Inundații în Germania: sute de oameni evacuați

Evacuarea locuitorilor continuă din cauza inundațiilor din Bavaria.

Pe fondul ploilor abundente din Bavaria, în regiunile cu risc de inundații, duminică, 2 iunie, autoritățile au extins scara de evacuare a populației. În zece comune bavareze, din cauza creșterii nivelului apei în Dunăre și afluenții săi, a fost declarat dezastru natural, iar salvatorii au intervenit la fața locului, transmite dw.com.

Se iau măsuri pentru transportul locuitorilor în zone sigure, în special în districtul Augsburg. În dimineața zilei de 2 iunie, locuitorii comunităților Külenthal și Allmannshofen, situate în sudul Bavariei, au fost îndemnați să-și părăsească imediat locuința, transmite postul german de televiziune ntv. Celor care nu se pot evacua singuri li s-a promis că vor primi autobuze. Același lucru este valabil și pentru alte orașe și comunități ale regiunii situate în apropierea râului Schmutter, afluent al Dunării.

În orașul Schrobenhausen din districtul bavarez Neuburg-Schrobenhausen, unde a fost declarat dezastru natural, a fost pregătită evacuarea a 670 de locuitori.

Crucea Roșie Bavareză a trimis bărci de salvare și scafandri în districtul bavarez Günzburg, unde nivelurile apei dintr-o serie de rezervoare au atins cele mai înalte niveluri în ultimul secol. Pericol de viață lângă malurile râului În München, autoritățile îi avertizează și pe locuitori cu privire la amenințarea vieții în zona de-a lungul malurilor râului Isar. Două trasee preferate de mers pe jos au fost închise acolo. Nivelul de alertă 2 a fost declarat în capitala Bavariei. Aceasta înseamnă inundarea zonelor neamenajate și întreruperi minore ale traficului pe străzi cauzate de inundații. Între timp, Serviciul de Asistență Tehnică THW (Technisches Hilfswerk), care îndeplinește funcțiile Ministerului pentru Situații de Urgență din Germania, a pregătit mii de saci de nisip în noaptea de 2 iunie pentru zonele deja inundate și predispuse la inundații din Bavaria și Baden-Württemberg.

În total, potrivit șefului centrului logistic THW, Bernd Urban, 30.000 de saci de nisip trebuiau să fie livrați acolo până în dimineața zilei de 2 iunie.

O fetiţă de patru ani a murit, după ce a fost uitată într-o maşină încinsă de soare, în SUA

O fetiţă de patru ani a murit, după ce a fost uitată într-o maşină încinsă timp de o oră. Ofițerii de la Departamentul de Poliție din Houston, SUA, au fost chemaţi într-un complex de apartamente.

Două femei care urmau să facă comisioane a doua zi au uitat-o pe micuţă, care făcea parte dintr-un grup de copii, într-o parcare. 

Au uitat-o în maşina încinsă

Investigațiile inițiale au arătat că fetiţa a fost lăsată în maşina încinsă, timp de aproximativ o oră, până când cineva și-a dat seama că a dispărut. După ce s-a întors la maşină și a găsit-o pe fată, una dintre femei a sunat la 911. Copila a fost transportată de urgență la spital, unde ulterior a fost declarată moartă.

În această etapă rămâne neclar dacă au fost efectuate arestări, cu toate acestea, ancheta este în desfășurare. „Întotdeauna luați măsuri de precauție. Încercați să vă amintiți unde sunt copiii voștri”, a declarat Lt. Larry Crowson pentru ABC.

sursa

„Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”. Medicii ucraineni operează la lumina lanternelor

Un reportaj BBC reliefează faptul că ucrainenii învață să trăiască cu pene de curent prelungite, în timp ce Rusia continuă să lovească instalațiile energetice din întreagă țară. Atacurile aeriene persistente ale Rusiei determina că până și zonele neafectate anterior din Ucraina să rămână fără electricitate „ore în șir, în fiecare zi.”

Alimentarea cu energie electrică este o chestiune de viață și de moarte pentru fiul Tatianei. Acesta s-a născut cu dizabilități și are nevoie de echipamente alimentate cu energie electrică pentru a putea respiră, mânca și pentru a primi medicamente.

„Suntem foarte dependenți de electricitate. Dacă nu ar fi fost acest război sângeros, viață ar fi fost dificilă, dar am fi fost capabili să facem față”, spune Tatiana pentru BBC, conform aktual24.ro.

Tatiana, care locuiește în orașul port Odesa din sudul țării, spune că întreruperile nesfârșite de curent îi fac viață extrem de dificilă, deoarece trebuie să se asigure că furnizarea de electricitate este constantă.

Ea are un generator care funcționează pe benzină și trebuie să fie alimentat tot timpul, dar trebuie oprit la fiecare șase ore pentru a se răci.

Penele de curent afectează, de asemenea, semnalul de telefonie mobilă, astfel că și pentru fiul ei poate fi dificil să ajungă la serviciul de ambulanță.

„Uneori durează o jumătate de ora, alteori o ora până ajunge ambulanță când copilul meu intră în convulsii și se învinețește”, spune ea. „Fiul meu poate muri dacă nu primește oxigen. Nu mai am cuvinte”. Ultimele pene de curent au durat chiar și 12 ore pe zi în cartierul Tatianei.

Pentru milioane de ucraineni, lipsa energiei electrice poate însemna lipsa apei curente, a aerului condiționat, a ascensoarelor sau a accesului la echipamente de salvare.

Ucraina a pierdut atâta energie câtă ar alimenta o țară că Olanda

Numai în ultimele trei luni, Ucraina a pierdut nouă gigawati din capacitatea de generare, afirmă reprezentanți ai Companiei naționale de energie Ukrenergo. Această reprezintă mai mult de o treime din capacitatea pe care o avea Ucraina înainte de invazia la scară largă din februarie 2022. Este suficient pentru a alimenta întreagă Olanda în timpul orelor de vârf de consum – sau Slovacia, Lavtia, Lituania și Estonia combinate, spun oficialii Ukrenergo.

„Toate centralele termice deținute de stat sunt distruse. Toate hidrocentralele din țară noastră sunt avariate de rachete sau drone rusești”, declara pentru BBC purtătoarea de cuvânt a Ukrenergo, Maria Tsaturian.

Lipsa de energie electrică generată este agravată de creșterea temperaturilor în timpul verii, când ucrainenii pornesc sistemele de aer condiționat care consumă multă energie. Pentru a face față deficitului, Ukrenergo a trebuit să pună în aplicare o politică de întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică în întreagă țară, care durează mai multe ore pe zi, în fiecare zi.

Că urmare, milioane de ucraineni au devenit din ce în ce mai dependenți de generatoarele alimentate cu combustibil sau de marile bănci de energie. Capitală Ucrainei, Kiev, s-a confruntat cu întreruperi prelungite ale alimentării cu energie electrică.

Roksolana a fost aleasă de locuitorii blocului sau de 24 de etaje pentru a ajută la administrarea facilităților clădirii. Ea spune că nu este ușor să locuiești în blocuri turn, deoarece întreruperile de curent înseamnă și lipsa apei curente la etajele superioare.

„Nici ascensoarele nu funcționează, așa că mamele cu copii și persoanele cu handicap trebuie să aștepte. Își planifică ieșirile afară în funcție de momentul în care există curent electric”, adaugă ea. „Trebuie să stea în casă timp de șase ore la rând, iar doamnele noastre în vârstă nu pot ieși la magazin pentru a-și lua pâinea”.

Astfel de locuitori din clădirile înalte sunt blocați în apartamentele lor sufocante, deoarece aerul condiționat nu funcționează.

Ei sunt, de asemenea, mai expuși la atacurile aeriene rusești, deoarece nu pot merge în siguranță adăposturilor antiatomice, care sunt de obicei situate în subteran.

„Am învățat să efectuăm intervenții chirurgicale fără electricitate”

În Zaporojie, dentistul Volodimir Stefaniv spune că trebuie reprogramate întâlnirile în ultimul moment și au existat ocazii în care electricitatea a dispărut în timpul unei intervenții chirurgicale complicate.

„Dacă se întâmplă acest lucru, pornim generatoarele noastre pentru a putea termină ceea ce am început. Nu există altă cale – nu putem spune pacientului să revină mâine”, spune el. „Literalmente, în urmă cu câteva săptămâni, întreruperile de curent au devenit deosebit de frecvente. Bineînțeles că sunt foarte perturbatoare”.

Pentru a efectua operații urgențe sau mai puțîn complicate în timpul penei de curent, Stefaniv folosește o lanternă frontală. Această este o abilitate pe care a dobândit-o și perfecționat-o în timp ce trata soldații de pe linia frontului, iar firma să oferă în continuare servicii gratuite sau la prețuri foarte reduse pentru membrii armatei ucrainene.

„Pot trata durerile de dinți sau inflamațiile fără electricitate. Am învățat să efectuăm intervenții chirurgicale fără electricitate”, spune el.

Maria Tsaturian de la Ukrenergo este conștientă de faptul că compania să este criticată pentru că întrerupe electricitatea atât de des, pentru atât de mult timp și pentru atât de mulți clienți. Dar, spune ea, nu există altă opțiune.

„Suntem în război. Sectorul energetic este unul dintre obiectivele teroriștilor ruși. Și este evident de ce: toată viață noastră, toată civilizația noastră, este construită pe electricitate. Trebuie doar să distrugi rețeaua electrică a inamicului tău, iar el nu va mai avea economie și nu va mai avea viață”, spune ea. „Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertate”.

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, spitalizat în închisoare. Avocații nu au voie să îl vadă

Opozantul rus încarcerat Vladimir Kara-Murza, cunosut jurnalist, publicist şi om politic, care a supravieţuit la două tentative de otrăvire înainte de a fi arestat şi condamnat la 25 de ani de închisoare, a fost internat într-un spital de penitenciar pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat soţia şi avocaţii săi, citaţi de Agerpres și AFP.

„Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-un spital-închisoare. Avocaţii săi nu au fost autorizaţi să-l vadă”, a indicat pe Facebook soţia sa Evghenia, fără să precizeze pentru ce a soţul ei a trebuit să fie spitalizat.

Potrivit contului de Telegram al lui Kara-Murza, avocaţii săi au precizat că au fost informaţi joi după-amiază despre acest transfer, după ore de aşteptare pentru a-şi vedea clientul încarcerat într-o colonie penitenciară din Omsk, în Siberia.

Ei au aşteptat apoi în zadar toată ziua de vineri pentru a putea intra în spital, de asemenea situat în Omsk.

„Deci nu au putut verifica dacă totul merge bine pentru el înainte de weekend”, în timpul căruia vizitele nu sunt autorizate, potrivit contului din Telegram.

Rudele opozantului sunt îngrijorate de mai multe luni din cauza stării sale de sănătate.

Vladimir Kara-Murza, cetăţean ruso-britanic de 42 de ani, suferă – potrivit lor – de polineuropatie senzitivo-motorie în urma celor două otrăviri cărora le-a fost victimă în 2015 şi în 2017.

El a fost condamnat în aprilie 2023 la 25 de ani de închisoare pentru „trădare” şi difuzare de „informaţii false” despre conflictul în Ucraina, o sentinţă deosebit de dură chiar şi în contextul represiunii crescute în Rusia.

Potrivit mai multor media de investigaţii, între care Bellingcat, The Insider şi Der Spiegel, serviciile secrete ruse sunt în implicate în otrăvirile pe care le-a suferit.

Vladimir Kara-Murza a obţinut în luna mai premiul Pulitzer pentru articolele sale despre viitorul democratic al Rusie, juriul apreciindu-i „articolele sale pasionante scrise cu pericolul vieţii din celula sa de închisoare”.

Marea Britanie a cerut eliberarea sa imediată cu scopul ca el să beneficieze de îngrijiri „urgente”.

Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi a murit în februarie într-o închisoare din Arctica în circumstanţe care rămân până în prezent neclare.

Un copil de 17 ani din Capitală, căutat cu disperare: Acesta a ieșit să arunce gunoiul și nu s-a mai întors acasă
Articolul anterior
Moldoveancă în Italia, nevoită să schimbe domiciliul de trei ori fiindcă era hărțuită de fostul concubin. Pedeapsa primită de bărbat
Articolul următor