate vinurile noastre de calitate și, grație acestui festival, m-am bucurat nespus să știu că se pune un mare accent pe calitatea produsului. Sincer, nu știam că avem în Moldova patru regiuni IGP recunoscute la nivel european. Pentru mine „DeVin&DeGust” este mai degrabă un super-mega-masterclass al degustării corecte a vinului și al îmbinării, potrivirii lui reușite cu bucatele noastre tradiționale din localitățile producătoare de vin. Abia aștept următoare ediție, pentru ca toți cetățenii Moldovei să înțeleagă că au cu ce se mândri.”

Daniela, turistă, România: „Am rămas plăcut surprinsă încă de la intrare, unde am primit un pahar pentru degustări, ceea ce mi-a oferit acces rapid și neîngrădit la stand-urile producătorilor de vin. Enorm mi-a plăcut ideea organizatorilor de a aduce la cunoștința consumatorilor combinațiile cele mai reușite dintre vin și bucatele tradiționale, posibilitatea de a degusta pe loc și din partea casei. Publicul mi s-a părut unul select, inițiat în arta vinului. Muzica a fost de bun gust: o combinație între folk, cea ușoară și cea balcanică.”21083671_719940021549703_7263166088612551705_o

Organizatorii au pus la dispoziție transport gratuit din Chișinău, tur-retur, inclusiv pentru amatorii de delicii din Hâncești, Nisporeni, Călărași și Orhei.

Festivalul „DeVin&DeGust” va reveni și anul viitor, pentru că își propune să devină o tradiție în regiunile cu IGP pentru a promova cultura noastră milenară de creare și consum a vinului de calitate, alături de bucate tradiționale, iar publicul larg să învețe despre consumul responsabil al vinului și asocierea acestuia cu gastronomia locală. De asemenea, evenimentul este gândit ca o platformă de comunicare între companiile producătoare din regiunile IGP şi consumatori, amatori de delicii oeno-gastronomice.

În prezent, din cei aproape 300 de producători de vinuri din Moldova, circa 50 de companii au obținut dreptul de a folosi însemnele calității – Indicația Geografică Protejată.

Festivalul „DeVin&DeGust” a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), al Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

 

Un american a rămas blocat într-un taxi autonom, care l-a învârtit într-o parcare

Mike Johns, un bărbat din SUA, a rămas captiv într-un taxi autonom în drum spre aeroport luna trecută. Într-o filmare care a apărut acum în mediul online este surprins momentul în care mașina fără șofer pur și simplu dă ture printr-o parcare. După ce situația s-a rezolvat, compania a anunțat că totul s-a petrecut din cauza unei actualizări de software, scrie digi24.ro.

– Mașina asta merge în cerc. Am un zbor de prins, de ce merge chestia asta în cerc? Am amețit, priviți ce face…

– Înțeleg…ne pare foarte rău, Mike, încercăm să rezolvăm problema, merge în cerc într-o parcare, nu?

– Merge în cerc într-o parcare. Mi-am pus centura de siguranță și nu pot să ies din mașină. A fost cumva ținta unui atac cibernetic? Ce se întâmplă? Mă simt ca într-un film… Face cineva mișto de mine? Am un zbor de prins.

– Voi trage acum mașina pe dreapta… așteaptă doar puțin.

– O, Doamne, sper că voi ajunge la timp să prind avionul.

Mike Johns se afla într-un taxi autonom al companiei Waymo în drum spre aeroportul Sky Harbor din Phoenix, când vehiculul a început să se învârtă în jurul unei parcări de mai multe ori, în timp ce bărbatul vorbea la telefon cu un reprezentant, scrie The Guardian.  Johns a spus că a amețit în timp ce mașina a continuat să facă ture în parcare și a declarat că acel moment „s-a simțit ca o scenă într-un thriller SF”. Reprezentantul Waymo, care îi oferea ajutor la telefon, l-a sfătuit să-și deschidă aplicația mobilă în timp ce ea încerca să oprească vehiculul, însă acesta a spus că nu „are opțiune de a controla mașina”.

Problema a fost rezolvată după câteva minute, a spus compania Waymo într-un comunicat. În cele din urmă, bărbatul a reușit să prindă zborul din Arizona către sudul Californiei, care, din fericire, a avut întârziere. Johns spune că a fost frustrat de experiență și că nu a putut să își dea seama dacă reprezentantul cu care a vorbit este om sau inteligență artificială.  Compania Waymo oferă servicii de călătorie autonomă în San Francisco, Los Angeles, Phoenix și Austin, din SUA. În timp ce mașinile companiei au efectuat milioane de drumuri în siguranță, incidente importante, inclusiv un vehicul fără șofer care a ucis un câine și a cauzat o coliziune care a rănit un biciclist, au alimentat mai multe îngrijorări. 

O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut

Linda De Sousa Abreu, fost ofițer de închisoare la HMP Wandsworth, din Londra, a fost condamnată la 15 luni de închisoare după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut, informează BBC citat de digi24.ro.

Femeia a fost identificată de angajații penitenciarului, după ce imaginile au fost distribuite online și au devenit virale rapid. Directorul închisorii Wandsworth a declarat că acțiunile lui Abreu au reușit ca în „mai puțin de o zi” să anuleze mulți ani de muncă pentru personalul feminin din închisorile de bărbați. Abreu, în vârstă de 30 de ani, care a fost arestată pe aeroportul Heathrow înainte de a se îmbarca alături de tatăl ei într-un zbor spre Madrid, a pledat anterior vinovată pentru abatere în funcție publică.

Într-o declarație adresată Curții Isleworth Crown, Andrew Davy, directorul închisorii Wandsworth a declarat că multe femei din personalul Wandsworth au raportat o creștere a agresiunilor din partea prizonierilor. Incidentul a avut loc la închisoarea Wandsworth în perioada 26 și 28 iunie. O altă înregistrare a fost găsită pe camera purtată de fostuli ofițer, iar Abreu a recunoscut că a întreținut și în alte rânduri relații sexuale cu acel deținut. Judecătorul a stabilit că videoclipul care a devenit viral nu a fost, prin urmare, izolat și face parte dintr-un comportament repetat.

Fenomenul ce ia amploare în țara lui Moș Crăciun: Turiștii care părăsesc Laponia lasă în urmă haine de mii de euro

O mulțime de saci cu haine și accesorii abandonate se acumulează în fiecare iarnă la hotelurile din Rovaniemi, capitala provinciei Laponia din Finlanda, potrivit publicației online de stat Yle, citat de digi24.ro.

Fenomenul pare să fi scăpat de sub control în ultimii ani. Oamenii care vin în vacanță aici lasă în urmă inclusiv îmbrăcăminte scumpă, de designer, intențional sau accidental. „Cred că motivul din spatele fenomenului este că nu mai au nevoie de hainele de iarnă după ce părăsesc Finlanda și nu le încap în bagaj”, a spus Miko Gröhn, managerul hotelului Arctic din Rovaniemi. Obișnuit deja cu fenomenul, un alt hotel din capitala Laponiei adoptă o abordare mai proactivă a problemei, potrivit managerului său Tiina Määttä , care a spus că oaspeții lasă hainele în urmă săptămânal.

„Avem un panou în lifturi care explică că hainele pot fi lăsate la un punct de colectare din zona recepției”, a spus Määttä, adăugând că apoi hotelul donează articolele grupului de caritate Hope. Și alte unități de cazare din capitala Rovaniemi au confirmat, de asemenea, că unii oaspeți își lasă hainele groase în urmă, inclusiv Santa’s Hotels și Apukka Resort. Cu toate acestea, cantitățile nu sunt deosebit de mari acolo. Gazdele care închiriază apartamente văd, de asemenea, partea lor de lucruri personale abandonate, inclusiv pantofi din piele și paltoane de iarnă în valoare de mii de euro.

Rovaniemi examinează problema Administrația orașului Rovaniemi efectuează în prezent un sondaj pentru a vedea câte articole abandonate circulă în oraș. Sondajul face parte dintr-un efort mai amplu de promovare a economiei circulare în oraș, potrivit managerului de proiect al Business Rovaniemi, Katariina Sieppi . „Am auzit că turiștii în special lasă în urmă cantități uriașe de haine și lucruri. Suntem conștienți de fenomen, dar nu avem o idee exactă despre amploarea lui”, a explicat Sieppi. Sondajul, care intervievează localniși, firme de turism și turiști deopotrivă, va fi finalizat luna aceasta, iar rezultatele vor fi folosite în primăvară pentru a ghida un proiect pilot care vizează promovarea economiei circulare a regiunii. De exemplu, Sieppi a spus că serviciile locale de închiriere de îmbrăcăminte pentru turiști ar putea fi îmbunătățite. Alte posibilități includ servicii îmbunătățite de colectare pentru reciclare, precum și oferirea turiștilor posibilitatea de a cumpăra echipament de iarnă uzat. „Atunci, turiștii nu ar trebui să se gândească unde să arunce lucrurile lor suplimentare, iar articolele ar putea fi ridicate de unde stau”, a explicat Sieppi.

Medic de la Urgență, prins în flagrant pentru luare de mită! Ar fi pretins 13 mii de lei de la o pacientă
Articolul anterior
Bloggerița Hellen Monroe face astăzi nunta! Iată cum arată rochia de mireasă
Articolul următor