Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” vă invită la Expoziția de grafică a renumitului plastician Emil Childescu

Sâmbătă, pe data de 11 mai, în incinta Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, va avea loc
Expoziția de grafică şi un Master-Class al remarcabilului plastician Emil Childescu. Toți doritorii sunt invitați, începând cu ora 11.00, la evenimentul de artă.

separator
Emil Childescu este un artist plastic, care și-a manifestat personalitatea în mai multe ramuri ale artelor plastice, fiind un profesionist în mânuirea acuarelei, pastelului și tehnicilor grafice, Artistul a demonstrat pe întreg parcursul creației sale, o prestație profesională în spiritul Tradiției Școlii Academice, cât și exprimarea unei autenticități aparte, specifice plaiului nostru, simbolisticii și originii valorilor naționale, ce și-au găsit exprimarea și rostul prin personalitatea sa artistică, inclusiv prin tendințele sale expresioniste și postimpresioniste în arta modernă.

Autor a circa 5.000 de opere, executate în diferite tehnici, Emil Childescu este un adevărat manifest în învăţământul artistic basarabean, organizator al procesului creator contemporan, Maestru al Artelor, Laureat al Premiului Naţional pentru artele plastice, cu multiple opere în colecţii publice şi private, atât din ţară cât şi peste hotarele ei.

Începând cu anul 1965, devine membru al UAP din RM. Artistul a avut numeroase expoziţii personale internaţionale şi naţionale în multiple muzee, pinacoteci şi centre expoziţionale.

În expoziție va fi prezentată o serie de lucrări valoroase realizate în pastel, preponderent de natură statică, elucidând încă odată posibilităţile nemărginite ale manifestării acestui material de artă, cât și sursa inepuizabilă de pasiune pentru frumos și simplitate ale plasticianului.

Realizate cu un simț și gust artistic aparte, lucrările artistului vin să ofere din punct de vedere metodic, profesional și artistic o nouă experiență elevilor LAAP „Igor Vieru”, fiind un adevărat exemplu de afirmare profesională și artistică.

Master-class-ul oferit elevilor LAAP „Igor Vieru” se va desfășura după lansarea expoziției în unul dintre atelierele de creație. Administrația Liceului nu poate decât să fie onorată de un asemenea eveniment, remarcabil atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice, și vă invită, cu mare drag, să exploraţi experienţa unui mare om al culturii plastice basarabene.

Laptopul, interzis în cafenele! Patronii limitează ocuparea meselor pentru clienții care stau mult și consumă puțin

Laptopul, interzis în cafenele! E o regulă la care aderă tot mai mulți administratori de cafenele din România, exasperați de clienții care ocupă mesele cu orele și consumă puțin.

Aceștia interzic sau limitează accesul celor care lucrează de la distanță pe calculator.

Această schimbare vine și ca o reacție la creșterea numărului de nomazi digitali și de liber profesioniști. Angajații, în special cei cu un job mai cretiv, aleg să lucreze într-un mediu aparte, diferit de cel de la birou sau de propia casă.

Patronii de cafenele interzic accesul clienților cu laptopul

Deși subiectul a născut controverse, această tendință a fost observată în toate capitalele europene unde, la fel, au apărut interdicții. În Spania, de exemplu, barurile și cafenelele din Valencia și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care uită să plece. Aceștia nu au voie deloc să lucreze în astfel de spații.

În România, Cluj-Napoca a fost orașul care ar fi dat tonul la noi, deocamdată doar în weekend, iar oamenii s-au obșnuit cu regula de a nu sta la masă cu laptopul în față. Proprietarii refuză să mai accepte ca un client să stea câte 4-5 ore la o cafea și să nu cumpere nimic în rest.

Este o tendință observată și în București, unde există deja cafenele care nu permit deloc utilizarea laptopurilor în incintă.

„Sunt cafenele care au adoptat acest lucru încă de când s-au deschis. O cafenea mică trebuie să rotească mesele în așa fel încât să aibă un anumit nivel al încasărilor pentru a-și plăti chiriile, materiile prime, angajații.

Dar există și alte cafenele mai mari care au adoptat acest lucru și poate fi și din alt motiv. Când mergi la cafenea mergi să socializezi, să te relaxezi, până la urmă, nu să lucrezi”, a explicat Radu Tănase, director executiv HORECA.

sursa

Mii de absolvenți sunt așteptați duminică la Gala Absolvenților 2024, care va fi marcată în parcul Alunelul din Chișinău

Gala Absolvenților – 2024, ediția a treia, se va desfășura duminică, 23 iunie, în Parcul ,,Alunelul” din orașul Chișinău. Începând cu ora 17:00, tinerii sunt așteptați la un concert susținut de Lupii lui Calancea, GUZ și Cătălin Josan, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi a spus că la sărbătoare sunt invitați toți absolvenții, dar și cei care vor să participe la un eveniment deosebit cu multă emoție și voie bună.

Ne dorim ca absolvenții de liceu, dar și de gimnaziu să simtă toată emoția pentru eforturile pe care le-au depus în timpul examenelor, dar și pe parcursul anilor de studii, pentru a-și lua rămas bun de la instituțiile educaționale, de la colegi, de la cadrele didactice”, a menționat Andrei Pavaloi.

În cadrul evenimentului va fi organizată ceremonia de înmânare a diplomelor pentru câștigătorii concursului „Absolventul anului – 2024”.

Organizatorii estimează participarea unui număr de 12.000 de absolvenți din municipiul Chișinău.

”Clasă de detenție”, introdusă în școlile din România pentru elevii care deranjează orele

Ministerul Educației din România a propus o nouă măsură disciplinară pentru elevii care perturbă orele: aceștia ar putea fi reținuți într-o sală specială sub supravegherea unui profesor, unde vor trebui să citească sau să rezolve fișe de lucru, scrie presa română.

Propunerea este inclusă în proiectul de Statut al Elevului 2024, publicat pentru consultare publică miercuri seară, 12 iunie, informează edupedu.ro.

Conform acestui proiect, profesorii vor avea posibilitatea de a trimite elevii deranjanți într-o sală dedicată, chiar în timpul orei respective. Acolo, activitățile pe care elevii le vor desfășura, precum „lectura suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”, vor fi stabilite de profesorul sau cadrul didactic auxiliar responsabil de supravegherea lor. Încă nu este clar dacă elevilor reținuți li se va consemna absență.

Propunerea acestei măsuri a fost inițiată pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acel moment, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” a sugerat și reintroducerea exmatriculării elevilor, amenzi pentru părinți, și includerea notei la purtare în calculul pentru admiterea la liceu sau la Bacalaureat.

Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au explicat anul trecut că această formă de detenție ar presupune ca elevii să petreacă timp într-o sală după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a reflecta asupra comportamentului lor.

Ministerul Educației a invitat publicul să își exprime opiniile și sugestiile cu privire la proiectul de Statut al Elevului 2024, subliniind importanța participării comunității la procesul de îmbunătățire a sistemului educațional.

UPDATE

Ministerul Educației a emis următoarea precizare, după ce Edupedu.ro a scris că aceasta sală ar fi de detenție:

„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop.

sursa

Atenționare meteo! Cod galben de vânt puternic, începând cu ora 18.00
Articolul anterior
Clipe de groază într-o familie din București. Hoverboard-ul unui băiețel, a explodat chiar în camera acestuia
Articolul următor