Kievul redenumește aproape 100 de străzi pentru a renunța la trecutul rusesc și sovietic

ărţile Kievului nu mai sunt actuale, începând din 25 august, în contextul în care oficialii oraşului s-au angajat într-un efort de a redenumi 95 de străzi şi pieţe care aveau nume ruseşti sau sovietice, potrivit primarului capitalei ucrainene Vitali Kliciko, relatează agenția germană de presă DPA, citată de Digi24.

Străzilor din capitala Ucrainei ce purtau numele unor scriitori ruşi din secolul al XIX-lea precum Aleksandr Puşkin, Lev Tolstoi, Anton Cehov, Ivan Turgheniev şi Mihail Lermontov li s-a schimbat numele.  Aceeaşi soartă tristă au suferit-o şi filosofii comunişti de origine germană Karl Marx şi Friedrich Engels, al căror nume a fost dat multor străzi din întreaga Uniune Sovietică, transmite Agerpres. Printre alte nume pe care străzile capitalei Ucrainei nu le vor mai purta se numără cele ale liderilor militari sovietici din Al Doilea Război Mondial, precum şi cele referitoare la oraşe ruseşti ca Moscova, Rostov pe Don şi Magnitogorsk.

În ciuda faptului că s-a născut la Kiev, numele scriitorului rus Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai mari scriitori ai Uniunii Sovietice, a fost, de asemenea, înlăturat. Toate străzile în cauză vor primi acum nume ucrainene, urmând să existe chiar o stradă a Eroilor Regimentului Azov, aluzie la grupul de militari ucraineni care au rezistat împotriva forţelor ruse timp de mai multe săptămâni în oraşul Mariupol la începutul acestui an.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, autoritățile de la Kiev au accelerat ceea ce numesc „derusificare” – o campanie de renunțare la moștenirea a sute de ani de guvernare a Moscovei. „[Noile nume] ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum și figuri celebre și eroi care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru”, a transmis Primarul Kievului, Vitali Klitschko, notează The Guardian.

Aceeași sursă scrie că o stradă a fost numită după Londra, în timp ce alta a fost numită „strada renașterii ucrainene”, dar primarul Kliciko a spus că nu toate noile denumiri au fost stabilite.

„Acesta este un pas important pentru a reduce manipularea mincinoasă şi influenţa agresorilor ruşi şi interpretarea istoriei noastre”, a ținut să precizeze oficialul ucrainean.

Unele dintre noile nume vor fi alese de publicul ucrainean. Oricine în Ucraina poate participa şi peste 6,5 milioane de persoane au acces la o aplicaţie guvernamentală pentru smartphone în acest scop. Schimbările au fost dezvăluite pentru a coincide cu marcarea celor şase luni de când a început invazia rusă în Ucraina. 

Miniștrii agriculturii din Republica Moldova și Italia, în cooperare în domeniul cercetării agricole

Un Memorandum de Înțelegere între ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Italiei a fost semnat miercuri, 15 mai, la Roma.

„Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Facultatea de Drept a USM, membră a Rețelei Francofone de Drept Internațional

Facultatea de Drept a USM a devenit membră cu drepturi depline în cadrul Rețelei Francofone de Drept Internațional. Reușita vine după prestația studenților în cadrul Concursului de drept internațional „Charles Rousseau”, care s-a desfășurat la Universitatea Liberă din Bruxelles, în perioada 6-12 mai.

„Această realizare va contribui la evoluția semnificativă a procesului de studii și de cercetare științifică pentru studenți și cadrele didactice, în corespundere cu cele mai înalte standarde europene, oferind astfel numeroase oportunități de participare le diverse conferințe internaționale, concursuri și ateliere practice”, se arată într-un comunicat al USM.

Rețeaua Francofonă de Drept Internațional își propune să promoveze studiul și cercetarea de limbă franceză în dreptul internațional, în special, prin organizarea Concursului Charles-Rousseau, precum și a întâlnirilor și conferințelor științifice internaționale.

sursa

Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni, reconstruit prin eforturile comune ale României și Ucrainei

Punctul de control comun Giurgiulești-Reni a fost inagurat joi, 16 mai, după finalizarea lucrărilor de reconstrucție. Proiectul este rezultatul eforturilor comune dintre Republica Moldova, Ucraina, România și partenerii din SUA și UE, în contextul întâlnirilor Quint Meeting.

Noul punct de trecere a frontierei va fluidiza traficul la vamă atât pentru camioane, cât și pentru autocare, care vor beneficia de o bandă special amenajată. Pasagerii nu vor mai fi obligați să se oprească la punctul de control al R. Moldova, deoarece toate procedurile de control vor fi efectuate pe partea ucraineană.

„Astăzi, am marcat un moment important de conexiune între cele trei țări. Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina în reconstrucția infrastructurii rămâne puternic. Vrem să permitem transportului să treacă ușor dinspre Ucraina spre UE și viceversa, prin intermediul Republicii Moldova. Am depus la CEF un proiect de cofinanțare pentru drumul de acces către punctul de trecere a frontierei. Acest drum are acum două benzi, iar extinderea lui la patru benzi ar facilita considerabil transportul”, a subliniat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Chișinău.

Tot ieri, oficialii din România, R. Moldova și Ucraina au vizitat și punctul de trecere Giurgiulești-Galați, unde au discutat despre posibilitatea instituirii unui punct de control coordonat la Galați. În  acest sens a fost stabilită o agendă comună de lucru.

sursa

Reuniunea Teatrelor Românești se va desfășura în perioada 15-28 septembrie. Un teatru din Kiev, invitat special al ediției din acest an
Articolul anterior
Moldoveancă de 20 de ani, exploatată sexual în Germania chiar de către concubinul acesteia
Articolul următor