În 2 zile, am putea rămâne fără gaze. Gazprom susține că Moldova nu și-a plătit datoria

Partea moldovenească nu a efectuat la timp plata pentru aprovizionare cu gaze naturale care expiră luni, 22 noiembrie, și de aceea fluxul de gaz rusesc către R. Moldova se poate opri în 2 zile.

Despre aceasta a anunțat reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, transmite stiri.md.

„Următorul termen de plată la datoria curentă este astăzi, 22 noiembrie. În acest sens, astăzi Gazprom, conform contractului, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite. Gazprom este foarte dezamăgit de neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către Moldova”, a spus Kuprianov.

Totodată, reprezentantul Gazprom a reamintit că a oferit R. Moldova un contract cu condiții avantajoase.

„După cum știți, Gazprom poartă de mult timp negocieri cu Republica Moldova pe tema furnizării de gaze, încheiend un contract relevant pe această temă. Partea moldovenească a insistat pe prețuri mai preferențiale pentru sine.

Având în vedere situația dificilă, foarte dificilă din situația economică și financiară a Republicii Moldova, ghidată de dorința de a păstra capacitatea Moldovei de a-și achita datoriile față de Gazprom, precum și de poziția președintelui Rusiei, față de care Republica Moldova a cerut în repetate rânduri asistență, Gazprom a decis să semneze contractul practic în condițiile părții moldovenești, dar cu un punct esențial și important: Moldova efectuează la timp sută la sută din plățile curente pentru gaze”, a subliniat Kuprianov.

Explicația Moldovagaz:

„SA „Moldovagaz” confirmă recepționarea unei notificări din partea SAP „Gazprom” data de 22 noiembrie 2021 cu privire la necesitatea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 în termen de 48 de ore.

Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020.

În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul „Moldovagaz”.

Datoria acumulată de Moldovagaz și din cauza căreia Moldova riscă să rămână fără gaze în următoarele 48 de ore a fost acumulată din cauza diferenței prețului de achiziție din octombrie, care a crescut cu 800 de dolari.

Explicațiile au fost oferite de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei intervenții la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Ceban a precizat că e vorba de o datorie de 1 miliard 300 de milioane de lei.

„Pentru septembrie am închis datoria cu forțele proprii. La moment, lucrăm și cu Guvernul pentru a remedia problema, sper că mâine, poimâine va fi o soluție.

În octombrie din cauza că prețul de achiziție a fost de 800 de dolari, dar în tarif este introdus prețul de achiziție de 150 de dolari.

Deci este o diferență de mai mult de cinci ori. Respectiv noi nu am avut posibilitatea, am avut un decalaj de casă și, respectiv, nu am putut să încasăm aceste mijloace de la consumatori, pentru că tariful nu a fost actualizat decât abia pe 10 noiembrie. Acesta se referă doar la perioada 1 noiembrie încoace”, a declarat Ceban.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Studiu: Doza a treia de vaccin crește de peste 10 ori numărul de anticorpi
Articolul anterior
Expertul internațional anticorupție Drago Kos, propus de Președinție în calitate de membru al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat
Articolul următor