Sute de locuitori din sectorul Ciocana al Capitalei sunt nevoiţi să suporte mirosul de păcură arsă. Se întâmplă după ce „Termoelectrica” foloseşte păcura pentru a putea funcționa, transmite publika.md.
Oamenii spun că nu mai suportă mirosul nociv. „De când au început a face focul cu păcură… uitaţi, parcă vrea să ningă, uitaţi ce este acolo”.
Şi alţi locuitori spun că mirosul este insuportabil. „E clar că deranjează, păi intră în apartamente, are lumea alergie, e greu, e tare greu. Mirosul ăsta e tare greu, în primul rând el este de la păcura asta. „
Medicii afirmă că cei cu probleme respiratorii ar trebui să evite aceste zone.
„Din păcate, cei mai afectaţi din cauza mirosului dat sunt pacienţi cu patologii a aparatului respirator şi aici sunt pacienţii cu alergii, cu astmă, cu bronşite, cu pneumonii, cu broncopneumopatie. Să meargă la plimbări în parcuri, în zonele mai puţin poluate de către acest miros.”, a declarat Viorica Sorbală, medic de familie.
Ecologiştii susţin că arderea păcurii poluează aerul.
„Fără îndoială că concentraţia de gaze toxice a crescut în oraşul Chişinău, în zona unde se află coşurile de fum ale centralelor termoelectrice. Pentru că cât nu ar fi aceste filtre de performante ele nu asigură 100 de procente de purificare a aerului.”, a declarat Vladimir Garaba, ecologist.
Reprezentanţii Agenţiei de Mediu spun că abia săptămâna viitoare vor preleva probe pentru a stabili calitatea aerului. „Termoelectrica” a primit 16 500 de tone de păcură din rezerva de stat. Decizia a fost luată de Guvern, după ce întreprinderea a epuizat încă din 15 octombrie stocurile proprii.
Termoelectrica vine cu precizări privind faptul că mai mulți locuitori din sectorul Ciocana al Capitalei sunt nevoiți să suporte mirosul de păcură arsă.
Astfel, Termoelectrica menționează că utilizarea păcurii în calitate de combustibil alternativ este o măsură necesară luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova pentru asigurarea populației municipiului Chișinău cu energie termică.
Măsura a fost luată în contextul crizei gazelor cu care se confruntă țara.
„Este important de menționat faptul că, întreprinderea asigură controlul procesului de ardere a combustibilului și execută toate măsurările necesare în vederea nedepășirii emisiilor limitate admisibile, fără a pune în pericol sănătatea oamenilor.
CET Sursa I deține Autorizație de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe și evacuează gazele de ardere la înălțimea de 180 metri, ceea ce permite o dispersie inofensivă a particulelor evacuate”, menționează reprezentanții Termoelectrica.