Joe Biden și Vladimir Putin speră, în continuare, la o relație mai bună și mai stabilă. Cu toate acestea, presa internațională a notat că cei doi lideri de stat se contrazic aproape pe toate subiectele discutate. Putin a făcut, primul, declarații după întâlnirea cu Joe Biden. Potrivit președintelui rus, între el și Joe Biden nu s-a născut vreun fel de prietenie.
Dialogul celor doi lideri a fost unul pragmatic și fiecare țară și-a urmărit interesul. Summit-ul trebuia să dureze aproximativ patru, cinci ore. Discuțiile au fost purtate în două reprize, cu pauză de 40 de minute între ele. Prima repriză a durat aproximativ două ore, conform Reuters, iar a doua doar 65 de minute.
Joe Biden a avut o declarație fără echivoc:
„Tocmai am încheiat ultima întâlnire din această săptămână, destul de lungă. Lucrurile sunt destul de clare după întâlnirea cu Rusia. Nimeni nu poate înlocui dialogul dintre lideri. Domnul Putin și cu mine avem responsabilitate de a administra legătura dintre două state puternice și mândre. Am vrut ca domnul președinte Putin să știe de ce fac și cum fac și cum vom răspunde la anumite acțiuni. Nu e planul împotriva Rusiei, ci pentru protejarea poporului american. Asta e responsabilitatea mea, să protejez americanii.
Dacă nu apăr valorile democratice, nu mă pot bucura de încrederea oamenilor. Nu ne luăm de Rusia când sunt încalcate drepturile omului. Cum am fi noi SUA dacă nu vorbim când se încalcă drepturile omului? Am spus asta de multe ori. Avem aceste drepturi. Să spunem lucrurilor pe nume. De asemenea, vom vorbi de cazuri precum cazul lui Navalnîi. Aceste adevăruri sunt evidente”, a declarat Joe Biden.
Vladimir Putin, președintele Rusiei a făcut, primul, declarații după întâlnirea cu Joe Biden, care a durat circa 3 ore, la Geneva. Temele atinse în declarațiile făcute de liderul rus la întâlnirea cu jurnaliștii:
Despre Tratatul Start 3: „Președintele Biden și-a asumat responsabilitatea de a prelungi Tratatul Start 3, de limitare a armamentului nuclear ruso-american”, a spus liderul rus.
Despre revenirea ambasadorilor la post: „Ambasadorii american și rus se vor întoarce la posturi și își vor lua funcțiile în primire. Întrebarea „când anume‟ este pur tehnică”.
Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova în martie pentru consultări. Se întâmpla după ce Joe Biden l-a numit pe Putin „criminal’ într-un interviu. De asemenea, ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a revenit în SUA în aprilie după ce autoritățile de la Moscova i-au recomandat să părăsească țara, pe fondul situației „extrem de tensionate”.
Liderul rus a catalogat, din perspectiva rezultatelor, întâlnirea de miercuri, de la Geneva, drept „eficientă, la obiect”.
În privința atacurilor cibernetice, Putin a declarat: „Am convenit să începem consultări pe această temă, a atacurilor cibernetice, în vederea evitării lor. Fiecare dintre părți trebuie să-și asume anumite obligații în această chestiune.
Deși părțile au multe puncte de vedere divergente, am dat dovadă de voință pentru a ajunge la un punct comun.
„În ceea ce privește Ucraina, Rusia are o singură obligație, aceea de a implementa prevederile acordului de la Minsk. Dacă examinăm propunerile Ucrainei, nu e nevoie de cine știe ce educație, pentru a realiza că nu au legătură cu acordul de la Minsk”.
Referitor la perspectiva aderării Ucrainei la NATO, Putin adeclarat că „nu e nimic de discutat” în acest sens.
Despre Aleksei Navalnîi:
„Domnul în discuție s-a dus în străinătate pentru tratament. De îndată ce a mers la spital, și-a expus materialele video pe internet … A vrut în mod conștient să încalce legea. A făcut exact ce a dorit să facă. Deci, ce fel de discuție putem avea în legătură cu el?”, a comentat Putin, evitând să pronunțe numele lui Navalnîi.
Putin intră într-un dialog cu reporterul CNN Matthew Chance, căruia îi spune că „nu a auzit partea de întrebare referitoare la Ucraina și Opoziția rusă”.
Despre zona Arctică: „Am vorbit cu președintele Biden în detaliu despre zona arctică, foarte importantă pentru întreaga lume. În ceea ce privește operațiunile noastre acolo, nu am făcut decât să ne modernizăm infrastructura deja existentă”.
Despre o eventuală vizită în SUA: „Nu am fost invitat la Casa Albă, trebuie să existe condițiile potrivite pentru a se ajunge la astfel de invitație”.
Despre întâlnirea cu Joe Biden din trecut, în care acesta din urmă spune că s-a uitat în ochii liderului rus și „nu i-a văzut sufletul” și despre colaborarea cu omologul american:
„Nu îmi amintesc acest episod. Nu e prima dată când aud despe el, dar nu mi-l amintesc… Îl consider pe Biden profesionist, echilibrat, foarte experimentat și care are valori morale, lucru pe care îl găsesc atrăgător”.