Leonidele, o ploaie spectaculoasă de meteori are loc la noapte. Cum se poate vedea?

Unul dintre cele mai importante evenimente astronomice din această perioadă se va produce în această săptămână, Pământul urmând să treacă prin traiectoria prafului cosmic lăsat în urmă de cometa Tempel-Tuttle.

separator
În acest fel, în zonele unde cerul va fi senin, vei putea observa pe cerul nopţii o ploaie de meteori din constelaţia Leo, care va atinge apogeul în noaptea de sâmbătă, 17 noiembrie.

Leonidele au un an de vârf ciclic la fiecare 33 ani când sute de meteori pot fi văzuţi în fiecare oră. Ultima oară, acest fenomen a avut loc în anul 2001. Duşul are loc anual intre 06-30 noiembrie şi maximul cade în acest an, în noaptea de 17 noiembrie şi dimineaţa zilei de 18 noiembrie (sâmbătă spre duminică).

Curentul de meteori Leonide este cel mai puternic în intensitate din această categorie, fragmentele de praf cosmic urmând să lovească atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 250.000 km/h. Astfel de fenomene au mai avut loc în istorie, fiind cunoscute pentru faptul că se pot transforma în adevărate furtuni. De exemplu, în 1966, locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii unei furtuni deosebit de intense, nu mai puţin de 3000 de meteori căzând într-un singur minut.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca următorul fenomen astronomic de acest gen să se petreacă de-abia în anul 2032. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să priviţi cerul măcar o oră. Cu cât observaţi mai mult, cu atât vedeţi mai mulţi meteori. Urmărind bolta cerească veţi vedea stelele şi Calea Lactee.

,.Uneori, o dâră luminoasă, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur, stelele nu au cum să cada. Aţi putea observa o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pamantului şi la frecarea cu aerul a luat foc, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, scrie descopera.ro

Gazprom reduce în jumătate angajații din biroul său central

În biroul central al Gazprom se pregătesc disponibilizări pe scară largă. Numărul de personal este planificat să fie redus de la 4.100 la 2.500 de persoane.

Această decizie este legată de optimizarea costurilor, nevoia de a elimina funcțiile care se duplică și de a îmbunătăți eficiența managementului. Fondul de salarii al biroului central, care se ridică la 50 de miliarde de ruble, va fi revizuit. O parte din fondurile eliberate vor fi folosite pentru a dezvolta și motiva angajații rămași.

Reducerile de personal sunt un răspuns la pierderile catastrofale ale companiei. În 2023, Gazprom a suferit o pierdere de 629 de miliarde de ruble, pierdere înregistrată pentru prima dată în 25 de ani.

sursa: rbc.ru

Chișinău a urcat în lasamentul celor mai scumpe orașe din lume. Vezi ce orașe mari a întrecut

⚡️Conform unui sondaj făcut recent orașul Chișinăul a ocupat locul 242 în clasamentul celor mai scumpe orașe din lume, în fața Moscovei (locul 250), Baku (locul 252), Almaty (locul 256) și Kiev (locul 266).

Potrivit studiului Numbeo, indicele costului vieții în Chișinău a fost de 32,0. Aceasta înseamnă că viața în capitala Moldovei este cu aproximativ 68% mai ieftină decât în ​​New York, care este folosit ca punct de referință pentru rating (100 de puncte).

Podiumul în clasament a fost ocupat de orașele elvețiene Zurich, Lausanne și Geneva, lideri în mod tradițional în ceea ce privește prețurile la bunuri, servicii și imobiliare. New York a ocupat poziţia a patra, iar Basel elveţian a ocupat locul cinci.

Accident grav în apropiete de Bălți: Cinci oameni au ajuns la spital

Accident grav în apropiete de Bălți. Cinci persoane au fost transportate de urgență la spital, după ce șoferul unui Hyundai a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a lovit frontal cu un Renault. Potrivit oamenilor legii, accidentul a avut loc pe data de 13 ianuarie, unimedia.info.

„Pe data de 13 ianuarie, în jurul orei 20:00, Poliția din Rîșcani a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, soldat cu persoane traumatizate.  

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști, s-a stabilit că un automobil de model „Hyundai Sonata”, condus de un bărbat de 46 de ani, având ca pasageri o tânără de 18 ani, un minor de 7 ani și un băiat de 19 ani, a derapat de pe carosabilul umed, șoferul pierzând controlul volanului. 

Vehiculul a ieșit pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un automobil de model „Renault Megane”, condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani.  

În urma impactului, ambii șoferi și cei trei pasageri din „Hyundai Sonata” au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea.

Patru copii minori și antrenorul de lupte libere, implicați într-un accident lângă Hâncești
Articolul anterior
Cătălin Botezatu a vorbit despre copiii săi: “Fiecare face ce-și dorește”
Articolul următor