Locuitorii din sectorul Ciocana suportă cu greu mirosul de păcură arsă

Sute de locuitori din sectorul Ciocana al Capitalei sunt nevoiţi să suporte mirosul de păcură arsă. Se întâmplă după ce „Termoelectrica” foloseşte păcura pentru a putea funcționa, transmite publika.md.

Oamenii spun că nu mai suportă mirosul nociv. „De când au început a face focul cu păcură… uitaţi, parcă vrea să ningă, uitaţi ce este acolo”.

Şi alţi locuitori spun că mirosul este insuportabil. „E clar că deranjează, păi intră în apartamente, are lumea alergie, e greu, e tare greu. Mirosul ăsta e tare greu, în primul rând el este de la păcura asta. „

Medicii afirmă că cei cu probleme respiratorii ar trebui să evite aceste zone.

„Din păcate, cei mai afectaţi din cauza mirosului dat sunt pacienţi cu patologii a aparatului respirator şi aici sunt pacienţii cu alergii, cu astmă, cu bronşite, cu pneumonii, cu broncopneumopatie. Să meargă la plimbări în parcuri, în zonele mai puţin poluate de către acest miros.”, a declarat Viorica Sorbală, medic de familie. 

Ecologiştii susţin că arderea păcurii poluează aerul.

„Fără îndoială că concentraţia de gaze toxice a crescut în oraşul Chişinău, în zona unde se află coşurile de fum ale centralelor termoelectrice. Pentru că cât nu ar fi aceste filtre de performante ele nu asigură 100 de procente de purificare a aerului.”, a declarat Vladimir Garaba, ecologist.

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu spun că abia săptămâna viitoare vor preleva probe pentru a stabili calitatea aerului. „Termoelectrica” a primit 16 500 de tone de păcură din rezerva de stat. Decizia a fost luată de Guvern, după ce întreprinderea a epuizat încă din 15 octombrie stocurile proprii.

Termoelectrica vine cu precizări privind faptul că mai mulți locuitori din sectorul Ciocana al Capitalei sunt nevoiți să suporte mirosul de păcură arsă.

Astfel, Termoelectrica menționează că utilizarea păcurii în calitate de combustibil alternativ este o măsură necesară luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova pentru asigurarea populației municipiului Chișinău cu energie termică.

Măsura a fost luată în contextul crizei gazelor cu care se confruntă țara. 

„Este important de menționat faptul că, întreprinderea asigură controlul procesului de ardere a combustibilului și execută toate măsurările necesare în vederea nedepășirii emisiilor limitate admisibile, fără a pune în pericol sănătatea oamenilor.

CET Sursa I deține Autorizație de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe și evacuează gazele de ardere la înălțimea de 180 metri, ceea ce permite o dispersie inofensivă a particulelor evacuate”, menționează reprezentanții Termoelectrica.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

În premieră, 12 orașe din România testează autobuzul cu hidrogen
Articolul anterior
Vladimir Zelenski, îndemn la vaccinare: „Le cer tuturor să debranşeze reţelele sociale şi să-şi branşeze creierul”
Articolul următor