Imagini șocante! Un bărbat din Durlești a fost strivit de pereții unei case demolate

Incidentul a avut loc astăzi în jurul orei 14:00. Bărbatul în vârstă de 35 de ani își ajuta vecinii la demolarea unei case, când peste el s-a prăbușit un perete.

separator

Bărbatul a rămas strivit între pereții dărămăturilor.

Victima a fost transportată de urgență la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

sursa: www.deschide.md

Tot mai multe localități din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România ca să realizeze diverse proiecte de infrastructură la nivel local și să preia lecțiile României în procesele de aderare europeană.

Satul Gangura din raionul Ialoveni a încheiat până acum patru acorduri de cooperare cu România, iar asta adus la îmbunătățirea infrastructurii și organizare de evenimente culturale. De asemenea, anul trecut au fost deschise grupe de creșă pe care localitatea nu ar fi fost în stare să le deschidă singură, a declarat vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova și primarul satului Gangura, Marcell Bobeica.

„Ceea ce n-au reușit guvernele, au reușit primăriile în Republica Moldova. Acest parteneriat este un bun exemplu și pentru guvernul țării, fiindcă chiar datorită înfrățirilor sau acorduri de colaborare au fost realizate,: îmbunătățiri de infrastructură, dar și schimburi de experiență, vizite comune, evenimente culturale, evenimente istorice. Avem multe exemple când copiii din Republica Moldova pleacă în România în tabere. Suntem învățați prin aceste înfrățiri să nu repetăm greșelile care le-au făcut primăriile din România în procesul aderării la Uniunea Europeană*”, a spus edilul.

În satul Scoreni s-au făcut progrese semnificative datorită acestor parteneriate, afirmat primarul satului Scoreni din raionul Strășeni, Svetlana Tabacari.

„Până nu demult nu aveam denumire de străzi în localitate și atunci când cei din comuna Liești au venit cu aceste plăcuțe ei le-au adus, ei le-au confecționat și le-au transportat aici la noi. Practic, fiecare cetățean a fost atins de acest gest frumos, că la poarta lui a fost instalată această inscripție cu denumirea stradală”.

Ialoveni este campion la numărul de acorduri de cooperare având 20 de localități înfrățite. Mai mult, localitatea intenționează să încheie încă două la număr până la finele lunii august, a precizat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

„Noi am început-o cu proiectele economice. Deci, am început de la sănătate, am început de la probleme sociale, am continuat cu probleme din infrastructură, din cultură, din educație La capitolul infrastructură avem câteva trotuare care sunt construite cu susținerea în municipiul Pașcani, donații de carte la biblioteci”.

Legislația din România oferă posibilități de finanțare pentru localitățile din Republica Moldova. Deși nu există încă o acoperire de 90% de înfrățiri între localități, totuși sunt progrese evidente în această direcție, a subliniat președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici.

„Înfrățirile au mers destul de bine și în legislația din România avem prevederea în bugete locale ale comunelor, orașul, municipiilor și județelor, să se poată susține anumite finanțări la colectivități locale din Republica Moldova. Nu pot să zic că avem o proporție de 80-90% de înfrățiri, nu, dar încet lucrurile merg spre foarte bine”.

Momentan, peste 500 de acorduri de cooperare au fost semnate între primăriile din Republica Moldova și România.

Manifestaţii în Barcelona împotriva turismului excesiv, după ce preţul chiriilor a explodat

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Barcelona împotriva turismului excesiv din capitala Cataloniei, care primeşte în fiecare an milioane de turişti. Supărarea devine tot mai mare în Spania, a doua cea mai populară destinaţie turistică din lume, relatează AFP.

Sub sloganul: „Destul este destul! Să punem limite turismului”, în jur de 2.800 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au mărşăluit sâmbătă la Barcelona pentru a cere o schimbare a modelului economic pentru oraş, cel mai vizitat din ţară, relatează News.ro și Observator.ro.

„Nu avem nimic împotriva turismului, dar avem ceva împotriva turismului prea mare, pentru că face oraşul de nelocuit”, a explicat Jordi Guiu, un sociolog de 70 de ani din Barcelona. În spatele unui banner pe care scria „Reduceţi turismul acum!”, manifestanţii au defilat scandând „Afară cu turiştii din cartierele noastre”, oprindu-se în faţa unor hoteluri, spre surprinderea vizitatorilor.

Preţurile chiriilor au ajuns inaccesibile pentru localnici

Criticii turismului excesiv denunţă în principal efectul acestuia asupra preţurilor locuinţelor, chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, potrivit Primăriei Barcelonei, dar şi consecinţele sale nefaste asupra companiilor locale, mediului şi condiţiilor de muncă ale angajaţilor locali.

„Magazinele de zi cu zi se închid pentru a face loc unui model de afaceri care nu corespunde nevoilor cartierului. Oamenii (…) nu îşi mai permit chiriile, trebuie să plece”, se plânge Isa Miralles, un muzician în vârstă de 35 de ani care locuieşte în cartierul Barceloneta.

Barcelona a primit peste 12 milioane de turişti anul trecut, potrivit consiliului municipal. Pentru a facilita găsirea unei locuinţe pentru rezidenţi, Primăria a anunţat recent că doreşte să pună capăt închirierii apartamentelor pentru turişti până în 2029.

A doua cea mai populară destinaţie turistică din lume, după Franţa, Spania a primit anul trecut un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini. Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) şi Insulele Canare (13,9 milioane).

Turismul în Spania reprezintă 12,8% din PIB şi asigură 12,6% din locurile de muncă.

A murit artistul italian Pino D’Angio

Cântărețul italian Pino D’Angio a murit sâmbătă, la vârsta de 71 de ani, au confirmat soția sa Terese și fiul său Francesco pentru agenția de presă italian ANSA. Cântărețul era cunoscut în special pentru melodia sa ”Ma Quale Idea”, care a devenit un hit planetar în anii 80, scrie 7sur7.be și digi24.ro.

Potrivit familiei acestuia, cântărețul a murit din cauza unei ”maladii grave, care l-a răpus în numai câteva săptămâni”. De-a lungul vieții, însă, Pino s-a luptat cu mai multe tumori, pe care a reușit să le învingă, scrie 7sur7.be.

Melodia ”Ma Quale Idea” l-a făcut cunoscut în lumea întreagă în anul 1981.

Cântecul a redevenit celebru recent, grație unui remix al Bnkr44, cu care cântărețul s-a prezentat la festivalul de muzică italiană Sanremo, în februarie anul acesta.

Video! Pasajul subteran de lângă Unic a fost inundat
Articolul anterior
Află cum va fi vremea în weekend!
Articolul următor