Gerul i-a adus pe oamenii străzii la Centrul municipal pentru persoanele fără adăpost. Tot mai multe solicitări

Primăria Municipiului Chișinău informează că în prezent, la Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din str-la Haltei sunt adăpostiți 67 de beneficiari.

Dintre aceștia, opt persoane au sosit sâmbătă și duminică, în zile friguroase cu ploi și ninsori. Nou-veniții sunt din oraș – doup persoane și din raioanele țării – șase persoane. Ei au fost aduși la centru de către echipele poliției sau de către Serviciul de Urgență Prespitalicească, transmite Știri.md.

Capacitatea Centrului  este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 130 de persoane.

Începând cu data de 1 noiembrie, în scopul sporirii măsurilor de protecție a persoanelor fără domiciliul stabil în perioada rece a anului şi prevenirii a cazurilor de hipotermie, Centrul municipal de găzduire şi orientare din str-la Haltei nr. 2 și-a trecut activitatea în regim de 24/24.   

Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de trei ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă.

De rând cu cei care vin și pleacă de la Centrul de găzduire, în prezent, sunt adăpostiți și 30 de oameni cu necesități de îngrijire specializată. În cazul în care aceste persoane necesită intervenții medicale, ele sunt direcționate și internate în IMSP municipale pentru tratament.

Municipalitatea face apel către cetățenii municipiului, să informeze despre cazurile cu persoane care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor.

Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil, din str-la Haltei, 2 sau să anunțe aceste situații la numărul unic pentru apeluri de urgență „112”.

  • Centrul prestează servicii de:
  • cazare;
  • alimentare;
  • servicii juridice;
  • consiliere socială și psihologică;
  • ;documentare (perfectarea actelor de identitate/stare civilă);
  • stabilirea drepturilor sociale (grad de dezabilitate, pensii, alocații/servicii şi prestații sociale);
  • activități de integrare în societate, familie și câmpul muncii.

Anual, prin intermediul Centrului de găzduire, sunt asistați circa 500 beneficiari, dintre care 30% sunt integrați social.

În perioada rece a anului, în procesul de identificare a persoanelor cu adăpost sunt implicate mai multe instituții publice: Direcția generală asistență medicală şi socială cu Direcțiile teritoriale de asistență socială și IMSP municipale din subordine, Preturile de sector, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, Direcția situații excepționale a municipiului Chișinău, care în funcție de competențele deținute asigură identificarea, preluarea și transportarea/însoțirea persoanelor fără adăpost la Centrul de găzduire.

Cheltuielile ce ţin de întreținerea şi funcționarea instituției sunt efectuate anual în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul municipal Chișinău.

Bugetul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil pentru anul 2023 este de 7,2 milioane de lei.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Misterioasa ”pneumonie ambulantă” care afectează China. Mii de copii au ajuns la spital
Articolul anterior
Proiectul faraonic al lui Putin. Ce vor să construiască Rusia și China în Crimeea
Articolul următor