Liber la nunți în România. Cozi kilometrice la târgul de nunți

Mii de români au participat în acest weekend la Mariage Fest, cel mai mare târg de nunți din România. A început de vineri (28 ianuarie), iar duminică (30 ianuarie) este ultima zi. Mii de români au stat la coadă ca să intre la târg, semn că se anunță numeroase evenimente anul acesta.

Tinerii care intenționează să se căsătorească au mers la târg pentru a le fi mai ușor să-și organizeze propriul eveniment. Au descoperit o mulțime de locații de nuntă, rochii de mireasă, costume pentru miri, aranjamente florale, accesorii, verighete, trupe, fotografi, videografi, idei de invitații, practic toate cele necesare pentru a-și putea face evenimentul la care au

După cum puteți observa, coada pentru a intra la târg este imensă. Românii așteaptă să-și cumpere bilete. Toți cei care participă trebuie să fie vaccinați anti-Covid sau să fi trecut prin boală, căci certificatul verde este cerut la intrare. De această dată, există și varianta testării. Oamenii dornici să participe se pot testa într-unul dintre centrele de testare sau chiar la Palatul Parlamentului, unde există o zonă special amenajată.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, crede că din luna mai nunțile vor putea fi reluate fără probleme în România. Vor mai exista, totuși, câteva restricții, însă nu vor fi unele majore.

Ministrul Sănătății consideră că din luna mai se vor putea relua nunțile, dar totul depinde de evoluția pandemiei.

„E o opinie personală, acum luaţi-o ca atare – cred că începând din luna mai aceste tipuri de evenimente se pot relua, probabil cu anumite limitări, nu ştiu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elemente de siguranţă care înseamnă o oarecare distanţare sau, în cazul unor evenimente publice, nu neapărat nunţi, utilizarea măştii. La tulpina Omicron este cel mai important element pentru că este o barieră mecanică care previne transmiterea”, a declarat ministrul Sănătăţii, conform romaniatv.net.

De ce bărbații trec primii pragul casei cu Lumina Sfântă în noaptea Învierii

Multe zone ale României păstrează încă o serie de superstiții și obiceiuri în timpul Săptămânii Mari și în zilele de Paște, cărora le-a fost pierdută originea în negura timpului. Iată care sunt superstițiile de care bunicii și străbunicii noștri țineau cont dar care astăzi nu mai sunt respectate de mulți dintre credincioși, scrie redactia.ro.

De ce bărbatul intră în casă primul după slujba de Înviere

Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Amalia Boari, specialist în cadrul Centrului de Creație Vâlcea, ne deschid ușa către misterele și magia sărbătorilor pascale. Acestea ne împărtășesc informații despre ritualurile și tradițiile care ne indică ce este bine și ce nu este bine să facem în această perioadă.

Printre obiceiurile, mai mult sau mai puțin cunoscute, se numără aprinderea focurilor în Săptămâna Mare și pomenirea morților, tradiția Joimăriței, superstițiile legate de cocoși, data potrivită pentru vopsitul ouălor și semnificația de a-l lăsa pe capul familiei să intre primul în casă după slujba de Înviere.

Tradițiile continuă chiar și după Înviere. Iată de ce era important ca bărbatul să fie primul care intră în casă după slujbă. „Când se întoarce familia acasă, primul care intră în casă este bărbatul cel care cu lumânarea de la Înviere luminează toate încăperile casei, ca să ne ferească de rele peste an. Este o tradiție care se mai păstrează astăzi chiar și la oraș. Iar a doua zi, practic în prima zi de Paște, credincioșii se spălau, de fapt încă se mai spală cu apă proaspătă de izvor în care a fost pus un ou roșu și un ban de argint ca oamenii să fie roșii și sănătoși, pentru că exista credința că argintul te ferește de boli”, au explicat acestea, conform Adevărul.

Primenirea trupului a devenit mai importantă decât cea a sufletului în zilele noastre

Specialiștii recunosc că un alt obicei care a devenit o obsesie a omului modern este acela de a primeni trupul, în detrimentul primenirii spirituale prin spovedanie, împărtășanie, comportament decent și smerenie și acceptarea celuilalt așa cum este.

„În societatea tradițională, primenirea trupească era un moment de mare competiție: cămașa se cosea la fiecare sărbătoare pascală pentru fiecare membru al familiei. În Romanați, când am pregătit dosarul cămășii cu altiță pentru patrimoniul UNESCO, am aflat că se coseau câte două cămăși – una la vedere și una pe ascuns noaptea, la lampă, ca să nu vadă nimeni ce s-a pus în altiță”, a declarat etnologul Doina Ișfănoni.

Rusia: Un cetățean, condamnat la 15 ani de închisoare după ce a dat foc unui centru de recrutare pentru război

Un cetăţean rus a fost condamnat, vineri, la 15 ani de închisoare de către un tribunal militar pentru că a incendiat un centru de recrutare din oraşul Habarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, a relatat agenţia oficială rusă RIA Novosti, citată de EFE.

Un rus, condamnat după ce a dat foc unui centru de recrutareImagine simbol

Potrivit sentinţei, bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost găsit vinovat de infracţiunile de terorism, vandalism, huliganism, profanare de morminte şi dezonoare adusă drapelului naţional, transmite digi24.ro.

Ancheta a stabilit că acuzatul, care se opunea recrutărilor pentru a lupta în campania militară rusă din Ucraina, a incendiat, toamna trecută, cu două cocteiluri Molotov biroul de recrutare din cartierul Industrialni din Habarovsk.

Oficiali ai centrului au fost răniţi în atac, care a provocat pagube considerabile clădirii.

În plus, instanţa militară a considerat că a fost dovedit că acuzatul a pictat simboluri „care semănau cu cele naziste” pe steaguri ruse amplasate pe mormintele soldaţilor căzuţi în Ucraina.

Atmosferă de sărbătoare în penitenciare. Deținuții au vopsit ouă

Învierea Domnului este o sărbătoare pentru toți. Instituțiile penitenciare au reușit să creeze atmosferă de sărbătoare și persoanelor care își ispășesc pedeapsa.

Atmosferă de sărbătoare la Penitenciare: Deținuții au vopsit ouăFoto: Administrația Națională a Penitenciarelor

În perioada pre-pascală angajații secțiilor reintegrare socială au forțat imaginația și au depus toată străduința ca să antreneze persoanele deținute în activități premergătoare marii Sărbători.

„Activitățile la care au fost implicați aceștia au presupus ateliere de coacere a cozonacilor și păștilor, confecționarea articolelor cu specific pascal (felicitări, picturi, ouă încondeiate), ore informative despre tradițiile și obiceiurile de Paște, vizionarea filmelor, recitaluri de muzică creștină, master-class-uri cu vopsirea ouălor, dar și activități de salubrizare a spațiilor”, menționează Administrația Națională a Penitenciarelor.

Totodată, deținuții, echipați cu ustensile speciale, au confecționat obiecte de creație artistică, pictând și ilustrând diferite obiecte și desene de cult religios.

În preajma Sfintelor Sărbători s-au intensificat și colaborările cu diferite asociații obștești și confesiuni religioase, care au organizat întâlniri duhovniceşti și lecţii cu tematică pascală.

„De menționat că, în ziua de Paşte, persoanele private de libertate vor avea parte şi de un meniu special îmbunătățit, care va include tradiţionalele ouă roşii și cozonacul. Prin astfel de activități, deținuții pot experimenta un sentiment de valoare adus societății, ceea ce este esențial în procesul lor de reintegrare socială. Este un exemplu frumos despre cum sărbătorile pot aduce oamenii împreună și pot genera schimbări pozitive în viața celor care se confruntă cu dificultăți”, adaugă Administrația Națională a Penitenciarelor.

Clipe de coșmar pentru 30 de turiști care au rămas blocați în telescaun la Straja, România
Articolul anterior
Ce gândesc tinerii ruși despre URSS, la 30 de ani de la căderea imperiului sovietic
Articolul următor