Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf 2019 invită publicul la cinematograful ,,Odeon”, la cea de-a 15-a ediție!

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf va avea loc în perioada 22-28 mai 2019, la Chișinău. Evenimentul se va desfășura la cinematograful „Odeon”.

separator

Organizatorii ne anunță că anul acesta, în competiție vor participa 49 de filme: 14 documentare la Secțiunea Principală Lungmetraje și 6 documentare la Secțiunea Principală Scurtmetraje, 9 filme la Secţiunea cadRO şi 9 filme din Republica Moldova la Secțiunea Producții Locale.

La Secțiunea Un LIKE pentru documentar vor concura 7 filme, iar la Secțiunea Cu ochii pe Moldova – 4 documentare. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de țări ale lumii.

FIFD CRONOGRAF va proiecta și câteva filme în afara competiției, în cadrul unor evenimente și proiecții speciale. De asemenea, Festivalul va aduce mai multe premiere de filme documentare, realizate de către regizori moldoveni.

În curând va fi publicat programul FIFD CRONOGRAF 2019 și alte detalii despre Festival. Cei care doresc să meargă la festival pot afla nformații despre bilete aici: https://iticket.md/event/fifd-cronograf-2019-editia-a-xv-a

ULTIMA ORĂ! Ilan Șor ar putea să rămână fără fotoliul de deputat

Parlamentul va examina proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Parlament a lui Ilan Șor. La ședința de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au aprobat raportul pentru această inițiativă legislativă, scrie unimedia.info.

„Proiectul de hotărâre a fost elaborat urmare a deciziei Curții de Apel prin care Ilan Șor a fost recunoscut vinovat în săvârșirea infracțiunilor prevăzute în art. 190 alin. (5) și art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal”, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Totodată, proiectul de hotărâre prevede că un mandat de deputat în Parlament, care aparține Partidului Politic „Șor”, ar putea fi declarat vacant.

Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare, în dosarul ”Frauda Bancară”. 

Averea lui Ilan Șor va fi confiscată. Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu o reacție menționând că, „doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”.

Reacția lui Ilan Șor după condamnare: „Nu am de gând să mă conformez, iar această decizie va fi anulată exact a doua zi după schimbarea actualului regim de către o instanță echidistantă și corectă”, a declarat Ilan Șor. Totodată, acesta a menționat că „pentru hotărârea de astăzi, acești trei judecători vor ajunge după gratii foarte și foarte curând”.

Zile libere pentru elevi și angajații instituțiilor bugetare, în luna mai

Elevii și angajații instituțiilor bugetare nu vor merge la școală sau la serviciu în zilele de 1 mai, 8 mai (ziua de luni – n.r.) și 9 mai.

Se dau zile libere în plus de la Stat în 2023? Schimbarea care urmează să  aibă loc - Playtech Știri

Acestea sunt declarate oficial zile libere, însă ziua de luni, 8 mai, va trebui recuperată sâmbătă, pe 13 mai, transmite ziarulnational.md.

Guvernul a declarat, la finele anului trecut, ziua de 8 mai 2023 drept zi de odihnă.

Decizia a fost luată reieșind din faptul că în 2023 mai multe zile de sărbătoare nelucrătoare, stipulate în Codul muncii, cad în zile de odihnă.

O placă în memoria lui Petre Teodorovici a fost dezvelită la Chișinău

O placă în bronz în memoria compozitorului Petre Teodorovici a fost dezvelită astăzi pe fațada blocului în care a locuit din Chișinău, din strada Vasile Alecsandri 19.

O placă în memoria lui Petre Teodorovici a fost dezvelită la Chișinău

gallery images

Potrivit Direcției Cultură a municipiului Chișinău, la eveniment au fost prezenți viceprimarul Angela Cutasevici, rudele compozitorului, poeți, dar și interpreți autohtoni, care l-au cunoscut pe Petre Teodorovici.

Toți au ținut să povestească despre opera și viața artistului. De asemenea, au fost depuse flori în semn de recunoștință pentru aportul maestrului întru dezvoltarea și promovarea culturii țării noastre. 

Autorul plăcii comemorative este sculptorul Ioan Grecu, artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Astfel, Direcția Cultură și Patrimoniu Cultural a încurajat și susținut inițiativa rudelor și prietenilor compozitorului, în scopul eternizării memoriei interpretului Petre Teodorovici, Maestru Emerit în Arte, deținător al Ordinului „Gloria Muncii”.

Petre Teodorovici – s-a născut la 18 mai 1950, în orașul Leova și și-a făcut studiile la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” și la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău. 

A activat ca director artistic al ansamblurilor “Bucuria” al Filarmonicii Naționale (1975-1982), “Ceremoș” al Filarmonicii din Cernăuți (1983-1984) și “Ecou” al Centrului tineretului din Chișinău (1984-1989).

A scris melodii, care au devenit șlagăre, pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu și Ion Hadârcă.

Cântecele compuse de Petre Teodorovici s-au bucurat de popularitate pe marile scene la festivaluri muzicale din România, Slovacia, Finlanda, Cuba, Argentina, Italia, Rusia, fiind interpretate de renumiți interpreți precum: Anastasia Lazariuc, Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nina Crulicovschi, Ştefan Petrache, Gabriel Dorobanțu şi alții.

Petre Teodorovici și-a iubit nespus de mult neamul și țara, a fost un luptător pentru cauza națională.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Cea mai severă lege din Statele Unite interzice avortul! Pedeapsa ar putea ajunge la 99 de ani de închisoare!
Articolul anterior
Ore numărate până la startul celei de-a 6-a ediții a proiectului ”Galina Tomaș îți cumpără kg”!
Articolul următor