Furie la Kremlin! Povestea petrecerii ”în pielea goală” a vedetelor din Rusia: intervenție a poliției și ”scuze sincere” de la petrecăreți

Distracția vedetelor din Rusia, într-un club din Moscova, a stârnit indignare printre jurnaliștii și activiștii pro-Kremlin, care au spus că petrecerea este un soi de „ospăț în vremea ciumei” și au cerut intervenția autorităților, scrie publicația independentă rusească The Moscow Times citată de libertatea.ro.

Mai multe vedete și influenceri din Rusia au început să ceară scuze în mod public pentru participarea la o petrecere care a stârnit rumoare și a fost criticată în cercurile pro-Kremlin, fiind catalogată drept nepatriotică și lipsită de respect față de soldații ruși. Imaginile care au circulat pe rețelele sociale de la petrecerea ce a avut loc săptămâna trecută în Mutabor, un popular club de noapte din Moscova, i-au arătat, printre alții, pe Filipp Kirkorov, Lolita și Dima Bilan – vedete pop, precum și pe prezentatoarea TV și candidata la alegerile prezidențiale din 2018 Ksenia Sobceak.

Petrecerea a fost organizată de Anastasia Ivleeva, o vedetă media cu 18 milioane de urmăritori pe Instagram, iar invitații erau îndemnați să vină cât mai dezbrăcați – lucru pe care l-au și făcut, după cum arată imaginile care au apărut pe rețelele sociale.

Iar asta nu i-a mulțumit pe conservatori și pe cei care sunt preocupați de războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Ekaterina Mizulina, șefa „Ligii Internetului Liber”, o organizație fidelă Kremlinului, a criticat petrecerea și a făcut apel la public pentru boicotarea participanților. Petrecăreții „trăiesc într-o lume diferită de cea în care trăiesc restul rușilor”, a spus ea. Diverși parlamentari, inclusiv Maria Butina, fosta spioană prinsă în SUA, au cerut de asemenea ca autoritățile să ancheteze evenimentul și să vadă dacă nu cumva cei prezenți la petrecere au încălcat legea privind „propaganda gay” și decretul lui Putin privind „valorile tradiționale rusești morale și spirituale”.

O altă deputată, Nina Ostanina, a cerut de asemenea intervenția procuraturii pentru a-i pedepsi pe cei care au participat „la un ospăț în vremea ciumei” – indiferent de statutul lor de vedete. Poliția a făcut o razie la Mutabor pe 21 decembrie, în a doua zi a petrecerii lui Ivleeva, cea care a fost deschisă publicului. Publicația rusească Baza a relatat că evenimentul a fost apoi reluat și a remarcat că invitații erau „mult mai îmbrăcați” decât în ziua precedentă. Inițial, Anastasia Ivleeva, organizatoarea petrecerii, a ironizat criticile, sugerând că publicul este ipocrit.

Vineri însă, un tribunal din Moscova l-a încarcerat pentru 15 zile pe rapperul Nikolai Vasiliev din Ekaterinburg, care cântă sub numele Vacio, sub acuzația de huliganism și l-a amendat cu 200.000 de ruble (2.100 de dolari) pentru „propagandă homosexuală”.

El fusese văzut la petrecere purtând doar adidași și o șosetă care îi acoperea organele genitale. Apoi, Vasiliev a apărut într-o înregistrare video publicată de agenția de știri de stat RIA Novosti, în care cere scuze pentru presupusul său sprijin acordat comunității LGBT. „Nu susțin comunitatea LGBT în niciun fel. Nu am intenționat să promovez nicio propagandă. Îi condamn pe susținătorii mișcării LGBT”, a declarat Vasiliev. RIA Novosti a publicat, de asemenea, o altă versiune a scuzelor sale, în care Vasiliev a adăugat că „cere scuze pentru că a jignit sentimentele multor oameni într-o perioadă atât de dificilă pentru țara noastră”. Ulterior, au apărut și scuzele altor participanți la petrecere. „A fost nepotrivită filmarea imaginilor care au devenit virale? Da, a fost 100% nepotrivită. Îmi pare rău că s-a întâmplat și că acest lucru nu a putut fi controlat”, a spus chiar Ivleeva, pe Telegram. „Le cer scuze tuturor: publicului și invitaților mei care au devenit participanți involuntari la ceea ce s-a desfășurat în mass-media. Îmi recunosc pe deplin și complet responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat”, a spus ea.

Ivleeva a declarat că vrea să doneze o parte din veniturile obținute în urma petrecerii în scopuri caritabile. De menționat că, între timp, Serviciul Federal de Impozite a început o anchetă a activităților lui Ivleeva. Auditul, care „are toate șansele să se încheie cu inițierea unui dosar penal“, este efectuat pe baza materialelor de la Direcția principală de securitate economică și anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, a explicat Ekaterina Mizulina, șefa „Ligii Internetului Liber”. Participanții la petrecere au continuat să își exprime regretele. Marți, starul pop Filipp Kirkorov a cerut la rândul său scuze pentru participarea la petrecerea lui Ivleeva. „Există momente în viața fiecăruia când intri pe ușa greșită”, a spus el. „În aceste vremuri dificile, vremuri eroice, un artist de calibrul meu, un Artist al Poporului, nu poate și nu ar trebui să fie atât de iresponsabil atunci când participă la diverse evenimente”, a spus Kirkorov. „Ultimul lucru pe care l-aș dori este ca această neglijență din partea mea să fie motivul pentru restricționarea artei mele în Rusia”, a adăugat el. O altă cântăreață, Lolita, a declarat într-o înregistrare video că nu se aștepta la furia pe care o va provoca petrecerea, adăugând că acum concertele sale au fost anulate, iar aparițiile în emisiuni TV preînregistrate pentru Revelion au fost scoase din program. „Dacă cineva s-a simțit jignit de apariția mea, cer scuze pentru asta”, a spus și Sobceak. „Nu vreau să provoc ură și furie față de mine și față de alți artiști din cauza acestui accident stupid”, a adăugat ea. Aproape toți artiștii au lăsat să se înțeleagă în pledoariile lor că îl dezaprobă pe rapperul Vacio. Petrecerea a avut loc într-un moment complicat al războiului din Ucraina, la aproape doi ani de la invazia pe scară largă demarată de Rusia, care a pierdut numeroși soldați. Un raport recent declasificat al serviciilor de informații americane a estimat că războiul din Ucraina a costat Rusia 315.000 de soldați, morți și răniți, adică aproape 90% din efectivele pe care le avea când a început conflictul. În toată această perioadă, autoritățile de la Moscova au încercat să inducă rușilor o senzație de normalitate, în ciuda măcelului de peste graniță – o normalitate zdruncinată însă de evenimente precum mobilizarea care a avut loc anul trecut. În același timp, Kremlinul și-a consolidat puterea, făcând apel la „valorile tradiționale” ale poporului rus.

Resurse educaționale și produse de igienă menstruală pentru 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență

Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare organizat de UNFPA Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare instituție a intrat în posesia unei boxe EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.

Investiția totală se ridică la cca 1,5 mln lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

„Pregătind tinerii pentru viață le dezvoltăm abilități esențiale și îi susținem să devină cetățeni activi. Sunt convinsă că profesorii vor valorifica la maxim resursele incluse în boxele EduLIFE și vor contribui semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a subliniat Galina Rusu, Secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării.

UE propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

În cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni aplicate împotriva Rusiei, Uniunea Europeană își propune să impună sancțiuni împotriva a 45 de petroliere rusești, 50 de persoane fizice și 30 de companii, transmite Agenția Bloomberg, citând documente în posesia cărora agenția a intrat. Potrivit documentelor, în cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni Comisia Europeană propune adăugarea pe listă a peste 50 de persoane fizice și aproape a 30 de persoane juridice, înghețându-le averile și introducând o interdicție de călătorie, scrie moldova1.md.

În plus, noul pachet include o interdicție asupra accesului a peste 45 de petroliere rusești în porturile europene și la serviciile europene. Sancțiunile vor afecta, de asemenea, companiile rusești implicate în transportul petrolului, precum și numeroși militari și directori de companii.

Printre altele, UE propune și introducerea de restricții comerciale împotriva a aproximativ unor organizații care ar ajuta Moscova să obțină tehnologiile necesare pentru a fabrica arme.

Potrivit documentelor, această listă include firme din Rusia, Serbia, Iran, India, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, precum și din China și Hong Kong.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei.

Aceste sancțiuni se adaugă măsurilor impuse deja Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk.

Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea.

Sancțiunile individuale vizează diferite persoane care fie sunt responsabile de sprijinirea, finanțarea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, fie beneficiază de pe urma acestor acțiuni.

De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului, Iranului și Coreei de Nord ca răspuns la sprijinul acordat de aceste state Rusiei în contextul agresiunii militare împotriva Ucrainei.

În plus, UE a impus sancțiuni împotriva unor persoane și entități având în vedere deteriorarea continuă a situației drepturilor omului în Rusia și, în special, în legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi.

Potrivit Comisiei Europene, începând din februarie 2022, UE a interzis un total de peste 43,9 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost exportate în Rusia și un total de peste 91,2 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost importate din Rusia. Aceasta înseamnă că, în comparație cu volumul exporturilor și importurilor din 2021, în prezent sunt supuse embargoului 54 % din exporturi și 58 % din importuri.

Mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale va fi perfecționat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care va fi îmbunătățit mecanismul de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Această inițiativă legislativă va consolida cadrul legal în domeniul urmăririi, identificării, confiscării și gestionării bunurilor infracționale, precum și responsabilitățile instituțiilor competente, așa cum stabilește Directiva (UE) 2024/1260 privind recuperarea și confiscarea activelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în premieră, va fi permisă confiscarea unor bunuri echivalente sau a valorii acestora în cazul în care bunurile vizate nu pot fi confiscate, inclusiv a beneficiilor obținute, chiar dacă persoana implicată nu mai poate fi trasă la răspundere penală. Totodată, în cazul infracțiunilor economice, de mediu, de terorism și abuz sexual asupra copiilor, vor fi analizate bunurile dobândite cu cinci ani înainte sau după săvârșirea faptei, deduse judecării pentru a fi supuse confiscării. Prevederea se va aplica inclusiv în situațiile în care persoana nu poate fi trasă la răspundere penală din cauza decesului, liberării de răspundere sau de pedeapsă penală. Un aspect important este și faptul că va fi permisă confiscarea bunurilor transferate către terți, dacă terțul cunoștea că scopul transferului era de a evita măsurile de confiscare, inclusiv atunci când persoana urmărită penal păstrează controlul asupra acestora.

În faza de urmărire penală, în situația în care bunurile imobile sechestrate pot fi abandonate intenționat de către persoana care le posedă, instanța, la solicitarea procurorului, le va transmite Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru administrare. Totuși, când urmărirea penală se încetează, dar sunt bunuri ce urmează a fi confiscate, procurorul va solicita instanței acest lucru. 

În etapa de judecare a cauzei, printre elementele noi este și faptul că procurorul poate solicita ARBI investigații suplimentare pentru identificarea bunurilor infracționale, atât înainte de transmiterea cauzei în instanța, cât și pe parcursul procesului în instanță. Judecătorul este cel care va dispune confiscarea bunurilor nu doar în caz de condamnare, dar și pentru  încetare a procesului penal, dacă se aplică confiscare specială, extinsă sau de la terți.

În etapa executorie, procurorul va fi cel care va coordona procesul de executare, iar Serviciul Fiscal de Stat va executa hotărârile penale, asistat de ARBI și executorii judecătorești. ARBI va fi instituția care va ține evidența bunurilor sechestrate și confiscate, dar și va gestiona repatrierea bunurilor din afara țării, precum și aplicarea hotărârilor străine de confiscare.

Această măsură legislativă reprezintă un pas important în cadrul Planului de măsuri pentru deoligarhizare și în implementarea Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale 2023–2027, asigurând o mai mare eficiență în combaterea criminalității și în protejarea intereselor statului.

Moldovenii, îndemnați să renunțe la focurile de artificii de Revelion
Articolul anterior
Povestea plină de suferință a băiețelului diagnosticat cu afecțiunea rară ”Boala Crăciunului”
Articolul următor