Un fotograf al agenției Associated Press a surprins imaginea emoționantă în care o voluntară spaniolă a Crucii Roșii îmbrățișează un migrant senegalez, epuizat după ce a trecut granița înotând din Maroc către enclava spaniolă Ceuta. Imaginea iconică, realizata pe 18 mai, a devenit virală după ce mii de migranți au ajuns pe teritoriul spaniol în ultimele zile.
Tânăra de 20 de ani, Luna Reyes, a văzut că bărbatul era epuizat după ce a ieșit din mare pe o plajă din Ceuta și i-a dat să bea apă. Când a întins mână spre el, migrantul a îmbrățișat-o și a izbucnit în plâns.
„Cred că mulți dintre noi ne putem identifica cu ambele personaje din imagine”, povestește jurnalistul AP care a surprins scena.
A fost ”ciudat” să vadă cum atât personalul militar, cât și voluntarii Crucii Roșii au sărit să sprijine migranții, în timp ce alții au fost văzuți „târându-i” și întorcându-i înapoi. Imaginea văzută de milioane de oameni a creat deopotrivă emoție și furie în Spania. La câteva ore după ce a devenit virală, Luna Reyes și-a setat pe privat conturile de pe rețelele de socializare, deoarece a devenit ținta unui torent de ură din partea susținătorilor partidului de extremă dreaptă Vox și a altor voci indignate de sosirea fără precedent a 8.000 de migranți în Ceuta.
”Nu suntem pregătiți să vedem așa ceva…Mi-a vorbit în franceză și a numărat pe degetele mâinii. Nu am înțeles nimic, dar sunt convins că a enumerat prietenii pe care i-a pierdut pe parcurs. A plâns, înainte de a mă îmbrățișa s-a lovit cu pietre în cap. A vrut să se sinucidă. Știu că era din Senegal și nu voi putea uita niciodată privirea lui pierdută. Ochii lui erau foarte roșii”. a povestit Luna, presei spaniole.
Tânăra a deschis telefonul și a citit jurnaliștilor câteva mesajele de ură primite pe rețelele de socializare: ”Nu-i așa că-ți plac negrii?”, ”Ce-ai face dacă ai fi singură cu patru dintre ei, cu siguranță te vor viola.” sau „Ni-l vând ca pe un gest de umanitate, dar ei vor doar hârtii”. „Au văzut că iubitul meu este negru, nu se opreau să mă insulte și să-mi spună lucruri oribile, rasiste”, a declarat tânăra de 20 de ani la postul de televiziune spaniol RTVE.
Luna face voluntariat la Crucea Roșie din martie ca parte din programul său de studii. Pe măsură ce s-au răspândit știrile că este agresată online, internetul a început să lupte cu valul de ură. Mesajele care laudă îmbrățișarea au început să curgă din toate direcțiile, hashtagul #GraciasLuna, fiind în tendințe pe Twitter în Spania.
„Nu vom permite ca ura să câștige. Cei dintre noi care văd această îmbrățișare ca pe un simbol a ce este mai bun din țara noastră sunt mai mulți decât ceilalți”, a declarat Rita Maestre, consilier la primăria din Madrid. Reyes a minimizat gestul, descriind acțiunea de a îmbrățișa pe cineva aflat în nevoie ca „cel mai normal lucru din lume”. Nu știe numele bărbatului, dar a văzut că era epuizat și i-a dat apă.
„Plângea, eu mi-am întins mâna și el m-a îmbrățișat. S-a lipit de mine. Acea îmbrățișare a fost ca o vestă de salvare” a povestit ea. Nu l-a mai văzut în Ceuta apoi. S-a îngrijorat că s-ar fi putut număra printre cele 5.600 de persoane trimise înapoi în Maroc. „#Gracias Luna pentru că reprezinți cele mai bune valori ale societății noastre”, a declarat ministrul spaniol al economiei, Nadia Calviño. „Mult mai mult decât o fotografie. Un simbol al speranței și solidarității”, a remarcat ministrul muncii din Spania, Yolanda Díaz. Secretarul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Jagan Chapagain i-a mulțumit și el Lunei: ”Mulțumiri Luna pentru că ai arătat lumii cum arată umanitatea.”