Luna februarie este pe cale să doboare un record de căldură fără precedent

Potrivit meteorologilor, luna februarie este pe cale să doboare un record de căldură, în contextul în care încălzirea globală cauzată de activitatea umană și fenomenul climatic natural El Nino determină o creștere a temperaturilor pe uscat și în oceanele din întreaga lume, relatează The Guardian.

La puțin peste jumătatea celei mai scurte luni ale anului, creșterea bruscă a încălzirii a devenit atât de pronunțată încât hărțile climatice au ajuns într-un punct nou, în special în ceea ce privește temperaturile de la suprafața mării, care au fost atât de ridicate și accentuate încât experții se străduiesc să înțeleagă cum are loc această schimbare, transmite adevarul.ro.

„Planeta se încălzește într-un ritm accelerat. Asistăm la creșteri rapide ale temperaturii în ocean, cel mai mare rezervor de căldură al climei”, a afirmat dr. Joel Hirschi, șeful asociat al departamentului de modelare a sistemelor marine din cadrul Centrului Național de Oceanografie din Marea Britanie. „Amplitudinea cu care au fost depășite recordurile anterioare ale temperaturilor de la suprafața mării în 2023 și acum în 2024 depășește așteptările, deși înțelegerea motivelor pentru care se întâmplă acest lucru face obiectul unor cercetări în curs de desfășurare.” 

  „Anul trecut a sfidat” așteptările

Omenirea este pe cale să cunoască cea mai călduroasă lună februarie din istoria cunoscută, după cele mai mari temperaturi înregistrate în lunile ianuarie, decembrie, noiembrie, octombrie, octombrie, septembrie, august, iulie, iunie și mai, conform lui Zeke Hausfather, cercetător al Pământului de la Berkeley. 

El a spus că creșterea din ultimele săptămâni este pe cale să ducă la o încălzire de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, deși acesta ar trebui să fie un efect de scurtă durată și de vârf al fenomenului El Nino, dacă acesta urmează calea anilor precedenți și dacă va începe să se răcească în lunile următoare. 

În mod normal, aceasta ar fi o veste bună dacă ar urma o La Nina, care ar duce la scăderea temperaturilor, dar Hausfather a spus că schimbările climatice au devenit mai imprevizibile. 

„Anul trecut a sfidat atât de mult așteptările, încât este greu să mai avem la fel de multă încredere în abordările pe care le-am folosit în trecut pentru a face aceste previziuni”, a spus el. „Aș spune că luna februarie 2024 este considerată favorită să bată recordul anterior stabilit în 2016, dar nu este deloc o concluzie anticipată în acest moment, deoarece modelele meteorologice sugerează că temperaturile globale vor scădea din nou în săptămâna următoare”. 

  „O rescriere a istoriei climatice”

Prima jumătate a lunii februarie i-a șocat pe meteorologi. Maximiliano Herrera, autor al blogului Extreme Temperatures Around the World (n.red Temperaturi extreme în întreaga lume), a descris valul de mii de recorduri de căldură de la stațiile meteorologice ca fiind „o nebunie”, „o nebunie totală” și „o rescriere a istoriei climatice”. Ceea ce l-a uimit nu a fost doar numărul de recorduri, ci și măsura în care multe dintre ele au depășit tot ceea ce se înregistrase înainte. 

El a spus că în Maroc s-au înregistrat la 12 stații meteorologice peste 33,9°C, ceea ce nu numai că a fost un record național pentru cea mai călduroasă zi de iarnă, ci și cu peste 5°C peste media lunii iulie. Orașul Harbin din nordul Chinei a fost nevoit să suspende festivalul de gheață de iarnă, întrucât temperaturile au depășit pragul de îngheț timp de trei zile în această lună, o situație fără precedent. 

În ultima săptămână, stații de monitorizare din Africa de Sud, Arabia Saudită, Thailanda, Indonezia, Kazahstan, Columbia, Japonia, Coreea de Nord, Maldive și Belize au înregistrat recorduri lunare de căldură. 

Căldura de la suprafața oceanelor continuă să îi uimească pe observatorii experimentați și generează posibilitatea producerii unor furtuni intense în cursul anului. Specialistul în uragane Michael Lowry a transmis pe Twitter că temperaturile de la suprafața mării în regiunea principală de dezvoltare a Atlanticului, unde se formează majoritatea uraganelor americane de categoria 3 sau mai puternice, „sunt la fel de ridicate astăzi, la jumătatea lunii februarie, precum sunt de obicei la mijlocul lunii iulie. Incredibil”. 

Temperaturile globale de la suprafața mării se află pe un „teritoriu necunoscut”, potrivit lui Hirschi, care se așteaptă ca luna martie să depășească recordul din august anul trecut cu 0,1°C până la 0,2°C. Luna martie este, de obicei, cea mai caldă perioadă a anului în cazul oceanelor, întrucât este sfârșitul verii în emisfera sudică, unde se află cele mai multe dintre marile mări ale lumii. 

„Un ritm mult mai rapid”

Era de așteptat să apară creșteri bruște de temperatură, deși amplitudinea lor a fost o surpriză. 

Un El Nino puternic a dus la creșterea temperaturilor, dar Francesca Guglielmo, cercetător principal la Copernicus, a remarcat că acesta a fost doar unul dintre mai mulți factori. Fiecare tonă suplimentară de dioxid de carbon emisă de omenire crește presiunea asupra oceanelor. 

Katharine Hayhoe, cercetător șef la The Nature Conservancy, a declarat că incertitudinea privind impactul diverșilor factori ne reamintește că nu înțelegem pe deplin fiecare aspect al modului în care sistemul complex al Pământului răspunde la forțarea radiativă fără precedent. 

„Acest lucru se întâmplă într-un ritm mult mai rapid decât s-a putut constata vreodată în trecut”, a afirmat ea. „În orice caz, este mult mai probabil să subestimăm impactul acestor schimbări asupra societății umane decât să le supraestimăm”. 

Fenomenul El Nino începe să se diminueze, ceea ce ar trebui să reducă temperaturile în zona ecuatorială a Pacificului de la sfârșitul primăverii sau începutul verii. Dacă Atlanticul de Nord continuă să se încălzească în acea perioadă, acest lucru ar putea prevesti o activitate intensă a uraganelor, a atras atenția Hirschi. 

Astfel de riscuri vor crește în fiecare an dacă nu se reduc emisiile de carbon generate de om și nu se stopează defrișările de păduri. „Încetinirea, stoparea sau inversarea traiectoriei de încălzire pe care ne aflăm este asemănătoare cu schimbarea cursului unui superpetrolier. Rezultatele nu sunt imediate, dar cu cât acționăm mai repede, cu atât ne va fi mai ușor să evităm să ne confruntăm cu probleme”, a spus el. 

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Mihail Hodorkovski le cere rușilor să scrie numele „Alexei Navalnîi” pe buletinele de vot la alegerile din 17 martie
Articolul anterior
Natalia Barbu, pentru a doua oară la Eurovision: ,,Sunt copleșită de emoții frumoase”
Articolul următor