Lecție de geografie de la Putin: Liderul de la Kremlin le-a spus elevilor că Rusia, nu Japonia este „Țara Soarelui Răsare”

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus elevilor din țara sa că Rusia, nu Japonia, este de fapt „Țara Soarelui Răsare”. Cel puțin asta se arată într-o nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare, relatează HotNews.

Cum poate fi înlăturat Vladimir Putin. Proteste sau lovitură de palat?

„În ceea ce-i privește pe vecinii noștri japonezi, Japonia este numită ‘Țara Soarelui Răsare’, dar mai la est de Japonia este, cred, Kamceatka sau (Insula) Sahalin, iar și mai la est este Noua Zeelandă”, le-a spus Putin elevilor ruși.

„Iar și mai la est de Noua Zeelandă este Ciukotka! Așadar, strâmtoarea (Bering) are doar 60 de kilometri, iar apoi vine continentul american. În acest sens, Rusia este ‘Țara Soarelui Răsare’”, a concluzionat liderul de la Kremlin.

Nu este clar dacă această întâlnire cu elevii a avut loc tot pe 1 septembrie, când Rusia a celebrat „Ziua Cunoștințelor” și Putin s-a deplasat în enclava Kaliningrad dintre Polonia și Lituania, unde Kremlinul a organizat o întâlnire separată cu elevii de la o școală locală.

Președintele rus le-a povestit școlarilor despre o presupusă discuție pe care ar fi avut-o cu ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov, care i-ar fi zis că în teritoriile ucrainene ocupate de ruși, copiii nici măcar nu știau că podul Crimeei există și credeau că este fals.

„Da!”, a exclamat Putin amuzat, înainte de a spune apoi că elevii ucraineni nu știau nici că Ucraina a făcut parte din Uniunea Sovietică.

În cadrul aceleiași vizite pe care a efectuat-o în Kaliningrad, liderul de la Kremlin a numit un nou obiectiv pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina și a făcut un mic exercițiu de imagine, oprind coloana oficială care îl însoțea pentru a discuta de la distanță timp de 10 secunde cu persoanele aflate pe marginea șoselei.

Tensiuni între Rusia și Japonia

Comentariile făcute de Vladimir Putin privind adevărata țară a „Soarelui Răsare” vin în contextul unor tensiuni fără precedent de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial între Moscova și Tokyo, ca urmare a faptului că Japonia s-a aliniat într-o mare măsură sancțiunilor decise de Occident împotriva economiei ruse.

La sfârșitul lunii iunie, ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a denunțat sancțiunile adoptate de Tokyo, afirmând despre acestea că sunt „lipsite de viziune” și vor afecta în principal mediul de afaceri.

„Desigur, o astfel de creștere a unei politici ostile față de Rusia va fi luată în considerare de noi în viitoarea noastră abordare față de Japonia și nu va rămâne fără răspuns”, a mai spus Galuzin.

La jumătatea lunii iulie, Rusia a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 384 de parlamentari japonezi, cărora le-a interzis accesul pe teritoriul său, după ce la sfârșitul lui aprilie a decis expulzarea mai multor diplomați niponi, ca represalii pentru o măsură similară luată de Tokyo.

De asemenea, parlamentul Japoniei a aprobat pe 20 august revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei. În urma acestei decizii, Rusia și-a pierdut beneficiile în materie de tarife şi bariere comerciale avute în Japonia.

Japonia revendică Insulele Kurile ocupate de armata lui Stalin

Televiziunile rusești au avertizat inclusiv că Rusia ar putea fi atacată de Japonia care, la fel ca în al Doilea Război Mondial, ar urma să se alieze cu Germania pentru a ataca țara condusă de Vladimir Putin în două părți. Japonia nu a atacat niciodată Rusia în al Doilea Război Mondial, cele două părți având semnat un tratat de neagresiune.

Tratatul a fost încălcat de dictatorul sovietic Iosif Stalin în ultimele zile ale războiului, când a ordonat trupelor sale să invadeze Manciuria, una dintre regiunile din Asia ale Imperiului Japonez.

O bună parte din tensiunile dintre Rusia și Japonia își au originea în evenimentele care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Tokyo și Moscova nu au semnat niciodată un tratat de pace, iar Japonia consideră că Insulele Kurile dintre cele două țări sunt un teritoriu nipon ocupat ilegal de Rusia.

La sfârșitul lunii august, Ministerul japonez al Apărării a anunțat că a cerut un buget record pentru forțele sale armate în contextul acestor tensiuni, dar și datorită acțiunilor tot mai agresive ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Primul stat american care dă guvernul SUA în judecată din cauza tarifelor „ilegale ale președintelui Trump”

Statul american California urmează să acționeze guvernul SUA în instanță, miercuri, contestând autoritatea președintelui Donald Trump de a folosi puterile de urgență ca să introducă tarife vamale împotriva Mexicului, Chinei și Canadei, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții guvernatorului democrat Gavin Newsom, potrivit Bloomberg.

Gavin Newsom

Procesul intentat de Newsom, anunțat miercuri dimineață alături de procurorul general al Californiei, este prima contestație formulată de un stat american împotriva tarifelor lui Trump, o măsură-semnătură pentru politica-externă a actualului președinte, notează și Politico.

California, a cincea economie ca mărime din lume, riscă să piardă miliarde de dolari din cauza taxelor vamale, în condițiile în care industriile majore ale statului, de la Silicon Valley și până la agricultură, depind într-o mare măsură de comerțul global.

„Tarifele vamale ilegale ale președintelui Trump provoacă haos asupra familiilor, afacerilor și economiei noastre din California – crescând prețurile și amenințând locurile de muncă”, a declarat guvernatorul Gavin Newsom.

„Apărăm familiile americane care nu își permit să lase haosul să continue”, a adăugat oficialul democrat.

Procesul lui Newsom este, totodată, cel mai direct atac juridic care vizează agenda lui Trump după revenirea republicanului la Casa Albă.

Acțiunea a reaprins instant disputat dintre California și președinte și consolidează poziția statului în vârful rezistenței.

Contestația se remarcă, de asemenea, drept o acțiune unilaterală, ceea ce reliefează importanța specifică a problemei pentru California. Procurorul general al statului, generalul Rob Bonta, colaborase îndeaproape cu alte state conduse de democrați în procese referitoare la politicile lui Trump în materie de imigrație și de reducere a cheltuielilor federale.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, l-a acuzat pe Gavin Newsom, miercuri, într-o declarație pentru Politico, că în loc să se concentreze pe problemele Californiei „își petrece timpul încercând să blocheze eforturile istorice ale președintelui Trump de a aborda în sfârșit urgența națională reprezentată de deficitele persistente ale comerțului cu bunuri ale țării noastre”.

Procesul intentat de California vizează IEEPA

Argumentul lui Newsom și Bota se referă la International Economic Emergency Powers Act (IEEPA), legea pe care o folosește Trump ca să introducă tarife fără aprobarea Congresului SUA. Cei doi democrați susțin că președintele republican nu are autoritatea de a implementa astfel de taxe în temeiul legii respective, o poziție exprimată și de un grup de companii americane într-un proces intentat luni.

Donald Trump este primul președinte american care impune tarife prin acest normativ, care îi permite președintelui să reglementeze tranzacții financiare și active străine când există circumstanțe de urgență. El și-a apărat metoda susținând că deficitele comerciale pe care le are SUA cu alte țări reprezintă o „urgență națională”.

„Întreaga administrație Trump își menține angajamentul de a aborda această urgență națională care decimează industriile americane și îi lasă în urmă pe lucrătorii noștri, cu fiecare instrument pe care îl avem la dispoziție, de la tarife vamale la negocieri”, a mai spus Kush Desai după anunțul guvernatorului californian.

Procurorul general al Californiei spune despre consecințele economice pe scară largă pe care le cauzează abordarea lui Trump că reprezintă „amenințări aproape zilnice”, care depășesc limitele pe care le prevede legea pentru puterile prezidențiale.

„Implementarea haotică și aleatorie a tarifelor vamale de către președinte nu este numai profund îngrijorătoare, ci este și ilegală”, a declarat Bonta.

În urmă cu o săptămână, președintele american Donald Trump a dispus o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor vamale „reciproce” pe care le anunțase pentru importurile din zeci de țări, dar pauza nu este valabilă și pentru China. În plus, va fi menținut un tarif universal de 10% pentru toți parteneri

Cine sunt tinerii din ansamblul „DORURELE” care au pornit dintr-un garaj, iar astăzi se bucură de un succes uimitor cu melodiile lor inedite

Povestea lor a început într-un garaj, acum un an, iar astăzi au ajuns să se bucure de un succes uimitor! Împătimiți de folclorul autentic, cel de altădată, așa cum îl cântau bunicii noștri, 7 tineri din Capitală și Strășeni au decis să dezgroape aceste comori și să le aducă în fața publicului, formând ansamblul etnofolcloric ”DORURELE”, informează unica.md.

Își amintesc cu nostalgie cum după luni de căutări a unui spațiu pentru repetițiile lor, au decis să dea start proiectului ”Dorurele” chiar în gajarul unuia din membrii ansamblului, însă istoria lor a sensibilizat redacția unica.md care a decis să le ofere o șansă și spațiu pentru a putea desfășura activitatea în condiții optime.

Din banii lor și-au făcut costume și au imprimat primele melodii, ajutați de instrumentistul Ruslan Popanu și studioul muzicianului Ion Condrea. Iar în timp record, piesele ansamblului ”Dorurele” au făcut furori pe rețele de socializare și au reușit să adune sute de mii de vizualizări atât în Republica Moldova cât și în România. Au ajuns vedetele TikTok-ului cu evoluările lor, peste tot unde publicul se aduna să-i asculte. Deși nu se pot lăuda, deocamdată, cu videoclipuri profesioniste, astăzi, aceștia au ajuns pe Locul 1 în Top Muzică Populară la Radio Noroc, iar timp de un an au avut zeci de invitații la TV, radio, festivaluri, dar și alte evenimente. Succesul lor, spun membrii ansamblului, se datorează pasiunii cu care o fac, ambiției, muncii asidue și dragostei pentru folclorul autentic.

La un an de ”Dorurele”, acest ansamblu se mândrește cu circa 30 de piese înregistrate în studiou, melodii absolut autentice, fiecare cu mesaj profund. Iar acest lucru a fost posibil cu sprijinul financiar al familiilor, dar și al unor moldoveni din disapora care i-au îndrăgit.

”Unde cântă Dorurele, nimeni nu uită de ele” – este un slogan al celor șapte entuziaști care pe bună dreptate cuceresc publicul oriunde apar.

Astfel, tinerii de la DORURELE au reușit să fie remarcați și invitați în câteva proiecte alături de nume sonore din showbizul autohton.

Vă invităm să faceți cunoștință cu artiștii amatori din acest ansamblu, tineri care vin din diverse domenii de activitate, dar cu toții ”bolnavi” în sensul bun al cuvântului, de folclorul autentic și tradițiile noastre.

Foto: Dorurele, la repetițiile din redacția unica.md

Vladimir ȘCHIOPU, conducător artistic, inginer energetician: ”DORURELE s-a născut din dorința noastră de a aduce publicului melodiile vechi de altădată și de a le transmite mai departe generațiilor. Aceste comori nu trebuie uitate, iar rolul nostru este să le aducem publicului mesajele profunde din aceste melodii așa cum ni le-au lăsat cu mare sfințenie străbunii noștri. Suntem onorați și facem acest lucru cu profundă responsabilitate, frumos, cu mândrie și dăruire.”, a declarat pentru unica.md cel care este în fruntea ansamblului.

La anumite etape ale vieții, fiecare dintre membrii acestui ansamblu au avut experiențe cu scena, iar în Dorurele, aceștia au reușit să-și realizeze visul – să reînvie tradițiile vechi și cea mai frumoasă muzică – care ne reprezintă ca neam.

Cobzarul ansamblului, Dumitru POSTOLACHI, fost polițist, colonel în rezervă, a lăsat munca peste hotare și a revenit acasă pentru a fi parte din DORURELE: ”Nu am ezitat nicio clipă când am primit invitația. Au fost sacrificii, dar astăzi sunt mândru când aud melodiile noastre la radio sau când mi le cere cineva să le pun ca să le asculte. Îmi doresc să ajungem la inimile tuturor și chiar să susținem într-o bună zi propriul concert!”.

Printre membrii ansamblului se numără o jurnalistă, Ana Ursu, o profesoară, specialist în marketing, Svetlana Cocoș, un economist, Victor Gurjui, șeful unei unități de pompieri, Vasile Postolachi, dar și un IT-ist, Adrian Castraveț.

Cu emoții mari, la un an de succes, aceștia vin cu un mesaj către toți care le-au fost alături:

Mulțumim publicului care crede în noi, apropiaților care ne susțin cu toată ardoarea și redacției unica.md care ne-a fost alături în momentul startului nostru. De asemenea, mulțumim cu plecăciuni tuturor persoanelor care ne-au susținut financiar ca să putem înregistra piesele noastre, moldoveni din diaspora cu suflet mare, care au făcut aceste gesturi doar de drag de noi. Cele mai mari mulțumiri le aducem celui care a avut cel mai însemnat aport – aranjorului nostru muzical Ruslan Popanu, pentru că este alături de noi, absolut neremunerat.”, spun membrii ansamblului.

Vă invităm să-i ascultați într-o interpretare LIVE la un eveniment frumos de lansare a unor melodii în care răsună și vocile celor de la DORURELE, iar dacă v-au plăcut, nu ezitați să le lăsați o apreciere.

Unica.md îi felicită pe membrii ansamblului DORURELE cu ocazia unui an de activitate! Dorurele ne-a depășit așteptările, ne bucurăm de succesul lor, dar mai cu seamă, suntem mândri că am avut ocazia să fim la temelia acestuia. Le urăm mult succes în continuare pentru a ne bucura de ei pe scenele mari.

Mama fetiței care s-a rătăcit în pădure a scris un mesaj public de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în căutări

O competiție sportivă desfășurată în pădurea dintre Căpriana și Ciobanca s-a transformat într-un moment de coșmar pentru familia unei fetițe de 10 ani din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei. Andreea, participantă la eveniment, a fost dată dispărută după ce nu a ajuns la finalul traseului. În urma unei mobilizări masive, fetița a fost găsită teafără în cursul nopții, la aproximativ 20 de kilometri de punctul de plecare. Într-un mesaj public, mama fetiței, Mariana Susu, a transmis mulțumiri tuturor celor care au contribuit la căutări. Totodată, a făcut apel la cei care au lansat critici dure în spațiul public, atât la adresa părinților, cât și a organizatorilor, să manifeste mai multă înțelegere.

„Este ușor să acuzăm, dar ar trebui să ne gândim mai întâi la copiii noștri și la soluții pentru siguranța lor”, a spus aceasta.

Mariana Susu a subliniat că familia nu are nicio pretenție față de antrenorul Gheorghe Mereuță sau față de directoarea Natalia Mereuță și a recunoscut implicarea activă a Direcției centrului de turism din care face parte Andreea. Potrivit ei, aceștia au fost alături de familie și s-au implicat în mod direct în operațiunile de căutare.

Mama Andreei a ținut să apere rolul centrelor de activități pentru copii, afirmând că acestea oferă o alternativă sănătoasă la timpul petrecut în fața ecranelor. Ea a îndemnat publicul să susțină asemenea inițiative și să colaboreze pentru a asigura un cadru mai sigur pentru activitățile recreative ale celor mici.

Oleg Crețul a cucerit aurul la Campionatul de Judo pentru nevăzători
Articolul anterior
Doi elani spectaculoși, surprinși la Drochia. Aceștia ar fi venit din Ucraina
Articolul următor
Close menu