Guvernul britanic ar putea confisca un apartament de lux din Londra, care ar aparține fiicei vitrege a lui Serghei Lavrov

Guvernul britanic a spus vineri că ar putea confisca în curând un apartament luxos cumpărat cu bani cash de o tânără femeie care are legături cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei noi legi împotriva spălării de bani murdari.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Proiectul de lege privind criminalitatea economică, a cărui dezbatere a fost accelerată în Parlament după invazia rusă în Ucraina, va permite mult mai uşor sancţionarea cazurilor de „averi nejustificate” aparţinând persoanelor care nu au o sursă cunoscută de venituri legitime.

Proprietara apartamentului este Polina Kovaliova, de 26 de ani. Ea este fiica Svetlanei Poliakova, care ar fi iubita de mult timp a lui Serghei Lavrov, și s-ar putea numără printre personalităţile vizate de această lege, potrivit Agerpres și digi24.ro.

Potrivit presei ruse, Polina Kovaliova este fiica vitregă a şefului diplomaţiei ruse.

Deputatul laburist Chris Bryant a sugerat deja adăugarea celor două femei pe lista personalităţilor de origine rusă sancţionate de Londra ca măsură de represalii după invadarea Ucrainei.

Polina Kovaliova a cumpărat în 2016 un apartament la Londra cu 4,4 milioane de lire ( 5,2 milioane de euro) plătiţi fără a se recurge la un împrumut, potrivit datelor guvernamentale.

„Singura sa sursă de bani este mama sa, fără un loc de muncă, care se întâmplă să fie soţia neoficială a lui Lavrov. Este exemplul perfect de avere nejustificată. Proprietatea poate fi confiscată legal încă de pe acum”, a scris pe Twitter Maria Pevcih, care lucrează pentru Fondul de luptă împotriva corupţiei al opozantului rus Aleksei Navalnîi, încarcerat în prezent în Rusia.

Ministrul britanic al tehnologiilor Chris Philp a spus vineri că urmăreşte îndeaproape acest caz, subliniind că noua lege ar permite facilitarea unor astfel de sancţiuni.

Ea va viza „oameni care vin la Londra, aşa ca Polina Kovaliova, şi cumpără o proprietate cu patru milioane de lire aparent fără să aibă mijloace pentru acesta”, a detaliat ministrul.

Philp şi-a apărat de asemenea guvernul în cazul lui Roman Abramovici, după ce deputaţi ai majorităţii criticaseră lentoarea sancţiunilor adoptate împotriva proprietarului rus al clubului de fotbal Chelsea.

„Aceşti oligarhi ruşi au avocaţi foarte oneroşi. Ei cunosc foarte bine procedurile. Este foarte important să ne asigurăm că asta se face într-un mod total incontestabil şi sustenabil din punct de vedere legal”, a spus el.

După invazia rusă în Ucraina la 24 februarie, Londra a sancţionat peste 200 de persoane, entităţi şi filiale ruseşti.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Nelly Ciobanu: ce nu se știe de Eurovision, dezamăgirea față de publicul de acasă și perioada când nu a putut cânta
Articolul anterior
Rusia plănuieşte un „pseudo-referendum” pentru independenţă la Herson, acuză un oficial local
Articolul următor