Patru copii din Florești au rămas orfani, după ce mama lor, în vârstă de 41 de ani, s-a stins din cauza cancerului

Tatiana Timuș, mama celor patru copii din Sevirova, Florești a murit pe patul de spital. După ce s-a chinuit mai multe zile la rând din cauza durerilor provocate de metastaze, pe trei iulie, inima femeii a încetat să mai bată.

Tatiana în vârstă de 41 de ani, mamă a patru copii, a fost diagnosticată cu cancer la creier. După ce tratamentul în mai multe spitale nu a dat rezultat, femeia a fost adusă acasă, în stare de comă, transmite TVN.md.

După ce cazul a ajuns în vizorul presei Tatiana a fost internată de urgență în Spitalul Raional Florești.

Psihologii spun că felul în care este gestionată situația care presupune plecarea din viață a unei persoane dragi mai ales în cazul copiilor poate lăsa consecințe pe întreg restul vieții.

„Este important cum am mai spus copii să-și ia rămas bun, să cunoască care este ritualul acesta de rămas bun de la persoana apropiata. Ceia de ce noi trebuie să avem grijă ca copii nu neapărat să fie martori oculari a suferinței sau durerii prin care trece persoana apropiata pentru ca atunci ei se simt neputincioși și vinoveți și poartă vina pe tot parcursul vieții că nu au putut să facă nimic pentru părintele lor, persoana pe care ei o iubesc atât de multe”, a declrat psihoterapeutul, Cornelia Adeola.

Cei care ar putea să-i ajute pe cei care și-au pierdut o persoană apropiată sunt psihologii aflați în serviciile statului, dar și asistenții sociali comunitari care pot forma echipe multidisciplinare pentru a interveni în asemenea cazuri. 

„În fiecare raion sunt centrele prietenoase tinerilor unde sunt psihologi care pot să discute cu copii, pe diverse teme, inclusiv pe tema pierderii unei persoane dragi, de asemenea în fiecare raion avem centrele de sănătate mentală, unde sunt psihologi care pot să discute la aceste subiecte, care e necesar să fie implicați în aceste situații, mai avem serviciul de psihopedagoci care tot pot fi implicați, doar că vorbim de celălalt părinte, dacă e cazul unei familii vulnerabile este asistentul social comunitar din localitate, care monitorizează familia și ar putea să convoace crearea unei echipe multidisciplinare și să acorde acesta asistentă pentru copii”, a mai declarat specialistul.

În 2022, peste 10.000 de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu cancer. Sunt cu aproape 1.300 de cazuri mai multe faţă de 2021. În 2023, bolile oncologice continuă să câştige teren şi, mai grav este faptul că printre cei diagnosticaţi sunt numeroşi tineri.

Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor

Într-un efort concertat pentru protejarea mediului și prevenirea efectelor nocive asupra sănătății publice, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General al Poliției, au întreprins măsuri decisive împotriva cazurilor de ardere ilegală a deșeurilor, inclusiv a anvelopelor și altor materiale organice.

Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor

Potrivit Inspectoratului Pentru Protecția Mediului, de către inspectorii de mediu au fost desfășurate o serie de acțiuni de control și monitorizare în mai multe raioane ale țării.

Drept urmare, au fost identificate și sancționate persoanele contraveniente care au încălcat prevederile legale referitoare la modul adecvat de gestionare a deșeurilor.

„În conformitate cu Dispoziția emisă de către șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, persoanele găsite vinovate au fost citate la sediile Inspecțiilor teritoriale pentru nerespectarea legislației în vigoare. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, aceste încălcări se sancționează cu amenzi substanțiale, aplicabile atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, inclusiv cu muncă neremunerată în folosul comunității și cu privarea de drepturi”, susțin inspectorii de mediu. 

Nerespectarea modului stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție, a biodeșeurilor, a deșeurilor municipale și de altă natură se sancționează astfel:

– Pentru persoane fizice: amendă cuprinsă între 10.000 și 15.000 de lei, iar în unele cazuri, posibilitatea de a fi supuse muncii neremunerate în folosul comunității pentru o perioadă între 40 și 60 de ore.

– Pentru persoane juridice: amendă între 30.000 și 40.000 de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

De menționat că raioanele care au înregistrat cele mai multe cazuri de încălcare a prevederilor legale includ Edineț cu șapte cazuri, urmat de Drochia cu cinci cazuri, și Rîșcani cu patru cazuri. 

Alte raioane afectate sunt Cantemir, Glodeni, Orhei, Rezina, Căușeni, Cimișlia, Florești, Hîncești, Sîngerei, Șoldănești, Telenești și Ungheni, fiecare înregistrând între unul și trei cazuri.

„Inspectoratul pentru Protecția Mediului reafirmă angajamentul său ferm în protejarea mediului înconjurător și în combaterea practicilor ilegale care pot avea consecințe negative asupra calității aerului și sănătății comunităților locale. Aceste acțiuni demonstrează hotărârea autorităților de a asigura un mediu sănătos și sigur pentru toți cetățenii”, se mai arată în declarația Inspectoratului Pentru Protecția Mediului. 

Norvegia oferă Republicii Moldova un ajutor de 30 de milioane de euro

În cadrul vizitei pe care o întreprinde la Oslo, Președinta Maia Sandu a avut o întâlnire cu Prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre. Șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea pe care Norvegia a arătat-o în ultimii doi ani și pentru sprijinul financiar suplimentar în valoare de 30 de milioane de euro, anunțat astăzi. 

Președinta a precizat că acest ajutor nerambursabil va contribui la consolidarea securității energetice și la îmbunătățirea sectorului educației.

„Moldova apreciază generozitatea poporului norvegian, care ne-a sprijinit în momente cruciale pentru a depăși multiplele provocări cu care ne-am confruntat și ne ajută să ne consolidăm reziliența”, a subliniat șefa statului.

Doi colonei ucraineni plănuiau să îl asasineze pe Volodimir Zelenski. Anunțul Serviciului de Securitate al Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene în vederea asasinării președintelui Volodimir Zelenski.

„Agenții de contrainformații și SBU au zădărnicit planurile FSB de a-l elimina pe președintele Ucrainei și alți reprezentanți ai celei mai înalte conduceri militaro-politice a statului. Planurile urmau să fie implementate de o rețea de informații care a fost expusă în prealabil de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, cu asistența conducerii Administrației Securității Statului”, afirmă reprezentanții SBU, transmite Hotnews.ro

Potrivit acestuia, „rețeaua, ale cărei activități au fost supravegheate de FSB de la Moscova, includea doi colonei ai UDO care „au scurs” informații secrete către Federația Rusă. Astfel, inamicul dezvolta în mod activ planuri de eliminare a președintelui Volodimir Zelenski”.

Administrația Securității Statului (UDO) este serviciul de securitate ucrainean însărcinat cu organizarea pazei și protecției demnitarilor de rang înalt, echivalentul Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România.

„Una dintre sarcinile rețelei de informații a FSB a fost să caute executanți în rândul militarilor apropiați de securitatea președintelui, care să-l ia ostatic pe șeful statului și apoi să-l omoare”, notează SBU.

Agenții de informații ucraineni afirmă de asemenea că, în afară de Zelenski, rețeaua plănuia să îi elimine pe șeful SBU Vasili Malîuk, șeful GUR, generalul Kirilo Budanov, „și alți oficiali de rang înalt”.

Ce spune SBU despre rețeaua care intenționa să îl asasineze pe Zelenski

Vasili Malîuk afirmă că un cerc restrâns de oficiali ucraineni știa despre această operațiune de demascare a agenților recrutați de FSB și că el a supervizat personal progresul anchetei.

Malîuk spune de asemenea că atacul terorist plănuit de rețeaua organizată de FSB trebuia să fie „un cadou pentru Putin pentru inaugurarea sa”. Potrivit serviciului de securitate de la Kiev, agenții plănuiau să îl „lichideze” pe generalul Budanov înainte de Paște.

„Planul inamicului era următorul: mai întâi, agentul recrutat trebuia să observe mișcarea persoanei aflate în pază și să transmită informații inamicului. Era planificat să fie lansată o lovitură cu rachete la coordonatele casei în care ar fi trebuit să se afle ofițerul superior de informații. Apoi urmau să atace cu o dronă oamenii care au rămas la locul loviturii. După aceasta, rușii au plănuit să lovească cu o altă rachetă, inclusiv pentru a distruge urmele de utilizare a dronei”, notează SBU.

Aceeași sursă afirmă că unul dintre cei doi colonei ai UDO s-a ocupat personal de procurarea de drone FPV, explozibili și alte echipamente necesare loviturilor.

Cei doi colonei ai UDO au fost arestați sub suspiciunea de trădare și complicitate în vederea comiterii unui atentat terorist. SBU nu a făcut publică identitatea celor doi ofițeri de rang înalt însă a publicat mai multe fotografii din momentul arestării lor.

În mai puțin de doi ani, UE a alocat peste un miliard de euro Moldovei
Articolul anterior
Doi copii au devenit eroi, după ce au salvat de la înec un băiețel care ajunsese pe fundul unei piscine
Articolul următor