Într-un cimitir a apărut primul televizor cu video despre decedat

Prima piatră funerară digitală din Rusia a fost instalată în orașul Novosibirsk. Pe monumentul funerar a fost montat un monitor digital, care transmite un filmuleț despre decedat.

«Посмотрите видео на кладбище»: в России появилась первая могила с телевизором

Pavel Babkin, designer-arhitect al crematoriului din Novosibirsk, a spus că conceptul a apărut cu mult timp în urmă.

„În 2012, am brevetat ideea unui monument digital. Această idee a venit pentru că mama tatălui meu, bunica mea, a murit când tatăl meu avea 10 ani. Își amintește doar câteva fragmente cu ea. Sentimentul de stingere a memoriei m-a condus la această idee”, a explicat Marsel Mukhametshin.

Tatăl său a murit în 2018. Inginerul i-a ridicat un monument digital. Mukhametshin și-a prezentat propriul concept la Ekaterinburg, la expoziție. Pavel Babkin a explicat că tehnologiile digitale sunt omniprezente și, prin urmare, au un impact asupra culturii înmormântării.

Павел Бабкин и Марсель Мухаметшин устанавливают памятник
Марсель запатентовал свою идею
На памятнике установлен цифровой монитор

Gazul s-ar putea ieftini cu 8% sau mai mult. Moldovagaz va expedia o solicitare ANRE

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 25 aprilie în cadrul unei emisiuni de pe N4 că pe 26 aprilie compania va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz va cere o reducere a tarif cu circa 8% (aproximativ 1,15 lei) sau mai mult, scrie NM.md.

„Vineri ne vom adresa ANRE cu solicitarea de a reduce tariful la gaz pentru consumatorii casnici și industriali. (…) Mâine vom anunța mărimea tarifului solicitat. (…) Pot spune cu siguranță că tariful va scădea cu aproximativ 8% (circa 1,15 lei) sau mai mult”, a spus Vadim Ceban.Amintim că, ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.

Rezoluția Parlamentului European: Alegerile prezidențiale din Rusia – nedemocratice și ilegale

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă „la alegerile prezidențiale nedemocratice din Rusia și la desfășurarea ilegală a acestora în teritoriile ocupate”, precum și întemnițarea ilegală a 14 deținuți politic și a doi jurnaliști, scrie Meduza, citată de agora.md. Documentul a fost votată joi, pe 25 aprilie, cu 493 de voturi pentru, ceea ce reprezintă majoritatea.

În document este menționat că „așa-numitele alegeri prezidențiale din Rusia au fost ilegitime și nedemocratice”. În același timp, Parlamentul European denunță toate încălcările regulilor electorale comise de regimul lui Vladimir Putin în timpul așa-numitelor alegeri prezidențiale din Rusia din perioada 15- 17 martie 2024, precum și represiunile și încălcările sistemice și de lungă durată ale drepturilor civice și politice.

 Rezoluția subliniază că așa-numitele „alegeri prezidențiale din Rusia au avut loc într-un climat de teamă și represiune și în contextul unui război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”.

Acest spectacol farsă al autorităților ruse a urmărit singurul scop – să creeze aparența legitimității electorale a lui Vladimir Putin, a politicii sale de represiune internă nemiloasă și, mai ales, a războiului agresiv împotriva Ucrainei.

Rezoluția condamnă organizarea de alegeri în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Deputații europeni solicită țărilor UE și comunității internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor ca fiind legitime, întrucât acestea au avut loc în teritoriile ocupate și „chiar și în interiorul Rusiei nu au fost nici libere, nici corecte”.

Parlamentul European a salutat „curajul miilor de oameni din Rusia care protestează împotriva regimului lui Putin și care se străduiesc să își democratizeze țara, inclusiv prin acte de rezistență în timpul așa-ziselor alegeri, când au umplut secțiile de votare din Rusia și din străinătate la prânz, pe 17 martie”.

De asemenea, documentul susține că Kremlinul și Putin personal „poartă responsabilitatea penală și politică” pentru moartea lui Alexei Navalnîi.

În plus, Parlamentul European a cerut eliberarea prizonierilor politici ruși. În document se afirmă că țările UE ar trebui să continue să „sprijine în mod activ” organizațiile independente ale societății civile ruse, mass-media independente și apărătorii drepturilor omului, precum și să ofere vize umanitare și alte tipuri de sprijin disidenților ruși- Vladimir Kara-Murza, Oleg Orlov, Alexei Gorinov, Alexandra Skocilenko, Dmitri Ivanov, Ioan Kurmoiarov, Viktoria Petrova, Maria Ponomarenko, Dmitri Talantov, Iuri Dmitriev, Lilia Ceanîșeva, Xenia Fadeeva, Ivan Safronov și Ilia Iașîn – și a jurnaliștilor Alsu Kurmașeva și Evan Herșkovici.

Rezoluția a fost votată joi, pe 25 aprilie, cu 493 de voturi pentru, 11 împotrivă și 18 abțineri.

A fost lansată o campanie națională de încurajare a plăților fără cash

40% din tranzacțiile cetățenilor se fac cu carduri fizice sau electronice. Pentru a încuraja și mai mult plățile cu cardul este lansată campania națională de informare „Fără cash”, în perioada aprilie-septembrie. Campania este lansată de Asociația Băncilor din Moldova, în parteneriat cu Visa și cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Potrivit președintelui Asociației Băncilor din Republica Moldova, Dorel Noroc, astăzi se atestă o transformare a modalităților de plată, transmite Știri.md.

Așadar, prin această campanie se dorește amplificarea plăților fără numerar, se dorește promovarea avantajelor plăților online. Conform estimărilor Asociației, 40% din tranzacțiile cetățenilor se fac cu carduri fizice sau electronice, iar neîntoarcerea lor la plățile fizice demonstrează incontestabil existența beneficiilor plăților fără numerar, cum este siguranța, rapiditatea și comoditatea.

În cadrul evenimentului a fost prezentă și guvernatoarea BNM Anca Dragu, care a remarcat că, comisioanele pentru plățile instant au scăzut chiar la zero lei, la sumele sub 5.000 de lei. Acest lucru înseamnă că plățile sunt nu doar sigure, continue, dar și accesibile, ceea ce înseamnă foarte mult. 

De asemenea, Anca Dragu a remarcat că lansarea sistemului de plăți instant MIA a fost un succes. În perioada 12 martie – 23 aprilie, prin MIA s-au efectuat tranzacții de circa 115 milioane de lei, peste 124.000 de plăți. Din iulie anul curent va avea loc integrarea plăților P2P (de la persoană la persoană) către comercianți. În iunie-august se va lucra la integrarea sistemului MPay și a Trezoreriei de Stat în MIA. Și tot din iulie va fi disponibil și serviciul de transfer între conturile proprii.

Iar ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a spus că plățile electronice sunt un accelerator al dezvoltării economice. Asta înseamnă o economie mai transparentă, o economie sigură și egală. În ceea ce privește comerțul electronic, Moldova are un potențial pe care practic nu l-a explorat, iar asta înseamnă oportunități de afaceri și dezvoltare pentru comercianții mici și mari.

De la această campanie se așteaptă minimizarea dependenței de numerar în economia Moldovei, creșterea securității tranzacțiilor și creșterea accesului la serviciilor financiare.

Mesajele campaniei vor fi transmise prin spoturi video la TV, rețele de socializare, se va colabora cu creatorii de conținut online pentru a ajunge la mai multe persoane. Vor fi desfășurate evenimente, în special pentru persoanele de vârsta a treia, pentru a fi informați despre siguranța și beneficiile plăților fără numerar.

Republica Moldova, printre marii clienți ai Gazprom
Articolul anterior
România: Valul 5 este prognozat după sărbători. Noi restricții anunțate
Articolul următor