Luni de zile, copleșiți de dor! Copiii medicilor implicați în lupta cu Covid-19, stau departe de părinții lor și le trimit scrisori emoționante

De mică este obișnuită să-și împartă părinții cu cei suferinzi, dar în ultimele patru luni i-a fost mai dor ca niciodată să-și strângă tatăl în brațe. La cei zece ani, Cătălina Botizatu știe să prețuiască orice clipă petrecută alături de părinți, ambii lucrători medicali. De la declanșarea pandemiei, tatăl fetei, Alexandru Botizatu, șeful Departamentului Anesteziologie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” s-a izolat de familie, pentru a o proteja. Acum, Cătălina și sora sa, Raluca, stau cu mătușa lor.

separator

„Dragă tată, Tu lucrezi zi de zi și eu știu asta. Stau acasă și mă gândesc la tine, mi-e frică să nu te îmbolnăvești”…

Așa își începe răvașul Cătălina. Copila nu și-a văzut tatăl de la sfârșitul lunii mai, atunci când părinții au decis să ducă fetele la o mătușă de la țară. De atunci, copilele își văd părinții mai mult de la distanță și comunică cu ei online.

„Această perioadă a fost foarte complicată. Mi-e foarte dor de părinții mei, mi-ar plăcea să-i văd mai des. Tatăl meu petrece mult timp la muncă, își dedică viața pentru a salva alți oameni”, spune Cătălina.

Chiar din primele zile de pandemie, Alexandru Botizatu, șeful Departamentului ATI de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a decis să-și protejeze familia și a trecut pe acasă foarte rar. Întâlnirile scurte aveau loc la distanță, fără tradiționalele îmbrățișări. Timp de aproximativ trei luni, mama fetițelor, Tatiana Botizatu, care este medic otorinolaringolog, și-a întrerupt activitatea pentru a le fi alături.

„În perioada în care copii erau acasă, tatăl lor a stat separat de noi. A încercat să vină doar în câteva week-end-uri să ne vadă, dar interacționam destul de puțin. Mențineam distanța cât de mult posibil. Ne-a fost alături mai mult spiritual. Eu am avut grijă de fete, am stat cu ele acasă până când am decis să le ducem la Orhei, pentru a nu le expune riscului, mai ales că și eu a trebuit să revin la muncă”, spune Tatiana Botizatu.

Pentru Cătălina, Covid-19 nu înseamnă doar izolare, distanță fizică și reguli de igienă, dar și un nesecat dor de cei dragi. Gândul îi zboară mai mereu la tatăl său, implicat în tratarea pacienților bolnavi, chiar și atunci când modelează figurine din plastilină, culege fructe sau se joacă cu sora mai mică.

„Îmi este foarte frică să nu se îmbolnăvească. Deși îmi este greu să accept că trebuie să stăm separați o perioadă, înțeleg că ajutorul său este foarte necesar și util acum”, este de părere copila.

În viziunea Cătălinei, SARS-CoV-2 este asemenea unui demon uriaș și urât, cu mâini gigantice, cât un bloc de zece etaje, care vrea să infecteze cât mai mulți oameni. Datorită efortului tatălui său, alți părinți se întorc acasă la copii lor. Acest gând o face pe Cătălina să fie cel mai mândru copil din lume.

„El de fiecare dată învinge (zâmbește). Eu sunt foarte mândră de tata și îl încurajez să continue să salveze alți oameni. Este important să nu cedeze. Dacă nu ar lupta, alți oameni ar fi bolnavi și am sta în carantină foarte mult timp”, spune Cătălina.
Toți patru așteaptă cu nerăbdare revenirea la ritmul obișnuit de viață. „Noi am avut o viață foarte dinamică până acum. Ne place să călătorim, să descoperim noi orizonturi. Abia așteptăm să fim împreună din nou, toți patru. Cred că în prima perioadă vom fi de nedespărțit, vom sta îmbrățișați zile și nopți întregi, avem atâtea de recuperat”, afirmă Tatiana Botizatu.

Până atunci, însă, Cătălinei îi este greu să înțeleagă de ce încă foarte mulți oameni nu țin cont de recomandările specialiștilor și nu respectă regulile de protecție atât de simple, dar atât de necesare.

„Din cauza că oamenii nu țin cont de aceste măsuri, volumul de muncă pe care îl au medicii este foarte mare. Eu cred că toți trebuie să înțeleagă că lucrătorii medicali își riscă viața pentru alți oameni, de aceea ar trebui să fie mai responsabili pentru a nu se îmbolnăvi”.

Cătălina își încheie răvașul pe o notă pozitivă. „Tata, tu lucrează și nu-ți fă griji pentru noi, fiindcă o să fim bine. O să ne spălăm cât mai des mâinile și o să purtăm mască. Vom face tot posibilul să ne apărăm de virus. Te iubim!”.

Reportaj realizat de Ministerul Sănătății

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Igor Dodon roagă Ministerul Sănătății să accepte nunțile și alte petreceri cu până la 50 de invitați
Articolul anterior
Coronavirus: 230 de cazuri noi, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul următor