Fotografia cu o tânără spaniolă care a îmbrățișat un migrant pe plaja din Ceuta, a devenit virală

Un fotograf al agenției Associated Press a surprins imaginea emoționantă în care o voluntară spaniolă a Crucii Roșii îmbrățișează un migrant senegalez, epuizat după ce a trecut granița înotând din Maroc către enclava spaniolă Ceuta. Imaginea iconică, realizata pe 18 mai, a devenit virală după ce mii de migranți au ajuns pe teritoriul spaniol în ultimele zile.

Tânăra de 20 de ani, Luna Reyes, a văzut că bărbatul era epuizat după ce a ieșit din mare pe o plajă din Ceuta și i-a dat să bea apă. Când a întins mână spre el, migrantul a îmbrățișat-o și a izbucnit în plâns.

„Cred că mulți dintre noi ne putem identifica cu ambele personaje din imagine”, povestește jurnalistul AP care a surprins scena.

A fost ”ciudat” să vadă cum atât personalul militar, cât și voluntarii Crucii Roșii au sărit să sprijine migranții, în timp ce alții au fost văzuți „târându-i” și întorcându-i înapoi. Imaginea văzută de milioane de oameni a creat deopotrivă emoție și furie în Spania. La câteva ore după ce a devenit virală, Luna Reyes și-a setat pe privat conturile de pe rețelele de socializare, deoarece a devenit ținta unui torent de ură din partea susținătorilor partidului de extremă dreaptă Vox și a altor voci indignate de sosirea fără precedent a 8.000 de migranți în Ceuta.

”Nu suntem pregătiți să vedem așa ceva…Mi-a vorbit în franceză și a numărat pe degetele mâinii. Nu am înțeles nimic, dar sunt convins că a enumerat prietenii pe care i-a pierdut pe parcurs. A plâns, înainte de a mă îmbrățișa s-a lovit cu pietre în cap. A vrut să se sinucidă. Știu că era din Senegal și nu voi putea uita niciodată privirea lui pierdută. Ochii lui erau foarte roșii”. a povestit Luna, presei spaniole.

Tânăra a deschis telefonul și a citit jurnaliștilor câteva mesajele de ură primite pe rețelele de socializare: ”Nu-i așa că-ți plac negrii?”, ”Ce-ai face dacă ai fi singură cu patru dintre ei, cu siguranță te vor viola.” sau „Ni-l vând ca pe un gest de umanitate, dar ei vor doar hârtii”. „Au văzut că iubitul meu este negru, nu se opreau să mă insulte și să-mi spună lucruri oribile, rasiste”, a declarat tânăra de 20 de ani la postul de televiziune spaniol RTVE.

Luna face voluntariat la Crucea Roșie din martie ca parte din programul său de studii. Pe măsură ce s-au răspândit știrile că este agresată online, internetul a început să lupte cu valul de ură. Mesajele care laudă îmbrățișarea au început să curgă din toate direcțiile, hashtagul #GraciasLuna, fiind în tendințe pe Twitter în Spania.

„Nu vom permite ca ura să câștige. Cei dintre noi care văd această îmbrățișare ca pe un simbol a ce este mai bun din țara noastră sunt mai mulți decât ceilalți”, a declarat Rita Maestre, consilier la primăria din Madrid. Reyes a minimizat gestul, descriind acțiunea de a îmbrățișa pe cineva aflat în nevoie ca „cel mai normal lucru din lume”. Nu știe numele bărbatului, dar a văzut că era epuizat și i-a dat apă.

„Plângea, eu mi-am întins mâna și el m-a îmbrățișat. S-a lipit de mine. Acea îmbrățișare a fost ca o vestă de salvare” a povestit ea. Nu l-a mai văzut în Ceuta apoi. S-a îngrijorat că s-ar fi putut număra printre cele 5.600 de persoane trimise înapoi în Maroc. „#Gracias Luna pentru că reprezinți cele mai bune valori ale societății noastre”, a declarat ministrul spaniol al economiei, Nadia Calviño. „Mult mai mult decât o fotografie. Un simbol al speranței și solidarității”, a remarcat ministrul muncii din Spania, Yolanda Díaz. Secretarul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Jagan Chapagain i-a mulțumit și el Lunei: ”Mulțumiri Luna pentru că ai arătat lumii cum arată umanitatea.”

sursa

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Roșeața tenului, cuperoza, rozaceea: cum să îngrijești corect pielea cu probleme
Articolul anterior
Cod roșu, anulat în Chișinău. Purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie
Articolul următor