Imagini alarmante: Vara 2023 din Arctica, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice

Vara anului 2023 a fost cea mai călduroasă măsurată vreodată în Arctica, potrivit unui raport american de referinţă, care prezintă o imagine alarmantă asupra acestei regiuni a lumii, deosebit de expusă în faţa efectelor generate de schimbările climatice, informează AFP.

Acest document anual, publicat marţi de Agenţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, subliniază mai ales amploarea incendiilor record care au lovit Canada pe timpul verii şi topirea continuă a calotei glaciare a Groenlandei.

Ultimul an (octombrie 2022 – septembrie 2023) a ocupat locul al şaselea în clasamentul celor mai călduroşi ani măsuraţi după 1900 în Arctica. Însă vara 2023 (iulie-septembrie) a stabilit un nou record, cu o temperatură medie de 6,4 grade Celsius.

„Mesajul primordial al raportului din acest an este că a sosit timpul să acţionăm”, a declarat într-un comunicat Rick Spinrad, directorul NOAA, citează Digi-World.

„În calitate de naţiune şi de comunitate globală, trebuie să reducem considerabil emisiile de gaze cu efect de seră care se află la originea acestor schimbări climatice”, a adăugat oficialul american.

În acelaşi timp, la Dubai, negocierile purtate la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28) erau blocate de anumite ţări producătoare de petrol în ceea ce priveşte includerea obiectivului de eliminare treptată a combustibililor fosili într-un text final al acordului.

La nivel global, anul 2023 urmează să fie declarat cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice, au prezis la începutul acestui an administratorii serviciului european Copernicus.

Incendii devastatoare

Arctica este afectată de un fenomen denumit „amplificare arctică”, potrivit căruia această regiune se încălzeşte mai repede decât zonele aflate la latitudini medii.

Peste 80 de experţi din 13 ţări au contribuit la realizarea noului raport, care a fost publicat în fiecare an în ultimii 18 ani.

Ei s-au concentrat asupra schimbărilor observate în privinţa precipitaţiilor, care au fost mai mari decât valorile medii normale, dar cu diferenţe regionale importante.

Astfel, vara 2023 a fost anormal de uscată în nordul continentul american, alimentând incendii devastatoare în Canada. Acestea au provocat evacuarea a zeci de mii de persoane şi o poluare atmosferică intensă.

În Groenlanda, în pofida unei acumulări de zăpadă peste medie în timpul iernii, masa calotei glaciare a continuat să scadă – deşi mai puţin decât în alţi ani.

Raportul american notează că la o staţie situată în punctul cel mai înalt de pe calota glaciară groenlandeză a fost înregistrată o temperatură de 0,4 grade Celsius pe 26 iunie 2023, experimentând fenomenul de topire a gheţii doar pentru a cincea oară de la începutul din urmă cu 34 de ani al acestor observaţii meteorologice.

Topirea gheţii din Groenlanda contribuie la creşterea nivelului mării şi are totodată repercusiuni care depăşesc cu mult regiunea arctică.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Emmanuel Macron a lansat programul prin care francezii vor putea închiria o mașină electrică cu 100 de euro pe lună
Articolul anterior
De ce apar grețurile în sarcină? Cercetătorii de la Cambridge au descoperit cauza
Articolul următor
Close menu