Imagini de coșmar din China: bolnavii zac pe jos în spitale, gările sunt păzite cu arme automate

Panică și disperare în Wuhan, punctul zero al epidemiei cu coronavirus. Spitalele sunt supraaglomerate, pacienții zac pe jos în unitățile medicale, iar gările sunt păzite de soldați înarmați cu arme automate, așa cum se poate observa în mai multe înregistrări video apărute pe Twitter, a căror veridicitate a fost confirmată de jurnaliștii CNN, potrivit digi24.ro.

separator

Spitalele nu mai fac față valului de pacienți.

Spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți și au amenajat zone de primire în parcări. Sute de oameni așteaptă la coadă, de aproape 24 de ore. Nu mai există paturi libere, iar bolnavii internați sunt înghesuiți pe scaune sau zac pe jos, pe coridoare. În unitățile medicale circulă zvonuri potrivit cărora nu mai există medicamente suficiente pentru cetățeni.

Ca măsură de precauție, în unele cazuri, pacienții sunt transportați de medici în containere sigilate. Iar personalul medical care intră în contact cu bolnavii aplică proceduri foarte stricte de dezinfectare.

Gările din Wuhan sunt păzite de soldați înarmați cu arme automate și echipați cu costume de protecție. Milioane de oameni sunt acum în carantină în China, în propriile orașe. Transportul public a fost suspendat și adunările publice cu ocazia Anului Nou au fost anulate. Au fost închise cafenele, cinematografe și teatre. În Wuhan, locul în care a apărut coronavirusul, a fost închis. Nimeni nu mai are voie să intre în metropola cu 11 milioane de locuitori și nici să mai iasă de acolo.

„Când am ajuns în gara din Wuhan, peste 90% dintre pasageri purtau măști. Nimeni nu vorbea. A fost înfricoșător. Am crezut că situația este sub control, dar m-am înșelat”, a povestește Feng, o studentă de 25 de ani care s-a întors acasă cu ocazia vacanței de Anul Nou.

„Mama mea a mers la supermarket, însă rafturile erau goale. Avem alimente suficiente pentru încă 10 zile, apoi nu știu ce se va mai întâmpla”, a adăugat un tânăr, sub protecția anonimatului, pentru BBC.
Coronavirusul a ajuns la aproape 1.000 km de punctul 0

În China, 26 de oameni au murit și peste 800 s-au îmbolnăvit. 13 cazuri au fost depistate până acum și în alte țări din Asia. Pentru prima dată de la descoperirea virusului, a murit un pacient din afara focarului, la aproape 1.000 de kilometri de punctul zero.

Wuhan este locul în care au fost raportate primele cazuri din focar. De atunci, virusul gripei s-a răspândit în mai multe zone din China și la nivel internațional, cazuri fiind confirmate în Singapore, Thailanda și SUA.

Primul lot de ouă din Republica Moldova a ajuns în UE

La data de 20.11.2024, primul lot de ouă de consum (categoria A) din Republica Moldova  a ajuns pe piața Uniunii Europene (UE), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, producătorul care, la data de 08 octombrie 2024, a fost listat cu dreptul de export pe piața europeană, a lansat prima operațiune de export de ouă de consum. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă agenților economici să exploreze piața Uniunii Europene, înaintând, în acest sens,  cererea pentru export la ANSA. 

Suntem deschiși să acordăm tot sprijinul necesar pentru a ajuta operatorii din domeniul alimentar să se alinieze standardele UE prin modernizarea unităților de producere și a centrelor de colectare, marcare și ambalare a ouălor. 

Avem încrederea că, prin efort comun,  accederea produselor autohtone de origine animală, pe cele mai mari piețe internaționale, va fi mai ușoară.

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice

La Chișinău ar putea fi construită o centrală de producere a energiei electrice, care să asigure consumul pentru toată țara, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. Potrivit oficialului, licitația pentru un asemenea proiect a fost deja anunțată, iar investitorii prezintă un interes sporit. Scopul autorităților de la Chișinău este de a elimina dependența de importul de energie, a mai precizat premierul, scrie radiomoldova.md.

Am anunțat licitația și avem interes din partea investitorilor să construiască o stație la Chișinău de o capacitate suficientă, încât să ne asigure cu energie în Republica Moldova. Avem o creștere foarte bună a investițiilor în energia regenerabilă, și acest lucru la fel este important. Republica Moldova are toate șansele să aibă o cotă destul de mare a energie verzi. Ceea ce este foarte benefic la energia verde este că nu mai imporți agent termic cum ar fi gaz natural, altfel de combustibil lichid sau solid etc”, a spus Dorin Recean.

Potrivit Energocom, în lunile iulie-septembrie, ponderea energiei produse de Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană constituie 82%, în timp ce termocentralele din Chișinău și Bălți au generat doar 1% din necesarul de consum. Energia regenerabilă acoperă șase la sută din consum, iar restul este achiziționat de pe piața internațională.

Un șofer și-a făcut zob mașina din cauza că nu a ținut cont de condițiile nefavorabile de pe drum

Un alt șofer nu a ținut cont de recomandările Poliției și a derapat cu automobilul de pe traseu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cu puțin timp în urmă, Poliția din Sîngerei a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe traseul R6, în apropierea satului Biliceniii Noi.

Preliminar s-a stabilit că un Renault condus de un bărbat de 42 de ani, din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe traseu tamponând-se într-un copac.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Persoane traumatizate nu sunt.

Poliția reamintește șoferilor să sporească atenția, în contextul condițiilor meteo nefavorabile.

Dezvăluirile tânărului care l-a salvat pe bebelușul abandonat: ,,Plângea și era îmbrăcat subțire”
Articolul anterior
Familie masacrată în Germania. Un tânăr și-a ucis părinţii și alte 4 rude
Articolul următor