La mulți ani! Ion Suruceanu împlinește astăzi 71 de ani

Renumitul artist moldovean Ion Suruceanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Interpretul renumitelor șlagăre „În grădina lui Ion”, „Inima mea e Moldova”, „Nezabutka”, „De ce” și multe altele este în continuare foarte apreciat în rândul publicului.

separator

În această zi deosebită, maestrul a primit în dar numeroase felicitări și urări de la colegii de breaslă, prieteni și simpli admiratori ai creației artistului. O zi în care amintirile au prins viață.

Valentina Luchian, director revista Fashion VIP:

“Floare-n calendar/ e septembrie….”
La mulți ani, maestre Ion Suruceanu!!!!
Sa aveți parte doar de frumos și bine… Multă sănătate, bucurii, împliniri, inspirație și multe realizări frumoase… Sunteți artistul cu un repertoriul și o tinuta impecabila… Iar cel mai important ca sunteti înzestrat cu cele mai frumoase calitati omenești…Va mulțumesc enorm de mult pentru încrederea și colaborarea pe care am avut-o….Nu voi uita niciodată … cel mai frumos compliment primit in viața mea de la un mare și valoros artist…
“Valentina, a trebuit sa ajung pana la 70 de ani ca sa întâlnesc un om atât de frumos ca tine…” Mai miscator și emoționant decât atât pentru mine nu poate fi….
Sa știți , ca astfel de cuvinte ma motivează sa lucrez la multe alte proiecte minunate…
Maestre Ion Suruceanu, noi va iubim și pretuim enorm de mult… Sa ne bucurați in continuare cu melodiile Dvs superbe dar și cu optimismul, umorul și energia de viața pe care o emanați…
Iubiți și prețuiți artiștii cât sunt in viața!!!!”

Luminița Suveică:

,,La mulți ani fericiciți, maestre Ion Suruceanu!!!
Multă sănătate, succese frumoase și multă inspirație.
Stimă, respect și aprecieri!!!❤️”

Monica Babuc:

,,La multi ani cu bine Maestrului Ion Suruceanu!❤️”

Nelly Ciobanu:

,,La mulți ani dragă Maestre🎁 Sănătate și numai bucurii de la cei apropiați🥀🌺🌺”

Interpreta Roxana:

,,La mulți ani ,Ion Suruceanu !!!! Sănătate și realizări mari
In continuare !!!”

Radmila Popovici:

,,La mulți ani, Domnule Ion Suruceanu!”

Adrian Ursu:
,,La mulți ani, omului legendă vie, maestruluiIon Suruceanu! 👍
Vă doresc să zâmbiți și să fiți fericit încă mulți ani înainte!
P.S. Mi-aș dori și eu să arăt așa bine și să pot cânta ca domnul Ion la 71 ani!”

Multă sănătate și realizări frumoase artistului Ion Suruceanu!

Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Eveniment important la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală! Joi, 27 aprilie, începând cu ora 10:00, în incinta muzeului (blocul expozițional, Sala Casa Mare) se va desfășura Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial, ediția a IV-a.

Vor participa primari, specialiști în cultură, meșteri populari, reprezentanți ai comunităților locale, cercetători etc. La eveniment, mai mulți meșteri populari vor primi certificatele de Purtător de Tezaur Uman Viu. Va fi analizată situația elementelor înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității: „Colindatul de ceată bărbătească”; „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”; „Practici culturale asociate zilei de 1 martie”; „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”. De asemenea, participanții vor discuta propuneri de noi elemente pentru înscriere în Lista reprezentativă, precum și alte subiecte actuale.

Vă așteptăm cu drag!
Adresa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală: Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82.

Domnica Manole, destituită prin vot secret de la șefia Curții Constituționale

Domnica Manole nu mai este președintele Curții Constituționale. Mandatul acesteia a expirat.

În ședința plenară a Curții Constituționale, convocată pe data de 25 aprilie 2023, în calitate de Președinte al Curții Constituționale din Moldova a fost ales judecătorul Nicolae Roșca, transmite Știri.md.

„Potrivit articolului 136 alin. (3) din Constituție, judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia. 

Președintele ales al Curții Constituționale, dl Nicolae Roșca, a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. Dl Nicolae Roșca și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar. De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a îndeplinit alte funcții relevante. Domnul Nicolae Roșca este autor și coautor a peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi”, anunță CC.

Pe data de 23 aprilie 2023 a expirat termenul de 3 ani pentru care Domnica Manole a fost aleasă în calitate de Președinte al Curții Constituționale

Prin hotărâre de Parlament, Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale la 16 august 2019.Ea a fost unul din cei doi judecători ai CC înaintați de Parlament. A devenit președinte al Curții la 23 aprilie 2020, ca urmare a acordării votului de neîncredere fostului președinte, Vladimir Țurcan.

Dorin Recean: ”Doar oferind drepturi depline fetelor și femeilor, vom putea edifica o societate mai puternică”

În ajunul Zilei mondiale a solidarității cu victimele violenței sexuale, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, în parteneriat cu Guvernul, Parlamentul, Centrul Internațional „La Strada” și Centrul de Drept al Femeilor, a lansat campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”. Peste 100 de persoane – reprezentanți ai corpului diplomatic, medici, psihologi, asistenți sociali, polițiști și voluntari s-au adunat la un flashmob pentru a transmite mesaje de susținere supraviețuitorilor violenței sexuale.

Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a apreciat suportul organizațiilor internaționale care ajută țara noastră să consolideze și să dezvolte servicii de sprijin pentru victimele violenței, menționând importanța realizării programelor de reabilitare și prevenire. În același timp, potrivit prim-ministrului, Programul național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, aprobat recent de Executiv, include măsuri concrete care vin să asigure acces la servicii, protecție suplimentară victimelor și să lupte cu fenomenul violenței domestice în țara noastră.

„Violența de orice gen nu are nici scuză, nici justificare – vă îndemn să conștientizăm și să transmitem acest mesaj. Nu putem construi o societate prosperă atunci când violența este printre noi. Aceasta este problema întregii societăți și este responsabilitatea noastră să ne mobilizăm pentru a face față împreună unui fenomen care nu trebuie să fie tolerat”, a spus premierul Dorin Recean.

Reprezentanta rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Nigina Abaszada, a subliniat rolul campaniei în sporirea gradului de sensibilizare și informare pentru supraviețuitorii violenței sexuale, în promovarea compasiunii din partea prestatorilor de servicii și amplificarea vocii supraviețuitorilor prin intermediul profesioniștilor. „Doar împreună vom putea proteja și salva fetele și femeile de fenomenul violenței sexuale și doar așa vom putea contribui ca acestea să aibă o viață liberă pe care să o trăiască în demnitate”, a menționat Nigina Abaszada.

În ultimii ani, în Republica Moldova s-au înregistrat progrese semnificative în prevenirea și combaterea violenței sexuale. În același timp, fenomenul rămâne o problemă acută în țara noastră. Din cauza lipsei de informații cu privire la serviciile disponibile, supraviețuitoarele/rii rămân fără suportul de care au nevoie și cele mai multe cazuri nu sunt raportate. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, una din 10 femei a suferit o formă de violență sexuală, începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată.

Primarul Capitalei, la adresa directorilor de școli care colectează bani de la părinți: ,,Trebuie să le dăm peste…”
Articolul anterior
Mihai Stratulat: „Ar fi bine ca până în noiembrie să ne îmbolnăvim toți de SARS-CoV-2”
Articolul următor