La ce bun mai sunt oferite? Impozitarea tichetelor de masă a scăzut numărul de beneficiari cu peste 40%

Decizia de impozitare cu 24% (fond social) a tichetelor de masă electronice (TME) în anul 2020, a avut consecințe semnificative asupra pieței tichetelor de masă din Republica Moldova. De atunci și până în prezent, 53 la sută dintre companii au încetat să mai ofere tichete de masă angajaților lor.  Astfel, numărul de beneficiari a scăzut cu 40 la sută. 

Pe 27 Iunie, în cadrul unei conferințe de presă, organizată de către Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM), Asociația Investitorilor din România și Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), au fost prezentate rezultatele unui studiu privind tichetele de masă. Conform datelor, doar 6,5% dintre salariații din Moldova beneficiază în prezent de tichetele de masă electronice. Astfel, s-a constatat că impozitarea a afectat grav sistemul de tichete, dar și a lovit asupra întreprinderilor mici și mijlocii, acestea renunțând la acordarea tichetelor de masă pentru angajații săi. 

Adrian Cibotaru, Director executiv, Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM): „Piața tichetelor de masă și a beneficiilor extra-salariale a fost drastic redusă din cauza impozitării. Taxarea tichetelor de masă a dus la plecarea de pe piață a celui mai mare operator „Edenred”. Există pe piață o discrepanță în ceea ce privește acest beneficiu.  Cantinele de la întreprinderi care oferă angajaților prânzuri calde nu sunt taxate,  pe când tichetele de masă oferite angajaților sunt supuse taxării”.

Totodată, rezultatele mai arată că aproximativ 89 la sută dintre angajați văd tichetele de masă ca fiind cea mai bună formă de a oferi prânzul de către angajator. Acest punct de vedere este împărtășit, în special, de angajații companiilor care acordă aceste tichete. În context, 76% dintre angajați percep tichetele drept o creștere a veniturilor personale. 

Mihai Burunciuc, manager de politici, Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova): „Tichetele de masă au fost implementate pentru a atrage noi investitori și a-i stimula pe cei existenți, ceea ce ar contribui la creșterea economică. Dacă autoritățile vor renunța la taxarea tichetelor de masă, aceasta va duce în mod automat la creșterea acumulărilor la buget din contul impozitelor indirecte. AmCham a solicitat de multiple ori guvernului și a insistat chiar asupra anulării acestui impozit, inclusiv în procesul elaborării politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, proiect supus în prezent consultărilor publice în parlament. Tichetele de masă corespund pe deplin politicilor autorităților referitoare la combaterea economiei informale și diminuarea fluxului de numerar. Din păcate, în chestiunea ce ține de tichetele de masă constatăm o stagnare. Noi încercăm împreună cu asociațiile de business să contribuim la soluționarea problemei, dar de fiecare ne confruntăm cu o poziție contradictorie a Ministerului Finanțelor”.

Dan Nuțiu, Președinte executiv, Asociația Investitorilor din România: „Experiența și evoluția pieței beneficiilor extra-salariale în România arată că autoritățile văd această ramură  ca o sursă importantă a veniturilor statutului prin colectarea de impozite indirecte. Autoritățile ar fi salutabil să studieze această experiență, deoarece în cazul în care formula de impozitare actuală din Moldova ar fi anulată,  piața tichetelor de masa se va dubla. Astfel impozitele actuale vor fi ușor recuperate din impozitarea indirectă”.

Deși din februarie 2022, valoarea impozitabilă a tichetelor de masă a crescut de la 45 la 70 de lei, valoarea medie a unui tichet a crescut nesemnificativ, de la 40,3 lei la 50 de lei. Astfel, chiar dacă companiile au posibilitatea să ofere tichete cu o valoare mai mare angajaților săi, majoritatea nu au mărit cuantumul pentru un tichet, pentru a nu fi impozitați și mai mult. Astfel, majoritatea companiilor nu sunt de acord cu impozitarea TME și ar prefera ca acestea să rămână neimpozitate sau, cel puțin, și-ar dori reducerea impozitului de la 24% la 12%. 

Totodată, autorii studiului consideră ca încasările indirecte din TVA și alte impozite, pot să acopere valoarea de 24% impozit la fondul social. Utilizarea tichetelor de masă favorizează creșterea veniturilor bugetului public național din TVA, reieșind din considerentul că utilizarea tichetelor de masă se face doar în cadrul rețelei de comercianți-plătitori de TVA. În rezultat, un leu cheltuit cu utilizarea tichetului de masă aduce cel puțin 23 de bani, din care TVA reprezintă 14,65%, iar celelalte reprezintă taxele și impozitele salariale.       

Din aprilie 2018 până în aprilie 2023, s-au acordat tichete de masă în valoare de 1,48 de miliarde de lei. În anul 2022, suma totală a reprezentat 376,5 milioane de lei sau 0,4% din valoarea totală a comerțului cu amănuntul din anul trecut. 

Tichetele de masă reprezintă unul dintre cele mai răspândite beneficii extra-salariale la nivel internațional. Printre cele mai importante avantaje se numără creșterea motivației și performanței echipei, reducerea absenteismul la locul de muncă, optimizarea bugetului și a timpului, dar și asigurarea unui trai mai bun a angajaților și creșterea calității alimentației.

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

Starea de sănătate a Madonnei este tot mai gravă
Articolul anterior
Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt, schimbare radicală de look. Cum arată acum Shiloh Jolie-Pitt
Articolul următor