Vicepreședintele american JD Vance vizitează Groenlanda vineri, într-un moment în care președintele Donald Trump insistă că Washingtonul trebuie să preia controlul asupra teritoriului danez semi-autonom.

Într-o versiune modificată a unui plan de călătorie care a provocat furia autorităților atât din Groenlanda, cât și din Danemarca, Vance este așteptat să viziteze baza militară americană de la Pituffik, în nordul insulei arctice.
Din delegație mai fac parte soția lui Vance, Usha, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și secretarul pentru energie Chris Wright.
Localnicii au planificat proteste în legătură cu vizita, dar schimbarea planului de călătorie înseamnă că Vance și soția sa nu se vor întâlni cu publicul – deși este posibil ca vicepreședintele să țină un discurs.
În conformitate cu termenii unui acord din 1951, SUA au dreptul să își viziteze baza oricând doresc, cu condiția să notifice Groenlanda și Copenhaga.
Pituffik este situată de-a lungul celei mai scurte rute dintre Europa și America de Nord și este vitală pentru sistemul american de avertizare privind rachetele balistice.
„Vom merge atât de departe cât trebuie să mergem”
Trump și-a reiterat chiar miercuri dorința ca SUA să preia Groenlanda, afirmând că Washingtonul are nevoie de insula situată strategic pentru securitatea națională și internațională.
„Deci, cred că vom merge atât de departe cât trebuie să mergem. Avem nevoie de Groenlanda și lumea are nevoie ca noi să avem Groenlanda, inclusiv Danemarca”, a declarat el.
Insula, a cărei capitală Nuuk este mai aproape de New York decât capitala daneză Copenhaga, are bogății minerale, petroliere și de gaze naturale, dar dezvoltarea a fost lentă, iar sectorul minier a beneficiat de investiții americane foarte limitate.
Companiile miniere care operează în Groenlanda sunt în mare parte australiene, canadiene sau britanice, scrie Reuters.
Un oficial al Casei Albe a declarat că Groenlanda dispune de o cantitate mare de minerale rare care ar putea alimenta economia americană.
Mulți groenlandezi s-au opus itinerariului inițial, deoarece acesta a ocolit canalele oficiale, în special în perioada sensibilă a negocierilor de coaliție în urma alegerilor din această lună, prim-ministrul interimar Egede denunțând un „tratament inacceptabil, nedemn printre prieteni apropiați și aliați”.
Prim-ministra daneză Mette Frederiksen a calificat planurile inițiale pentru vizita în SUA drept „inacceptabile”.