Fotomodelul Tatjana Patitz s-a stins la vârsta de 56 de ani

Tatjana Patitz, una dintre supermodelele din anii 1990, a murit la vârsta de 56 de ani, scrie The Guardian.

Tatjana Patitz

Patitz a cunoscut celebritatea în ianuarie 1990, atunci când a apărut alături de Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista şi Christy Turlington purtând celebrele bodysuits Giorgio di Sant’ Angelo cu Levi jeans pe coperta British Vogue.

Fotografiată în alb-negru de Peter Lindbergh, a reprezentat un reper pentru moda minimalistă a anilor ’90. Dar pentru femei, imaginea a devenit o încoronare pentru „supermodele”, definindu-le drept simbol suprem al culturii populare din acel deceniu. Şi această coperta i-a atras atenţia lui George Michael, care le-a cooptat în memorabilul său videoclip „Freedom!”.

Eleganţa fotomodelului de origine germană şi fizicul atletic au făcut-o favorita caselor Chanel şi Versace, pentru care a defilat pe podiumuri şi a apărut în campanii de publicitate. Dar Patitz s-a retras în California, departe de petrecerile de modă.

„Era mult mai puţin vizibilă decât colegele ei – mai misterioasă, mai adultă – şi asta avea atracţia ei”, îşi aminteşte Anna Wintour, directorul de operaţiuni al Condé Nast şi director editorial global al Vogue.

Supermodel Tatjana Patitz Dead at 56
Supermodel Tatjana Patitz dies at age 56: Cindy Crawford pays tribute - ABC  News

Patitz încă lucra în modelling în 2019, când a păşit pe podiumul Etro la Săptămâna Modei de la Milano şi a fost fotografiată pentru Vogue cu fiul ei Jonah Johnson.

Născută la Hamburg dintr-o mamă estonă şi un tată german, Patitz s-a mutat împreună cu familia în Skanör, un oraş de pe litoral din sudul Suediei. În 1983 a participat la un concurs de modele la Stockholm şi s-a clasat pe locul al treilea. Premiul a fost o călătorie la Paris şi un contract pe termen scurt.

O întâlnire cu Peter Lindbergh i-a schimbat cariera. Cunoscut pentru că prefera un aspect „natural”, artistul german a fotografiat-o pe Patitz în „White Shirts: Six Supermodels, Malibu”, pentru Vogue în 1988, înainte de a o fotografia pentru celebra coperta din 1990. Patitz va continua să pcolaboreze cu Lindbergh, precum şi cu Herb Ritts şi Patrick Demarchelier.

În cartea „10 femei”, Peter Lindbergh a scris despre muza sa: „O admir pe Tatjana pentru că rămâne mereu ea însăşi. Este foarte moale, dar în acelaşi timp este foarte puternică şi ştie să susţină ceea ce gândeşte. Este imposibil să nu o admiri şi de-a lungul anilor să nu fii doar puţin îndrăgostită de ea”

Patitz are un fiu, Jonah, în vârstă de 19 ani.

Supermodel Tatjana Patitz dies aged 56 | Models | The Guardian

sursa

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Inspectoratul General al Poliției a recepționat un lot de automobile din partea UNHCR și Ambasadei SUA
Articolul anterior
Prințul Harry, mărturii dureroase despre copilul pe care el și Meghan l-au pierdut. Gestul impresionant făcut de ducele de Sussex
Articolul următor