Fotografii incredibile. Sute de alpiniști își dorm somnul de veci pe Everest, cel mai mare cimitir în aer liber

În ultima sută de ani, Vârful Everest a făcut anual cel puțin o victimă. Cea mai neagră zi din istoria alpinismului pe Everest a fost 25 aprilie 2015.

separator

Atunci, cutremurul din Nepal a omorât 9.000 de oameni, dintre care 23 erau alpiniști aflați lângă tabăra de bază de pe Everest (vezi video).

La acel moment, aproximativ 200 de alpiniști erau în faza incipientă a pregătirilor pentru ascensiune și se aclimatizau în atmosfera rarefiată și temperaturile extrem de scăzute dintr-o vale glaciară unde fuseseră ridicate taberele I și II. Printre morți s-au numărat și trei șerpași, ghizi antrenați special să asiste alpiniștii în timpul ascensiunii.

Până atunci, cea mai dezastruoasă zi fusese 18 aprilie 2014, când o altă avalanșă a surprins și ucis 16 oameni pe munte. 2014 fusese anul cu cele mai multe morți din istoria alpinismului pe Everest. Morțile pe Everest stârnesc întotdeauna atenția.

Expedițiile pe Everest, „acoperișul lumii”, nu sunt pentru cei slabi de înger. Cățăratul pe acest vârf este una dintre cele mai grele încercări de ordin fizic și psihic la care se poate supune o persoană. Pe munte există aproximativ 200 de trupuri neînsuflețite ale alpiniștilor, prinse în gheață. Unele cadavre sunt anonime.

În mai 2016, patru oameni au murit în patru zile, înclusiv o femeie din Australia care escalada muntele împreună cu soțul său pentru a dovedi că stilul lor de viață vegan nu le diminuează cu nimic abilitățile și posibilitatea de a cuceri vârful.

Maria Strydom a murit pe Everest. I s-a făcut rău din cauza altitudinii și a avut halucinații.

Maria Strydom s-a oprit din ascensiune la 8.000 de metri altitudine, spunându-i soțului, Robert Gropel, că are nevoie de odihnă. Robert i-a spus că intenționează să continue singur ascensiuea, iar Maria a fost de acord, întrucât părea că nu mai este mult până pe vârf.

Nu am vrut să o părăsesc. Am vrut ca și ea să continue… Eu mă puteam mișca în voie și pentru mine nu era cine știe ce efort. Făceam totul împreună și era un lucru nemaipomenit — a relatat Robert Gropel pentru The Guardian. A murit în brațele soțului său în timp ce coborau de pe Everest. Maria avea 34 de ani.

La aproape 90 de ani de la moarte, rămășițele lui George Mallory sunt surprinzător de bine conservate.

Despre faimosul George Mallory se crede că a ajuns pe vârf în 1924, cu 31 de ani înainte de omul care a intrat în istorie drept cuceritorul vârfului, Edmund Hillary.

Nu vom ști niciodată dacă Mallory sau Hillary a ajuns primul pe vârful Everest. Trupul lui Mallory a fost descoperit pe munte în 1999, la 70 de ani după ascensiunea care i-a adus moartea.

Tsewang Paljor, cunoscut drept „Clăparii Verzi”, a devenit un reper geografic pentru alpiniștii ce se încumetă pe Everest. Tsewang Paljor nu a vrut să devină un avertisment pentru alți cățărători, dar oricine se cațără pe versantul nordic trece pe lângă corpul său.

Clăparii de un verde fosforescent sunt intacți, iar cadavrul lui Paljor este întins pe o parte, de parcă doar s-ar odihni puțin.

Stânca lui Tsewang Paljor a intrat pentru totdeauna pe lista de locuri deosebite. A devenit un punct în care alpiniștii se odihnesc înainte de ultima porțiune de ascensiune spre vârful muntelui.

Cele mai multe indicii arată că Tsewang Paljor și alți doi alpiniști au ignorat avertismentele, au făcut erori de judecată și nu s-au echipat corespunzător pentru cățărarea începută acum 20 de ani.

David Sharp (în dreapta, așezat) a murit după ce s-a oprit să se odihnească lângă „Clăparii Verzi”.După aproape trei decenii, vânturile puternice au spulberat tot ce a mai rămas din Hannelore Schmatz.

În 1979, Hannelore Schmatz a devenit prima femeie care a murit pe Everest. A încremenit întinsă pe spate, sprijinită pe rucsac. Trupul său a rămas în apropierea Taberei IV, pe ruta sudică spre Everest, în văzul alpiniștilor. În cele din urmă, însă, vânturile puternice de pe munte i-au împrăștiat rămășițele.

sursa: www.incredibila.ro

Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

Coronavirus România. Reacția lui Raed Arafat după publicarea raportului de azi: Cifra e una optimistă
Articolul anterior
Vezi ce subiecte te așteaptă la Rockit Conference 2020!
Articolul următor