Reuniunea Teatrelor Românești se va desfășura în perioada 15-28 septembrie. Un teatru din Kiev, invitat special al ediției din acest an

Ministerul Culturii informează despre ediția a VII-a a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura în perioada 15-28 septembrie 2022 sub genericul „ARTIȘTII PENTRU PACE, LIBERTATE, SPERANȚĂ”. Programul preliminar cuprinde 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și master-class-uri, evenimente on-line, discuții, etc.

„În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună”, menționează într-un comunicat Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Acest regal teatral va întruni împreună, alături de teatrul gazdă – Teatrul Național „Mihai Eminescu” – 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional Cluj-Napoca „Lucian Blaga”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat Constanța, precum și teatrele din Republica Moldova: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău.

În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Al doilea an consecutiv Reuniunii Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare.

Organizarea ediției din acest an este o confirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și este un pas concret pe acest drum care ni s-a deschis. Evenimentul este mai mult decât un festival teatral, este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, este un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiul, este un generator de idei și creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme și de limbaje.

Programul Reuniunii este dens, variat și, sperăm, interesant: 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și master-class-uri, evenimente on-line, discuții, etc.

Renato Usatîi vrea să ofere câte 10 mii de euro pentru studii copiilor lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis la aeroport 

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a venit cu un anunț sâmbătă, 1 iunie 2024, de Ziua Copilului. Într-un video publicat pe contul de Telegram, Usatîi spune că a decis să finanțeze studiile celor trei copii ai ofițerului de securitate Igor Ciofu, ucis la Aeroportul Chișinău, în vara anului 2023.

„Astăzi, în mai multe țări din lume, inclusiv în Republica Moldova, se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului. Fiecare om are grijă de copiii săi. Am grijă și eu de-ai mei. Doresc sănătate, pace, bunăstare tuturor copiilor. Dar sunt copii pentru care această zi nu este o sărbătoare deplină, inclusiv cei trei copii ai ofițerului ucis la aeroport Igor Ciofu. Dacă Igor Ciofu era viu astăzi, ar avea grijă de copiii săi zilnic așa, cum avem noi grijă de ai noștri. De aceea, noi, care suntem alături de copiii noștri, trebuie să facem ceva pentru alți copii. Doar așa vom shimba țara și doar așa lumea va deveni mai bună”, a spus Renato Usatîi, potrivit realitatea.md.

Usatîi spune că a decis să acorde câte 10 mii de euro pentru studii fiecărui copil din această familie: „Vreau ca ei să poată studia și deveni eroi așa cum a fost tatăl lor”.

Totodată, Renato Usatîi a mai spus că va face tot posibilul ca în Moldova să fie cât mai puțini copii care suferă și nu sărbătoresc această sărbătoare frumoasă.

„Ei vor crește, vor deveni personalități și, sunt sigur, vor face multe lucruri frumoase și bune, dacă noi astăzi vom face același lucru pentru ei. Mulți dintre noi pot să facă viața lor mai bună – fie printr-o melodie frumoasă, fie cu o înghețată, fie doar cu un zâmbet care să le dea curaj și ca ei să nu se simtă singuri”, a subliniat Renato Usatîi.

Zeci de tineri au participat la un marş pentru a-şi exprima ferm dorinţa pentru un viitor în UE

Zeci de tineri din Republica Moldova au participat astăzi la un marş pe străzile Chişinăului, pentru a-şi exprima ferm dorinţa PENTRU un viitor în Uniunea Europeană. Participantii au vorbit despre importanţa aderării la marea familie europeană, iar la eveniment a participat şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

La eveniment au participat mai mulţi deputaţi de la Chişinău, dar și europarlamentarul Siegfried Mureşan, transmite TVR Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar, România: „Am ieşit cu un mesaj foarte clar: Tinerii şi copiii din Republica Moldova merită un viitor european. Îi vedem, sunt frumoşi, sunt cu steagul Uniunii Europene în mână şi vor să trăiască la fel ca tinerii şi copiii din restul Uniunii Europene şi mesajul pe care îl aud şi eu ca europarlamentar este unul puternic din restul Uniunii Europene, am să-l duc mai departe în UE şi spun la rândul meu tuturor oamenilor din Republica Moldova că Moldova are viitor european.”

RADU MARIAN deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Unica modalitate de a garanta pacea şi prosperitatea în Republica Moldova şi de a oferi oportunităţi pentru tineri, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene şi avem în faţă o oportunitate istorică.”

 Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2023 iar, in decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 20 octombrie 2024, în republica moldova va fi organizat un referendumul privind integrarea în UE.

,,Dorul de fetița mea”! Lenuța Gheorghiță topește inimi cu o nouă piesă

Lenuța Gheorghiță își cucerește fanii cu o nouă producție muzicală. Artista a lansat cea mai nouă piesă din acest an care este dedicată dragostei și dorului unei mame pentru fetița sa.

În videoclip, artista apare cu însăși fiica sa, Magda.

Piesa a apărut în colaborare cu Orchestra de muzică populară ,,Rapsozii Moldovei”, condusă de Vitalie Dorin. Textul și melodia sunt semnate de Viorel Martin, iar de producția video s-a ocupat Nicolae Matei.

Rusia califică drept „discriminatorie” restricționarea utilizării limbii ruse în Letonia
Articolul anterior
Kievul redenumește aproape 100 de străzi pentru a renunța la trecutul rusesc și sovietic
Articolul următor