Mai multe rute regulate nu vor ieși luni la linie. Ar fi rămas fără numere de înmatriculare după ce au transportat oameni la protestul lui Șor

Mai multe rute regulate de transport nu vor ieși pe linie luni, 13 martie. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto menționează că în urma acțiunilor din 12 martie ale poliției, vehiculele de pe rute, care au transportat oameni la protestul din centrul Capitalei, organizat de Partidul Politic Șor, ar fi rămas fără numere de înmatriculare, scrie tv8.md

Transportatorii acuză Inspectoratul General de Poliție de abuzuri și susțin că vor întocmi în acest sens o plângere la Procuratură, dar și că vor organiza proteste. 

Duminică, în timpul unei conferințe de presă, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că „autobuzele nu au fost reținute neregulamentar”, iar șoferii cu acte în regulă și-au continuat drumul.

„Ceea ce ține de transportatori, au fost documentați, inclusiv, pentru încălcări tehnice ale mijloacelor de transport. Dacă cineva nu este de acord, are dreptul să conteste acest proces-verbal contravențional. Unde actele au fost în regulă, persoanele au putut să se deplaseze, în continuare. Am încercat să comunicăm tuturor cetățenilor să cunoască societatea despre intențiile de destabilizare care se organizează la Chișinău anume în acest scop de către organizatorii protestul de astăzi și ca cetățenii să nu devină parte a acestui proces inconștient”, a declarat șeful IGP duminică, 12 martie.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Atelier de caligrafie, dedicat lui Mihai Eminescu, la Biblioteca Națională, de Ziua Internațională a scrisului de mână

Astăzi, de Ziua Internațională a scrisului de mână, colegul nostru Anatol Fornea ne invită la un atelier de caligrafie. Se știe că și Mihai Eminescu a fost nu doar un mare poet, dar și un bun caligraf, după cum se poate vedea privind manuscrisele sale. Graficianul Valeriu Herța a organizat un masterclass de caligrafie, la Biblioteca Națională, pentru a promova în rândul elevilor frumusețea scrisului de mână, scrie tvrmoldova.md.

Scrisul de mână e un meșteșug rar în zilele noastre, la fel ca și maeștrii caligrafi. Pictorul Valeriu Herța a organizat un atelier de caligrafie, pentru a evidenția farmecul acestei arte, precum și frumusețea scrisului eminescian.

Valeriu Herța este un maestru al penelului, iar în anul dedicat lui Mihai Eminescu, a fost aleasă o lucrare de a sa, ce ilustrează chipul poetului, pentru coperta „Calendarului Național 2025”.

Parisul, în mormane de deșeuri din cauza grevei gunoierilor
Articolul anterior
Un decan și un șef de catedră de la USEFS, inculpați într-un dosar de trafic de influență, s-au ales cu amenzi usturătoare
Articolul următor