Tot mai mulți viticultori din țara noastră se orientează pe înființarea plantațiilor de struguri apireni, adică fără semințe. Aceștia sunt la mare căutare pe piața europeană, iar exporturile cresc de la an la an.
În prezent, peste 60 la sută din strugurii de masă vânduți pe piața UE sunt soiuri apirene, astfel și prețurile oferite sunt mai bune. Chiar dacă aceste soiuri sunt mai puțin rezistente la temperaturile joase din țara noastră, agricultorii le testează permanent. Unele s-au adaptat însă foarte bine, iar agricultorii intenționează să mărească suprafețele cultivate, transmite tv8.md.
Mihai Leșan a înființat în anul 2015 o plantație de viță-de-vie cu suprafața de șase hectare prin sistemul Pergola. Pe două hectare agricultorul a plantat și un soi de struguri apireni denumit Jupiter, care rezistă la temperaturile mai scăzute din țara noastră. Acesta a fost adus din Statele Unite și este foarte apreciat pentru gustul său deosebit. În acest an, agricultorul a obținut o roadă de 20 de tone la hectar, pe care a exportat-o deja în România.
Iar, Petru Mihov este un agricultor din satul Burlacu, raionul Cahul, care cultivă pe 40 de hectare cele mai multe soiuri de struguri din țară, peste 150, aduse din toată lumea. Șapte dintre ele le vinde în cantități mari de câteva sute de tone anual. După ce a văzut o perspectivă pe piața europeană, viticultorul a experimentat tot mai mult creșterea strugurilor apireni, iar în prezent, are în jur de 20 de soiuri de acest gen. Reportajul video poate fi vizionat aici.