Iulian Bercu va alerga 270 de km în 7 zile, în campania Run for Children, pentru a-i ajuta pe copiii afectați de sărăcie! Alătură-te și tu inițiativei!

Anual, în luna septembrie CCF Moldova, mobiliza alergători profesioniști, dar și pasionați de un mod activ de viață într-o echipă numită Run for Children. Scopul echipei de alergători este de a colecta bani pentru a susține copii cu care lucrează organizația. Anul trecut 155 de alergători (persoane individuale și companii cu echipe corporative) s-au alăturat Run For Children Team, iar în rezultat circa 60 de copii au fost ajutați să revină în medii familiale, părăsind pentru totdeauna orfelinatul.

separator

În acest an, când criza provocată de pandemie, a complicat și mai mult viața familiilor deja vulnerabile și afectate de sărăcie, CCF Moldova lansează apel de solidaritate și mobilizarea echipei Run for Children, înaintea începerii noul an școlar. Așa cum 48% din copii care ajung în vizorul organizației nu au avut acces la educația de la distanță pe timpul pandemiei, iar alte 50 % dintre familii și-au pierdut veniturile sau acestea au fost micșorate drastic, copiii riscă să nu aibă acces, în noul an de studii, la educație.

270, nu este un număr aliator, este un număr exact, în spatele căruia stau 270 destine de copii, care au nevoie de sprijin urgent. Astfel organizația alături de una dintre porta vocile misiunii, ambasadorul CCF Moldova, Iulian Bercu, au lansat provocarea #DoipuntȘapte 2.7, prin care provoacă oamenii să alerge în perioada 20-27 august în fiecare zi începând de la 2.7 km și să doneze pentru înscrierea în cursă. Donația constituie 500 lei, persoanele fizice, iar pentru companiile responsabile social sunt oferite pachete de sponsorizare.

”Ziua de 1 septembrie este o zi deosebită și o sărbătoare pentru majoritatea copiilor îndeosebi pentru cei care merg în clasa I. Cu părere de rău sărăcia, atentează să le fure acest prilejul de sărbătoare a 270 de copii, de care se ocupă CCF Moldova. Pentru ei voi alerga în aceste 7 zile 270 de km. Voi alerga eu și vă încurajez și pe voi să o faceți! ” susține Iulian Bercu.

Înregistrările au fost deschise, pot fi accesate la acest link https://bit.ly/2DUoAjT, iar pentru ca acest mesaj să fie și mai auzit, Iulian Bercu alături de alți 10-15 alergători organizează o cursă de promovare a acțiunii #DoipunctȘapte în dimineața zilei de 18 august.

”Suntem cutremurați zilnic de riscul medical și de sănătate, prin datele în creștere a noilor cazuri de infecție prezentate, dar nici nu ne imaginăm ce ravagii lasă această pandemie în familiile infectate de ani buni cu virusul sărăciei. Cei cu care lucrează echipa CCF Moldova, erau săraci și plini de necazuri și până aici, iar de acum încolo amenințările acestei pandemii lasă efecte colaterale pentru ani întregi” susține Tatiana Codreanu, reprezentant CCF.

Împreună, astăzi, le încurajăm speranțele și le oferim acces la educație lor, iar nouă ne pregătim o societate prosperă, în care ne vom trăi acel viitor visat.

O altă furtună solară de intensitate mare va lovi Pământul

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, scrie spotmedia.ro.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), transmite AFP.

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl.

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”.

Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Camere video și accesorii, aduse prin contrabandă în țară. Marfa a fost confiscată

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un autocar ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, transportând pasageri și bagaje neînsoțite.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU) în vârstă de 30 de ani, a comunicat că toate bunurile sunt indicate în declarația vamală.

În rezultatul controlului fizic al mijlocului de transport și bagajelor transportate, au fost depistate 40 camere video și diverse accesorii și dispozitive tehnice, toate nedeclarate autorității vamale.

Valoarea lotului de marfă nedeclarat se estimează la zeci de mii de lei.

Marfa a fost ridicată, iar investigațiile pe caz continuă.

Caz ieșit din comun în Moldova! Un copil de 4 ani, diagnosticat cu tetanos. Medicii, implicați activ

Un copil de 4 ani a fost depistat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, scrie unimedia.info.

„În săptămâna Paștelui un copil de 4 ani a fost suspectat de tetanos. Din fericire copilul se află în stare stabilă, fiind stabilizat de către medici. Acest copil nu a fost vaccinat. 

Această boală decurge foarte, foarte greu și are o rată de 90% de deces. Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal care poate fi prevenită prin vaccinare.

Mulțumiri medicilor care au lasat cozonacii și pregătirile de Paști și sau implicat în acest caz care este eșit din comun”, a declarat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

Studiu: Covid-19 stimulează formarea de anticorpi chiar și la pacienții cu forme ușoare de boală
Articolul anterior
Tragedie în Capitală. Un copil de doi ani a căzut de la etajul 5 al unui bloc de locuit
Articolul următor