Încă o ediție de succes a Festivalului ,,Polobocul de Aur”, desfășurat în Canada! Vezi care sunt câștigătorii din acest an!

De 14 ani, luna februarie are un gust și o semnificație aparte pentru conaționalii nostri stabiliți în Canada. Și la această ediție a festivalului concurs ”Polobocul de Aur ”, s-au oferit premii mult râvnite gospodarilor care nu au uitat tradiția strămoșilor, de a face vin în butoaie, ca acasă, în Moldova.

separator
Unde mai pui, iscusința a fost apreciată de un public pretențios, are a oferit note, în semn de recunoștință, fără a cunoaște numele gospodarilor. Reamintim, majoritatea moldovenilor stabiliți în Toronto au devenit, pe parcursul anilor, adevărați cunoscători ai vinului. Ca să obțină un produs autentic, aceștia sunt în căutare de struguri mustoși, dulci, ce ar reproduce gustul vinului moldovenesc, care este atât de apreciat în toată lumea. Competiția se dă nu pentru premii bănești. Trofeul simbolic valorează cât un sac de bani, având o valoare sentimentală pe care n-o poți monetiza.

Câștigătorii acestui an sunt:

Categoria Vin Alb:

Locul 3- Roman Girbu

Locul 2- Andrei Bradutan

Locul 1, Simpatia Publicului- Sergiu Mirza

Categoria Vin Roșu:

Locul 3- Roman Girbu

Locul 2- Ion Belocur

Locul 1, Simpatia Publicului- Sergiu Mirza

Festivalul Vinului de Casă, organizat de  Asociația Moldo-Canadiană DOR, adună multă lume frumoasă la un loc. Nelipsiți sunt muzicienii, dansatorii și oamenii de artă care deja au parte de o carieră de succes în Canada. De această dată, atmosfera a fost încinsă de:

Soliștii: Andrei Ciorba, Olga Tudos

Instrumentiștii: Sandu Șura, Mihăiță Ciobanu, Victor Cebotari, Viorel Onofrei, Valeriu Chițac, Liviu Dubencu, Grigore Zanfir.

Ansamblul de dansuri folclorice din Canada ”Vatra”.

Și interpreții veniți din Moldova le alină moldovenilor dorul de casă și de muzică bună.

La ediția a 14-a, invitată specială a fost doamna scenei autohtone Anișoara Puică, care a stors din moldoveni emoții adevărate, de la lacrimi, la fericire și dorință enormă de a încinge o horă moldovenească.

Anișoara Puică:

„O seară frumoasă, alături de oameni frumoși la suflet și chip. O reîntâlnire frumoasă cu colegii mei, Victor și Liviu Dubenco, Mihăiță Ciobanu, Victor Cibotaru, Sandu Șura, Valeriu Chitac, Viorel Onofrei și Grigorii Zanfir. „

Toți artiștii, care pe parcursul celor 14 ani au avut ocazia să ajungă în Canada, la acest eveniment reprezentativ pentru Diasporă, revin acasă cu acel sentiment de mândrie și recunoștință față conaționalii nostri, care pun atâta preț pe tradițiile și valorile poporului moldav.          

Citește și: Basarabenii stabiliți cu familiile lor în Toronto, Canada, vor petrece la Festivalul Vinului de Casă din Canada,  Polobocul de Aur 2020

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Caroline Flack, fosta iubită a prințului Harry, s-a sinucis
Articolul anterior
Protest la Autogara Centrală din Chișinău
Articolul următor