Germania se simte nevoită să investească în armată: ,,A fost greșit să credem că suntem înconjurați doar de prieteni”

Cancelarul german Olaf Scholz spune că este necesar că țara sa să devină „forță armata cea mai bine echipată din Europa”, considerând greșit prezumția anterioară că Germania ar fi înconjurată de „prieteni”.

Olaf Scholz: German weapons were 'decisive' in Ukraine's recent successes –  POLITICO

„Că națiunea cu cea mai mare populație, cu cea mai mare putere economică și situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenționale a Europei, forță armata cea mai bine echipată din Europa”, subliniază Scholz într-un discurs, în față conducerii Bundeswehr, citat de News.ro.

Invazia rusă a Ucrainei a constituit o cotitură în politică germană a apărării și a antrenat înființarea unui fond special, în valoare de 100 de miliarde de euro, în vederea modernizării echipamentului armatei și unei înnoiri strategice.

„Un fost ministru german al Apărării credea că suntem înconjurați doar de prieteni. Adevărul este că politică, economia și o mare parte a societății au crezut la rândul lor, bucuroase, în această teza și au tras concluzii importante. Sunt concluzii greșite, așa cum știm azi, mai ales dacă ne uităm la starea armatei germane.

În același timp, arătăm în mod clar și credibil că Germania este pregătită să-și asume o responsabilitate de prim-plan în securitatea continentului nostru”, a spus Scholz, la Berlin.

„Noi, europenii, trebuie să ne asumăm în mod clar mai multe responsabilități în cadrul NATO”, subliniază Olaf Scholz.

Cancelarul german s-a pronunțat totodată în favoarea înființării unui „cartier general european” care „să efectueze misiuni – fie că este vorba despre o evacuare a cetățenilor noștri, că anul trecut, din Afganistan, fie despre o misiune europeană de consiliere și formare, că în Irak, Mali sau Niger”.

Olaf Scholz vrea, de asemenea, să se „folosească posibilitățile oferite deja de Tratatele UE de a încredința misiuni unui grup de state membre, o coaliție de persoane hotărâte” care să faciliteze eventuale acțiuni militare europene.

Însă, în opinia sa, „problema cea mai urgență în Europa poate că este numărul total inextricabil de sisteme de armament și de echipament militar și concurență între diverse întreprinderi de armament”.

„Doar o creștere coordonată a capacităților europene îi va permite Europei să acționeze”, consideră el.

Scholz acordă „o importantă deosebită domeniului Apărării aeriene, coordonată la nivel european și care conribuie la consolidarea pilonului european al NATO”.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Oamenii își vor putea autentifica procurile pentru stabilirea pensiei, indemnizației și alocației la primării

Legislativul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege care prevede extinderea atribuției de autentificare a procurilor de către secretarii consiliilor locale. Astfel, autentificarea procurilor în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei pentru limita de vârstă, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și pensia de urmaș se va putea face la primărie, nu și la notar.

Pensii 2022: Noua formulă de calcul și modificările din PNRR - ACTUALITATE  / SOCIAL

Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, documentul a fost elaborat în vederea facilitării accesului persoanelor în etate și a celor cu nevoi speciale la serviciile oferite de CTAS, prin reprezentantul împuternicit prin procură, în condițiile în care în multe localități rurale nu activează notari, iar cetățenii întâmpină dificultăți și suportă cheltuieli suplimentare pentru a avea acces la serviciile oferite de aceștia.

Un tren cu hidrogen a parcurs 1.175 de km fără să realimenteze
Articolul anterior
Schema prin care mai mulți titulari au rămas fără apartamentele în care au investit sute de mii de euro
Articolul următor