Fetele și femeile din Moldova sunt motivate să candideze la alegeri

„Îți pasă cu adevărat? Implică-te. Știi cum poate fi mai bine? Insistă și demonstrează.” Acesta este îndemnul Lorettei Handrabura, expertă de gen și președinta Clubului Politic al Femeilor 50/50, transmis în cadrul evenimentului online „Femeile în alegeri”, luni, 25 mai.

separator
 

Timp de jumătate de oră, experta a venit cu exemple din propria experiență politică, dar și a explicat de ce e nevoie de implicarea egală a femeilor și bărbaților în alegeri.

Alegerile locale și cele parlamentare sunt planificate peste trei ani. Este o perioadă tocmai potrivită pentru ca femeile și bărbații să înceapă pregătirile pentru a deveni candidate și candidați electorali, pentru a învăța cum se desfășoară o campanie electorală și, mai ales, cum pot ele și ei să câștige maratonul politic.

De aceea, PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, continuă să susțină egalitatea de gen în alegeri și organizează în perioada 18 mai – 15 iunie  patru sesiuni de evenimente online, cu genericul „Femeile în alegeri”, dedicat tuturor fetelor și femeilor care se gândesc sau au decis deja să candideze la următoarele scrutine la funcția de consilieră, primară sau deputată.

Toate evenimentele sunt găzduite de patru mentore. Este vorba despre Angela Stafii, doctoră în filozofie și trainer transformațional pentru femei, Loretta Handrabura, expertă națională de gen și președintă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, Liliana Palihovici, președintă a „Institutum Virtutes Civilis” și ex-vicepreședintă a Parlamentului Republicii Moldova și Ludmila Andronic, expertă în relații publice, comunicare cu presa și pe rețelele de socializare.

La 18 și 25 mai au avut loc sesiunile online cu Angela Stafii și Loretta Handrabura, iar pe 8 și 15 iunie urmează să aibă loc cele cu Liliana Palihovici și Ludmila Andronic. Fiecare dintre experte va ghida femeile de la momentul cunoașterii lor interioare până la lansarea lor în spațiul public, trecând prin realitatea politică din Moldova și învățând cum să se pregătească să devină candidate puternice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, susține:

„Comisia Electorală Centrală, în calitate de instituție care organizează alegeri, își propune să creeze platforme de discuții, inclusiv pentru femeile și bărbații care își doresc să participe la scrutine, iar evenimentul ‘Femeile în alegeri’ vine tocmai pentru a informa și a ajuta la pregătirea femeilor din Republica Moldova să se lanseze în politica locală sau națională”.

Eva Bounegru, manageră de proiect PNUD Moldova, afirmă:

„Înainte de criza COVID – 19, ‘Femeile în alegeri’ urma să fie un eveniment de o zi, față în față cu femeile care s-ar fi înregistrat pentru a participa. Acum, decis să trecem pe online și ne bucurăm că în așa fel, toate femeile au acces egal la informațiile prezentate de experte și astfel vom contribui la creșterea numărului candidatelor în alegeri”.

Pentru fetele și femeile care își doresc să continue discuțiile și după evenimente, a fost creat un grupul de Facebook Femeile în alegeri, care a adunat deja aproape 80 de membre.

Următoarele evenimente vor avea loc pe 8 și 15 iunie, ora 15.00 și vor fi transmise live pe Facebook și pe privesc.eu.

Evenimentele cu genericul „Femeile în alegeri” sunt organizate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Urmăriți video cu Angela Stafii și cu Loretta Handrabura. Mai multe informații găsiți pe paginile evenimentelor: „Femeile în alegeri” cu Angela Stafii și „Femeile în alegeri” cu Loretta Handrabura.

Mai multe primării din țară vor beneficia de expertiză și suport tehnic

A fost lansat un program de suport financiar pentru bazele de date ale instituțiilor din administrația publică locală. Au depus dosare de participare peste 85% din primării și doar zece au reușit să se încadreze în program ca să poată oferi servicii publice mai calitative, transmite IPN.

Administrațiile locale incluse în program vor beneficia de expertiză și suport tehnic pentru dezvoltarea politicilor locale, consolidarea competențelor de accesare a fondurilor naționale și europene, atragerea investițiilor și dezvoltarea parteneriatului public și privat.

De asemenea, vor putea primi suport financiar pentru implementarea inițiativelor și politicilor locale drept răspuns la schimbările demografice.

„Avem provocări legate de utilizarea seturilor de date privind populația, iar acest program este o investiție strategică în viitorul țării noastre”, a precizat Andrei Strah, secretar general adjunct al Guvernului. Andrei Strah a adăugat că programul se încadrează în prioritatea zero de integrare europeană.

Programul e realizat pe baza proiectelor finanțate de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova, cu implementare și cofinanțare din partea fondului ONU pentru populație UNFPA.



Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost anulat. Motivul anunțat de organizatori

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost desființat, după ce organizatorii competiției au declarat că este timpul pentru schimbare. Concursul nu se va mai ține, iar în locul său cei care l-au organizat au introdus o nouă inițiativă menită să „inspire” tinerii în multe moduri diferite, scrie digi24.ro.

Măsura vine la puțin peste un an după ce juriul concursului a încoronat-o pe prima femeie trans, Rikkie Kollé (foto). O declarație pe site-ul web al concursului a anunțat închiderea acestuia și înființarea unei noi platforme, intitulată „Niet Meer Van Deze Tijd” („Nu mai este de actualitate”). Acolo se afirmă că: „După ani de istorie plină de farmec, talent și inspirație, Miss Olanda spune la revedere numelui care s-a regăsit în inimile multor oameni. Dar acesta nu este sfârșitul; este un nou început. Lumea se schimbă, iar noi ne schimbăm odată cu ea.”

O nouă platformă

„Miss Netherlands” se transformă în «No Longer of this Time»: o platformă care gravitează în jurul sănătății mintale, social media, diversității, exprimării de sine și multe altele. Nu mai sunt persoane încoronate, ci povești care conectează. Fără rochii, doar vise care prind viață. „Aici îi inspirăm pe tineri să fie ei înșiși într-o lume care este în continuă schimbare”. Într-o declarație trimisă CNN, Monica van Ee, director al Miss Olanda și fondator al noii platforme, a spus: „Femeile sunt nesigure din cauza, printre altele, a creșterii social media și a imaginilor sale ireale de frumusețe”. Apărând recordurile concursului, ea a argumentat că feedback-ul spectatorilor a devenit din ce în ce mai dificil de gestionat. Van Ee a declarat că motivul renunțării la „castinguri și finale” a apărut inițial din cauza „încăpățânării spectatorilor” și a criticilor de genul „este prea albă” sau „este prea neagră”. „Acest lucru duce la o energie negativă în fiecare an”, a spus ea. „În al doilea rând, am dori să ne folosim energia pozitivă în loc să fim mereu nevoiți să fim defensivi. Acum putem ajunge la toată lumea și să oferim solidaritatea potrivită. Credem în platforma noastră și poate că o eșarfă și o coroană sunt învechite. Dar sunt femei care se sprijină și se ajută reciproc, iar asta a fost întotdeauna important pentru noi!” Kollé, care a fost una dintre cele două femei trans care au continuat să concureze la Miss Universe 2023, și-a folosit influența pentru a promova o viziune mai incluzivă a lumii concursurilor. Într-un videoclip postat pe Instagram anul trecut, ea a spus: „Miss Universe ne-a cerut să ne descriem într-un singur cuvânt. Cuvântul pe care îl aleg este „victorie”, pentru că de mic copil am învins toate lucrurile care mi-au ieșit în cale – și uitați-vă la mine acum, stând aici ca o femeie trans puternică și încrezătoare.”

Lumea concursurilor de frumusețe a fost forțată să se modernizeze în ultimii ani, deoarece valorile pe care le îmbrățișau în mod tradițional nu mai corespund generațiilor mai tinere. Miss Universe din acest an, care a avut loc în Mexico City luna trecută, a admis pentru prima dată femei cu vârsta peste 28 de ani. Aceasta a urmat demersurilor de anul trecut de a ridica interdicția de a include femei însărcinate sau mame și femei care sunt sau au fost vreodată căsătorite. Totuși, această regulă este încă valabilă în unele concursuri. În septembrie, o femeie din New York a depus o plângere la Comisia pentru drepturile omului din oraș, solicitând încetarea excluderii mamelor. Organizația Miss Universe a fost analizată la începutul acestui an în calitate de societate mamă a Miss USA. În mai, cîștigătoarele trofeelor Miss USA și Miss Teen USA au demisionat la câteva zile distanță una de cealaltă, pe fondul unor acuzații de management defectuos, toxicitate și condiții care le-au afectat sănătatea mintală.

Concerte de suflet, în prag de sărbători, alături de frații Ștefăneț și „Fluieraș”, în mai multe localități din țară. Vezi unde vin artiștii

În perioada Sărbătorilor de iarnă, Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș”, condus de maeștrii Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol, va evolua în mai multe localități din țară, aducând bucurie în inimile spectatorilor, informează unica.md.

Astfel, artiștii de la FLUIERAȘ, alături de interpreți faimoși de la noi, vor evolua:

21 decembrie, ora 16:30 – Orhei, Peresecina

22 decembrie, ora 16:00 – Drochia

27 decembrie, ora 16:30 – Rezina

29 decembrie, ora 16:00 – Edineț, Cupcini.

Sunteți așteptați cu drag la spectacole de suflet, cu multă voie bună și un program absolut superb.

Evenimentele au loc în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”, organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

În total, peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate în localitățile din țară, dar și în diasporă, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”. Activitățile culturale vor începe joi, 19 decembrie, și se vor încheia pe 16 ianuarie 2025.

În fața publicului vine Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”;  „Moldova Concert” cu ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, „Mugurel”,  formațiile „Milenium” și „Noroc”; Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” –  cu ansamblul „Folclor”, Accordion Band „Concertino”; Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu formația Enigma Romilor, precum și artiști independenți.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și Teatrul Republican „Luceafărul” vor duce „Magia Crăciunului” în casele de cultură din 7 sate și orașe din țară.

11 ansambluri și formații de muzică și dans, dar și artiști independenți vor merge să evolueze pe scenele caselor de cultură din aproape 40 de localități, sate și orașe de pe întreg teritoriul țării, inclusiv UTA Găgăuzia.

Mai multe informații despre ora, data și locația evenimentelor, vedeți în agenda „Hai acasă de Crăciun”.

Un copil a murit după ce i s-a dat să bea sânge de ţestoasă împotriva Covid-19
Articolul anterior
Cinci personalități care au schimbat lumea ca urmare a copilăriei lor înfricoşătoare
Articolul următor