Întâlnire la cel mai înalt nivel în Arabia Saudită pe tema războiului. Care sunt propunerile lui Vladimir Zelenski pentru pace

Oficiali din Statele Unite, Turcia, India și China se întâlnesc peste câteva ore în Arabia Saudită pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

Președintele Zelenski speră că discuțiile să deschidă calea pentru un summit de pace Rusia-Ucraina, în toamna acestui an.

Dar, potrivit postului CNN, care citează mai mulți oficiali americani și europeni este puțin probabil ca Vladimir Putin să schimbe cursul războiului înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite de anul viitor.

Între timp, pe front, forțele armate ucrainene susțin că au străpuns prima linie de apărare a rușilor în sudul țării, precum și în direcția orașului Bahmut. 

Consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din aproape 40 de ţări se întâlnesc sâmbătă în orașul saudit Jeddah.

Reuniunea pe tema războiului din Ucraina a fost organizată la inițiativa Kievului. Moscova nu a fost invitată, dar a anunțat că va urmări cu atenție evenimentul.

Concret, diplomaţii ucraineni şi aliații vor să obțină sprijin internațional pentru un viitor acord de pace, care să pună capăt conflictului. La baza discuțiilor va fi planul de pace propus de președintele Zelenski, care cere, printre altele, ca trupele Moscovei să se retragă integral din Ucraina, iar granițele să rămână cele recunoscute internațional.

Volodimir Zelenski: „Vor fi reprezentate multe țări, din diferite continente, inclusiv țările din Sudul global. Acest lucru este foarte important, deoarece probleme precum securitatea alimentară, soarta a milioane de oameni din Africa, Asia și din alte părți ale lumii depind direct de rapiditatea cu care lumea va pune în aplicare formula de pace”.

Vineri, liderul ucrainean s-a întâlnit la Kiev cu candidatul republican la președinția SUA. Mesajul în timpul vizitei a fost clar: Washingtonul sprijină și ar trebui să continue să sprijine Ucraina.

Coincidență sau nu, la doar câteva zile după ce Zelenski a declarat că „războiul va ajunge pe teritoriul Rusiei”, o dronă maritimă de suprafață a lovit o navă de desant, de mare capacitate a marinei ruse, în portul Novorossisk din Caucaz.
Rusia a susțint că a respins acest atac, dar înregistrarea video spune o altă poveste.


Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Un filmuleț distribuit de ucraineni pare să arate o dronă de suprafață apropiindu-se de ceea ce pare a fi nava Olenogorski Gorniak. 100 de marinari ruși ar fi fost la bord când încărcătura explozivă de aproape o jumătate de tonă de TNT a lovit vasul. Impactul ar fi fost devastator. Port la Marea Neagră, Novorossisk este unul dintre acele locuri pe care Rusia le-ar fi crezut intangibile, fiind în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene. Și totuși, o tehnologie ingenioasă pare să fi atacat o navă cu personal numeros la bord”.

Ulterior, au apărut imagini cu nava rusească înclinată vizibil, dovadă că a fost grav avariată.

Între timp, oficialii polonezi își exprimă nemulțumirea față de prezența mercenarilor Wagner în Belarus.

Paweł Jabłonski, ministrul adjunct de externe al Poloniei: ”Din nefericire, amenințarea este foarte reală, chiar dacă, probabil, micile grupuri de mercenari Wagner și, poate, alte persoane nu vor încerca imediat să conducă o invazie la scară largă. Cu siguranță vor face multe încercări de a se infiltra pe teritoriul nostru, vor pune la cale atacuri la granița noastră, folosind, de asemenea, migranții ilegali pe care Lukașenko și Putin continuă să îi transporte cu avionul din majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu la Moscova sau la Minsk și apoi, în grupuri organizate, îi transportă la granițele noastre, la frontiera cu Polonia, cu Lituania sau cu Letonia”.

Zilele trecute, ministrul polonez al Apărării a declarat că țara să vă crește numărul de soldați de-a lungul graniței de est după ce două elicoptere belaruse ar fi încălcat spațiul aerian polonez, lucru negat de oficialii de la Minsk.

sursa: www.protv.ro

O tânără mamă din Italia a murit după ce a stat 14 ani în comă. Femeia suferise o operație de mărire a sânilor

O dramă medicală s-a încheiat tragic miercuri, 24 aprilie 2024, când inima Annabellei Benincasa, o tânără mamă și pianistă talentată, s-a oprit definitiv după ce a petrecut 14 ani în comă. Incidentul care a declanșat această lungă suferință a avut loc în mai 2010, când Annabella, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a suferit complicații severe în urma unei operații de augmentare mamară la o clinică privată din Caserta, Italia.

Un vis transformat în coșmar

Originară din Cava dei Tirreni, în provincia Salerno, Annabella își dorea să își îmbunătățească aspectul estetic printr-o intervenție aparent simplă și comună. Totuși, o reacție adversă la anestezie a precipitat un șir de evenimente nefericite, culminând cu intrarea sa în comă. Eforturile disperate de resuscitare nu au reușit să o aducă înapoi la o viață normală, lăsând-o într-o stare vegetativă profundă.

În urma incidentului, Annabella a fost transferată prin mai multe clinici specializate și a suferit numeroase intervenții ortopedice, într-o încercare de a-i îmbunătăți starea. În cele din urmă, a fost mutată acasă, unde a primit îngrijiri continue, sprijinită de Asl (Administrația Sanitară Locală). 

Ce spun medicii care s-au ocupat de Annabelle

Medicii implicați în cazul Annabellei au fost condamnați pentru vătămare corporală gravă, un verdict care a subliniat gravitatea neglijenței medicale și a stârnit un dialog național despre riscurile intervențiilor estetice și importanța supravegherii medicale. Tragedia a sensibilizat opinia publică și a determinat multe femei să fie mai precaute în privința alegerilor lor estetice.

Moartea Annabellei Benincasa ridică întrebări serioase despre standardele de siguranță în chirurgia estetică și despre cum o decizie vizând frumusețea exterioară poate avea consecințe devastatoare. 

Țânțari care răspândesc malaria, descoperiți și pe teritoriul României. Semnalul de alarmă transmis de autorități

România se confruntă cu o nouă provocare de sănătate publică: prezența țânțarilor care pot transmite malaria. Această situație alarmantă a determinat autoritățile și specialiștii în sănătate să intensifice măsurile de prevenție și să informeze publicul despre riscurile asociate.

Recent, mai mulți țânțari capabili să răspândească malaria au fost identificați în diverse regiuni din Europa, inclusiv în România. Schimbările climatice, care favorizează temperaturi mai ridicate și perioade mai lungi de căldură, au facilitat răspândirea acestor insecte vectori. Situația este similară în alte țări europene, unde experții avertizează că bolile transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue, ar putea deveni mai frecvente.

Semnalul de alarmă transmis de autorități

Rachel Lowe, un medic respectat din Barcelona, a subliniat necesitatea unei pregătiri adecvate în fața acestor boli. Conform unei declarații pentru The Guardian, Europa ar putea fi nepregătită să gestioneze un val de infecții cu malaria și febra dengue. Ea a avertizat că răspunsul slab la schimbările climatice ar putea duce la o creștere a numărului de cazuri și chiar la decese.

„Odată cu răspunsul slab la schimbările climatice, ne putem aștepta la o creștere a cazurilor și la apariția morților cauzate de boli precum malaria și febra dengue pe teritoriul Europei. Trebuie să anticipăm eventuale pandemii și să intervenim din timp pentru a le preveni”, a declarat medicul Rachel Lowe, conform The Guardian și Realitatea.net.

Malaria este o boală infecțioasă gravă, cu simptome ce pot fi confundate ușor cu cele ale altor afecțiuni minore. Simptomele includ frisoane severe, febră înaltă, grețuri, dureri musculare, dureri de piept, oboseală persistentă și transpirații abundente. Este crucial ca oricine prezintă aceste simptome să caute imediat asistență medicală.

Prevenția și măsurile de control

Pentru a preveni răspândirea malariei, este esențială o monitorizare atentă a populațiilor de țânțari și implementarea de strategii eficiente de control al vectorilor, cum ar fi:

Utilizarea de insecticide în zonele cu risc crescut.
Instalarea de plase de țânțari la ferestre și uși.
Folosirea de lotiuni sau spray-uri repelente de insecte.
Eliminarea apelor stătătoare, care pot servi drept mediu propice pentru reproducerea țânțarilor.

Prezența țânțarilor care transmit malaria în România este un semnal de alarmă pentru toți cetățenii. Este vital să se ia măsuri de precauție și să se respecte recomandările autorităților pentru a reduce riscul de infecție. 

Semafoare pe asfalt pentru pietonii cu ochii mereu în telefon. În ce țară se întâmplă?

Sud-coreeni încearcă să prevină accidentele de la trecerile de pietoni.

Pentru că problema ochilor ațintiți în telefon a ajuns să fie globală, autoritățile au amplasat semafoarele la nivelul solului, și nu pe stâlpi, tocmai ca oamenii să le observe indiferent de situație. 

sursa

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, în urma unor noi acuzații
Articolul anterior
O ciupercă periculoasă a fost învinsă cu un nou tip de tratament
Articolul următor