Lavrov i-a spus lui Blinken că prin furnizarea de arme, Occidentul nu face decât să prelungească agonia regimului de la Kiev

După ce cu o zi înainte MAE rus transmitea că ministrul Serghei Lavrov este prea ocupat ca să aibă timp de o convorbire cu secretarul american de stat Antony Blinken, prima discuție directă la telefon între cei doi șefi ai diplomațiilor de la invazia rusă din Ucraina a avut loc chiar vineri, iar ministrul rus de externe i-a transmis omologului american că relațiile bilaterale „au nevoie urgentă de normalizare”, potrivit comunicatului MAE rus, citat de digi24.ro.

Antony Blinken a declarat că i-a spus omologului rus ce avea de spus și că „a făcut presiuni” pentru ca Moscova să accepte o propunere „substanțială” pentru un schimb de prizonieri. Washingtonul este interesat să obțină eliberarea celor doi cetățeni americani încarcerați în Rusia, baschetbalista Brittney Whelan și fostul pușcaș marin Paul Whelan, iar pentru ei ar fi gata să-l predea, la schimb, pe traficantul de arme Viktor Bout, potrivit presei americane.

Pe de altă parte, după convorbirea cu Serghei Lavrov, înaltul diplomat american a subliniat că SUA nu văd „nicio dorință” din partea Rusiei de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei. De altfel, comunicatul Ministerului rus de Externe despre discuția Blinken – Lavrov se concentrează tocmai pe această parte. Serghei Lavrov spune că i-a transmis lui Antony Blinken că războiul din Ucraina va continua până ce Moscova își va atinge „obiectivele”, iar armele pe care Occidentul le furnizează Ucrainei nu fac decât să prelungească agonia regimului de la Kiev.

În urmă cu o săptămână, cinci luni de la invazia în Ucraina, ministrul rus de externe recunoștea, contrar declaraţiilor precedente, că obiectivul „operațiunii speciale” a Rusiei este să răstoarne guvernul de la Kiev.

„Ministrul (Lavrov) a prezentat abordările de principiu ale Rusiei în lumina operațiunii militare speciale pe teritoriul Republicii Populare Donețk, al Republicii Populare Luhansk și al Ucrainei, subliniind că scopurile și obiectivele acesteia vor fi pe deplin îndeplinite. În acest context, secretarului de stat (Blinken) i s-a atras atenția asupra faptului că pomparea continuă de arme din partea SUA și a NATO către forțele armate ucrainene și către batalioanele naționaliste, care sunt folosite pe scară largă împotriva civililor, nu face decât să prelungească agonia regimului de la Kiev, prelungind conflictul și sporind numărul victimelor”, a avertizat Serghei Lavrov, potrivit comunicatului MAE rus.

„Lavrov a subliniat că forțele armate ruse respectă cu strictețe normele dreptului internațional, iar în teritoriile eliberate s-a lucrat sistematic pentru a se reveni la o viață pașnică”, arată comunicatul de la Moscova. În lectura Washingtonului, asta înseamnă „anexări ilegale” de teritorii, iar Blinken a transmis că ele nu vor fi recunoscute ca atare de comunitatea internațională, iar Moscova riscă sancțiuni suplimentare semnificative, dacă își va continua planurile.

Și partea americană, și partea rusă menționează că cei doi miniștri de externe au vorbit și despre acordul pentru deblocarea transportului de cereale pe Marea Neagră. Dacă Blinken i-a transmis lui Lavrov că se așteaptă să fie pus în practică cât mai curând posibil, ministrul rus de externe „a subliniat că situația a fost complicată de sancțiunile americane și că promisiunile SUA de a face derogările corespunzătoare pentru livrările rusești de alimente nu au fost încă puse în aplicare. Este inacceptabil ca Occidentul să exploateze această problemă în interesele sale geopolitice”, i-a replicat Lavrov, potrivit comunicatului MAE rus.

Diplomația de la Moscova menționează problema schimbului de prizonieri abia în ultimul paragraf al comunicatului său, în care notează că „a avut loc un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, care au nevoie urgentă de o normalizare”.

„În ceea ce privește un posibil schimb de prizonieri între cetățeni ruși și americani, partea rusă a îndemnat să se revină la un dialog profesionist în cadrul unei diplomații discrete, fără a lansa informații speculative” – este ceea ce a comunicat oficial MAE rus.

La rândul său, Antony Blinken nu a vrut să spună care a fost reacția lui Serghei Lavrov la propunerea făcută de Washington pentru schimbul de prizonieri și nici dacă este probabil ca Moscova să accepte în cele din urmă eliberarea celor doi cetățeni americani, dar a subliniat că este important că Lavrov a vrut să audă direct de la el detalii în legătură cu această propunere.

Brittney Griner este o vedetă a baschetului feminin american reținută pe aeroportul din Moscova cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina pe motiv că ar fi avut droguri în bagaje. Paul Whelan este un fost pușcaș marin reținut în Rusia la sfârșitul anului 2018 pe motiv că ar fi spion, iar Viktor Bout, al treilea actor al acestui schimb de prizonieri propus de Washington este considerat unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume. Ajuns și personaj film („Lord of the War”, 2005), rolul său fiind interpretat de Nicholas Cage, Viktor Bout a fost arestat în 2008, în Thailanda, la cererea SUA, în urma unei ample operațiuni internaționale ale cărei fire au dus inclusiv în România.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Urmează încă o lună de foc. August vine cu temperaturi extreme. Prognozele meteorologilor
Articolul anterior
O mamă cu doi copii sechestrați vreme de 17 ani în condiții inumane. Au fost salvați de un mesaj anonim
Articolul următor