Foto. Păpușa Matrioşka ,,poartă” mască de protecție

Rămași fără clienți, din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus, meșterii populari din Rusia sunt nevoiți să se adapteze şi dea dovadă de multă inventivitate, pentru a-și vinde produsele.

separator
Un lot inedit de păpuşi din lemn Matrioşka, accesorizate cu măşti de protecţie, a fost produs la o fabrică din Semionov, din regiunea Nijni Novgorod, Rusia.

Meşterii populari locali din această fabrică au fost mereu în pas cu moda şi urmăresc îndeaproape tendințele, iar acum pe timp de pandemie ei au accesorizat celebra păpuşă cu o mască de protecţie.

Jucăria din lemn poartă pe timp de pandemie mască de protecţie, iar ideea aparţine unui meşter popular din Semionov, care a creat păpuşa inedită, clasica păpuşă matrioşka care poartă mască de protecţie, titrează publicaţia pravda.ru, potrivit rador.ro.

Amintim că păpuşile Matrioşka au fost mereu în pas cu moda. De exemplu, în perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia din 2018, celebra păpuşă Matrioşka arăta exact ca un jucător de fotbal, iar în anul 2020 aceasta este accesorizată cu mască de protecţie, care a devenit obligatorie în multe regiuni din Rusia, inclusiv la Moscova, capitala ţării.

„Autorul acestor păpuşi inedite din lemn, accesorizate cu mască de protecţie, este meşterul popular emerit din Rusia Tamara Koriova. Artista a lucrat mulți ani într-un laborator experimental de la Fabrica de Pictură murală din Semionov, iar acum lucrează în tehnica picturii Merinovsk (localitatea Merinovo este situată pe malurile râului Kerjeneţ, lângă Semionov, regiunea Nijni Novgorod). Pictura Merinovsk se află la originea picturii Semionovsk. Dacă Matrioșka de Semionov reprezintă femeia rusă nobilă şi are gene lungi, costume bogate în culori foarte viu colorate, atunci Matrioşka de Merinovsk este mult mai simplu îmbrăcată şi simbolizează femeia din popor.

Pentru genul acesta de păpuşă se folosesc forme mult mai simple, în mod deliberat, pentru a obține o expresivitate mult mai mare”, a declarat Margarita Almazova, antropolog, cercetător din ţinutul Kerjensk.

Pentru a confecţiona o astfel de păpuşă este nevoie de cel puţin o săptămână. Creată încă de pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Rusia imperială, Matrioşka este o jucărie din lemn, viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuşi similare, din ce în ce mai mici, cel mult cinci sau cel puţin trei. În prezent, păpuşa Matrioşka se numără printre cele mai celebre şi cele mai populare produse de export ale Rusiei.

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor, să revină în penitenciar

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov să revină în penitenciar. Ședința de judecată a avut loc joi, 10 aprilie. Informația a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de către președintele Curții de Apel Nord, Ion Talpa.

„În privința lui Radulov în ziua de ieri, 10 aprilie, a fost repus în termen recursul penitenciarului și a fost anulată încheierea judecătorului  cu timp de eliberare a condamnatului”, a spus Ion Talpa.

Potrivit lui, poliția a fost anunțată despre încheiere și urmează ca Radulov să fie dat în urmărire și să fie reținut.

„Astăzi dimineața a fost expediată decizia Curții de Apel în adresa Instituției Penitenciarilor și Inspectoratului General de Poliție pentru a întreprinde deja mai departe acțiunile de căutare și de reținere”, a spus Ion Talpa.

Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor și eliberat condiționat din penitenciar, a părăsit teritoriul R. Moldova pe 16 martie curent. 

Potrivit Ziarului de Gardă, Iurie Radulov a devenit cunoscut în lumea interlopă în anii 1990. El a fost capul uneia dintre cele mai sângeroase grupări de killeri din R. Moldova. Gruparea condusă de Radulov avea la activ zeci de omoruri, printre victime fiind oameni de afaceri și lideri interlopi. În anii 2000, investigațiile au arătat că membrii grupului au comis în regiunea transnistreană patru asasinate și șase tentative de omor. Radulov, împreună cu alți membri ai grupării sale, au fugit din țară și au fost dați în căutare internațională. Ulterior, Radulov a fost reținut în Bulgaria și predat Chișinăului.

Maia Sandu confirmă discuția cu Veronica Dragalin, dar respinge acuzația privind solicitarea unei liste cu procurori integri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a avut o discuție cu fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, însă respinge categoric acuzația că i-ar fi cerut o listă cu procurorii considerați integri pentru a promova procedura de vetting. Președinta a făcut aceste declarații în fața jurnaliștilor, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

„Discuția care a avut loc a fost despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție atunci când vorbeam despre vetting. (…) Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestei evaluări”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a precizat că recomandarea a fost ca Dragalin să discute cu Comisia de vetting pentru a accelera evaluarea unor procurori implicați în dosare de importanță națională, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea.

Declarațiile vin în contextul în care o scrisoare, pretins semnată de Veronica Dragalin, a fost publicată recent de experta anticorupție Cristina Ciubotaru. În document, Dragalin susține că atât Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze vettingul. Ea a refuzat, invocând riscul unei utilizări politice a listei.

După apariția scrisorii, Președinția a calificat acuzațiile drept false și regretabile, reiterând că scopul vettingului este eliminarea corupției și promovarea integrității în sistemul de justiție.

Sportiv de performanță, reținut pentru 30 de zile. Activa în calitate de curier de droguri

Doi tineri de 18 și 22 de ani, bănuiți că activează în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializată în realizarea drogurilor sintetice prin intermediul aplicației mobile Telegram, au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat emis de Poliția Naționale, s-a întâmplat după ce ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu procurorii din Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor sintetice pe teritoriul capitalei și în suburbiile acesteia.

Oamenii legii precizează că tânărul de 22 de ani este sportiv de performanță la lupte MMA.

„În timpul investigațiilor, oamenii legii au stabilit că suspecții, de la începutul acestui an, au aderat la o grupare infracțională specializată în introducerea prin contrabandă și comercializarea drogurilor sintetice.

Aceștia aveau roluri de curieri și ambalatori. Bănuiții preluau din ascunzișuri droguri sintetice în cantități mari, după care le transportau la domiciliu și le divizau în doze a câte un gram, apoi le plasau în ascunzișuri pe teritoriul capitalei și în suburbii. Pentru acest serviciu, cei doi erau remunerați cu câte 5 dolari pentru fiecare ascunziș în care plasau substanțele narcotice.

În urma probelor acumulate, suspecții au fost reținuți în mun. Chișinău, iar în timpul perchezițiilor corporale și la domiciliile acestora au fost depistate și ridicate 300 grame de PVP (sare), pachețele zip-lock, bandă adezivă, cântare de înaltă precizie și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii.

Totodată, ofițerii INI au identificat un ascunziș de unde au ridicat 500 grame de PVP (sare). Valoarea drogurilor scoase din circuit constituie circa 400 mii de lei.”, se arată în comunicatul emis de Poliția Națională.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Cea mai modernă aeronavă din lume, cu zbor direct New York-Chișinău, a aterizat pe Aeroportul Chișinău
Articolul anterior
Accident teribil în centrul orașului Chișinău. Doi morți. Video cu momentul impactului
Articolul următor
Close menu