IQ-ul ridicat al unei fetițe de doi ani o face cea mai tânără membră a Mensa

Abilitatea lui Isla McNabb de a citi înapoi cuvintele scrise pe o tabletă ștearsă i-a determinat pe părinții ei să contacteze Guinness World Records.

Isla McNabb a devenit cea mai tânără membră Mensa din lume FOTO: X

FOTO: X

Citirea cu voce tare a cuvintelor pe care adulții le mâzgălesc pe o tabletă ștearsă s-ar putea să nu fie modul în care mulți copii își petrec ziua de naștere. Dar așa a sărbătorit Isla McNabb împlinirea vârstei de doi ani, iar acest lucru a pus-o pe nativa din Crestwood, Kentucky pe calea de a deveni cea mai tânără membră din istorie a Mensa, cea mai veche societate cu IQ ridicat din lume, au declarat părinții ei într-un interviu recent, scrie theguardian.com.

Într-o conversație publicată luni, părinții lui Isla, Jason și Amanda McNabb, au declarat pentru site-ul Guinness World Records că și-au dat seama că inteligența fiicei lor ar trebui să fie evaluată după ce o mătușă i-a dăruit o tabletă de scris cu șters, drept cadou pentru a doua aniversare.

Jason a spus că a scris cuvântul „roșu” pe tablă, iar Isla a fost capabilă să i-l citească, deși era cu patru sau cinci ani mai mică decât vârsta la care majoritatea copiilor dobândesc de obicei această abilitate.

Un Jason McNabb șocat a continuat apoi să scrie cuvintele „albastru”, „galben”, „pisică” și „câine”. Isla a citit cu încredere fiecare dintre cuvinte, a declarat tatăl ei pentru Guinness, care este renumit pentru menținerea unei baze de date cu peste 40.000 de recorduri mondiale.

De acolo, părinții lui Isla au spus că au început să observe cuvinte silabisite prin casă cu litere de jucărie multicolore.

Literele C-H-A-A-I-R au fost lăsate lângă un scaun. Literele care silabiseau S-O-F-A erau aranjate lângă canapea. La un moment dat, părinții lui Isla l-au găsit pe Booger, pisoiul lor de casă, întins lângă literele C-A-T.

În acel moment, Amanda McNabb i-a spus lui Guinness că a văzut destul. Ea a sugerat ca Isla să fie supusă unui test de IQ, iar familia McNabb a făcut exact acest lucru.

„Un psiholog care a testat-o pe Isla este specializat în copii supradotați… și a spus că de obicei nu testează copii”, ar fi spus Jason McNabb. „Dar el a făcut o excepție după ce a auzit despre talentele ei”.

În cele din urmă, Isla a obținut un scor de 99 de inteligență pentru vârstă la testele de IQ Stanford-Binet. Ea avea 2 ani și jumătate.

La 2 iunie 2022, Guinness a recunoscut-o oficial ca fiind cea mai tânără membră Mensa din lume. Isla a înțeles că această realizare a produs o acoperire mediatică de știri despre ea – s-a văzut la televizor și uneori le cere părinților săi să scoată videoclipuri cu ea pe YouTube.

Dar în cea mai mare parte a timpului, ea rămâne inconștientă de IQ-ul ei excepțional de ridicat.

Soții McNabbs au spus că au găsit mai puține resurse pentru copiii dotați intelectual. Copiii supradotați pot de obicei să înțeleagă materiale cu câteva niveluri școlare peste nivelul colegilor lor, dar acest lucru nu garantează neapărat performanțe înalte sau un comportament sociabil, au spus experții.

Așa că, pentru a o sprijini cât mai bine pe Isla, soții McNabbs au înscris-o pe Isla în Mensa, în speranța de a intra în contact cu alți părinți aflați în situații similare, care ar putea să le împărtășească unele informații. Organizația non-profit este deschisă persoanelor care au obținut scoruri de până la percentila 98 la scala de inteligență Stanford-Binet sau la alte anumite teste standardizate de IQ.

„Cel mai mare beneficiu al Mensa este comunitatea”, a declarat Jason McNabb pentru Guinness.

Isla, acum în vârstă de trei ani, merge la grădiniță. Ea s-a dovedit a fi deosebit de puternică la matematică și continuă să își consolideze abilitățile de citire cu ajutorul cărților sale preferate, printre care se numără The Very Hungry Caterpillar și Pete the Cat.

Guinness a declarat că părinții fetiței au căutat un plan educațional individual pentru ca aceasta să înceapă mai devreme la grădiniță. Unul dintre motive este că ea a încercat să pronunțe cuvinte pe care se pare că le-a învățat singură în timp ce citea singură.

„A spus că trebuie să se spele de microbi de pe mâini, dar a pronunțat cu G tare”, a spus Jason McNabb.

Alți doi membri ai fostului partid „Sor”, trimiși în judecată pentru finanțarea ilegală a formațiunii

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a președintei oficiului teritorial Ungheni al Partidului Politic „Șor” și a președintelui oficiului teritorial Soroca al aceluiași partid, pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2022.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuiții, în perioada iulie – octombrie 2022, activând în calitate de președinți ai organizației teritoriale Ungheni și Soroca a Partidului Politic „Șor”, au coordonat activitățile organizației, știind că partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat. Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, aceștia au contribuit la acceptarea finanțării ilicite, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților partidului.

În asemenea circumstanțe, învinuiții au acceptat prin complicitate finanțarea partidului din surse ilicite, în valoare de peste 3,2 milioane de lei în cazul președintei organizației teritoriale Ungheni și aproximativ 9,7 milioane de lei în cazul președintelui organizației teritoriale Soroca. Această finanțare a fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale. În cadrul urmăririi penale, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor președintei organizației Ungheni în valoare de peste 2 milioane de lei și asupra bunurilor președintelui organizației Soroca în valoare de peste 330 000 de lei.

Ambii învinuiți nu și-au recunoscut vinovăția, iar cauzele penale au fost trimise pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Notă: O persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când se dovedește vinovăția printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

ATENȚIE, șoferi! Circulația în centrul Capitalei va fi sistată în seara de Revelion, în legătură cu desfășurarea concertului de Anul Noi

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 31.12.2024, ora 14:00 – 01.01.2025, ora 07:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. A. Pușkin – str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, cu redirecționarea transportului, inclusiv transportul public, pe străzile adiacente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea manifestărilor cultural-artistice dedicate sărbătorii de Revelion.

Personalul liniar este la dispoziția călătorilor pentru a oferi informații suplimentare despre traseul rutelor de transport public în perioada enunțată.

Primăria Municipiului Chișinău vine cu scuzele de rigoare către cetățenii urbei pentru incomoditățile create.

Un bărbat din Ungheni a primit ani grei de închisoare pentru că și-a ucis soacra. Detalii din anchetă

Potrivit sentinței Judecătoriei Ungheni din 24 decembrie 2024, bărbatul din raionul Ungheni în
vârstă de 43 de ani, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de omor conform art. 145
alin. (1) Cod penal, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe termen de 12 ani și 6 luni,
cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, scrie news.ungheni.org.

Anterior, printr-o altă sentință, acesta a mai fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii
prevăzute de art. 201 1 alin. (1) lit. b) Cod penal, executarea pedepsei fiind suspendată condiționat.

Drept urmare, pentru cumul de sentințe, instanța a stabilit inculpatului o pedeapsă definitivă sub
formă de închisoare pe un termen de 15 ani.

Judecătoria Ungheni reiterează faptul că, potrivit învinuirii înaintate de către acuzatorul de stat, condamnatul, la 7 iulie 2024, fiind în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, aflându-se în ograda locuinței comune din raionul Ungheni, a inițiat un conflict cu partea vătămată, în urma căruia i-a aplicat o lovitură cu un cuțit de bucătărie în regiunea gâtului, cauzându-i vătămare gravă a integrității corporale.

Urmare a rănii, femeia a decedat ulterior la Spitalul raional Ungheni.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Sentința este cu drept de atac.

IT-iștii britanici propun introducerea de cursuri pe tema inteligenței artificiale în școli. Alte țări propun folosirea AI-ului în sala de clasă
Articolul anterior
Julia Roberts, imagine rară cu gemenii ei, care au împlinit 19 ani. Actrița se mândrește cu o familie frumoasă
Articolul următor