Ion Chicu: ,,Din iunie nu vor fi bani pentru pensii și salarii”

Deși creditul rusesc în valoare de 200 milioane de euro urmează a fi utilizat pentru implementarea proiectelor investiționale, în special proiectele de reabilitare a drumurilor naționale, prim-ministrul Ion Chicu a declarat în ședința Parlamentului de astăzi că banii sunt împrumutați pentru a achita salarii și pensii, scrie cotidianul.md.

separator
„Scopul împrumutului dat este de a finanța necesitățile bugetului Republicii Moldova. Mijloacele financiare oferite vor fi utilizat pentru implementarea proiectelor investiționale, în special proiectele de reabilitare a drumurilor naționale”, se arată în proiectul de lege. Totuși, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe acest proiect, premierul Ion Chicu a declarat de mai multe ori că banii sunt necesari pentru pensii și salarii și pentru salvarea economiei.

„Ați ați observat că deficitul bugetar al țării pentru 2020 va crește de cel puțin două ori până la 16,2 miliarde de lei. Este un pronostic coordonat cu Fondul Monetar Internațional și asta înseamnă că Republica Moldova avea o diferență dintre cheltuieli și venituri de 16,2 miliarde de lei. Asta înseamnă că Guvernul și toți cei care sunt responsabil trebuie să identifice acești bani ca să putem achita salarii, pensii, să finanțăm sistemul medical, care într-adevăr este subfinanțat și nu a fost prioritate de 30 de ani. Deci sunt finanțări absolut necesare”, a declarat Chicu la începutul prezentării proiectului.

Premierul a mai declarat că în cazul în care țara nu va aproba acorduri de împrumut, începând cu luna iunie curent țara va fi în incapacitate de plată a pensiilor și salariilor.

„Cunoașteți că sursa de finanțare a deficitului în Republica Moldova sunt împrumuturile, fie de pe extern fie de pe intern. Scopul acestui împrumut este de a finanța necesitățile bugetului Republicii Moldova care, fără aceste împrumuturi, din luna mai, cel târziu din luna iunie, nu ar avea posibilitatea să achite pensii, salarii, inclusiv plata pentru medici”, a mai spus Chicu.

Șeful Guvernului a ținut să precizeze și condițiile acordului, cum că în cazul în care vor fi găsite „alte resurse de finanțare mai avantajoasă decât crede rusesc, noi a doua zi putem întoarce acești bani”.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Pacienți încântați de condițiile oferite în cadrul Spitalului Cancelariei de Stat
Articolul anterior
Sosia Olgăi Buzova este un bărbat transgender. Vedeta nu comentează apariția scandaloasă
Articolul următor