Letonia urmează SUA, Canada și Comisia Europeană în interzicerea TikTok pe dispozitivele guvernamentale

Ministerul leton de externe a declarat joi că a interzis funcționarilor săi să instaleze aplicația TikTok. Ministerul de Externe a avertizat că succesul” aplicației constă în acuratețea ridicată” de a analiza și ghici ceea ce toată lumea vrea să vadă”. În ultimele zile, Statele Unite, Canada și Comisia Europeană au interzis oficialilor să folosească TikTok pe telefoanele lor mobile oficiale.

TikTok access from government devices now restricted in more than half of  US states | CNN Business
foto: IStock

Ministerul leton de externe a declarat joi că a interzis funcționarilor săi să instaleze aplicația TikTok, deținută de chinezi, pe dispozitivele electronice de lucru, așa cum au făcut deja Comisia Europeană, Statele Unite și Canada, invocând motive de securitate”.

Din motive de securitate, mi-am șters contul TikTok. Ministerul leton al Afacerilor Externe interzice utilizarea acestei aplicații pe dispozitivele inteligente pe care sunt instalate e-mailurile ministerului”, a declarat șeful Ministerului leton de Externe, Edgars Rinkevics, pe contul său de Twitter, conform alephnews.ro.

În timp ce Ministerul de Externe a avertizat că succesul” aplicației constă în acuratețea ridicată” de a analiza și ghici ceea ce toată lumea vrea să vadă”, care poate fi folosită pentru a colecta date despre serviciul diplomatic, Ministerul Apărării nu vede niciun motiv pentru a impune aceeași măsură.

Între timp, alte câteva ministere, cum ar fi cel al Protecției Sociale, studiază măsura, deși au precizat că nu ar fi interzisă doar instalarea TikTok pe dispozitivele și telefoanele oficiale, ci toate aplicațiile care nu au legătură cu munca, relatează portalul de știri LSM.

În ultimele zile, Statele Unite, Canada și Comisia Europeană au interzis oficialilor să folosească TikTok pe telefoanele lor mobile oficiale, invocând preocupări legate de securitatea cibernetică și protecția datelor. La rândul său, TikTok respinge această decizie și o consideră greșită” și bazată pe concepții greșite”.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Rușii au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară. Acuzațiile primarului exilat al orașului
Articolul anterior
A fost abandonat la naștere și a ajuns într-o casă de copii. Povestea emoționantă a unui copil care a ajuns un medic de succes
Articolul următor