Mai mulți moldoveni care au primit cetățenie rusă vor fi obligați să predea pașapoartele, conform unei noi legi adoptată de Duma de Stat

Cetăţenii ruși cărora li se interzice deplasarea în afara ţării, precum şi cei chemaţi pentru serviciul militar sau alternativ, inclusiv foști ofițeri FSB, vor fi obligaţi să predea paşapoartele agenţiei care a eliberat documentul. Această prevedere este cuprinsă în legea adoptată de Duma de Stat a Federației Ruse. Deputații ruși au clarificat motivele retragerii pașapoartelor printr-o nouă lege, scrie presa locală, conform Realitatea.md.

Russian Passports Stock Photo - Download Image Now - Russia, Passport,  Russian Culture - iStock

Pașaportul este supus transferului în termen de cinci zile lucrătoare de la data informării cetățeanului rus asupra deciziei de restricționare a dreptului la ieșire din țară. Documentul va fi păstrat, după cum spune legea, „până la expirarea acestei restricții temporare sau la expirarea acesteia”. Aceeași schemă se va aplica și pentru pașapoartele foștilor ofițeri FSB.

Un pașaport al cărui proprietar și-a schimbat cetățenia, sexul, prenumele, prenumele, patronimul, informațiile despre data și locul nașterii va fi considerat invalid odată cu expirarea documentului.

„Legea prevede menținerea înregistrărilor federale – o bancă de date nu numai a pașapoartelor emise, ci și a pașapoartelor invalide. Pașapoartele nevalide vor fi supuse revocării, care poate fi contestată”, a spus serviciul de presă al Dumei ruse.

În august 2022, sociologii de la Fundația de Opinie Publică (FOM) din Rusia au descoperit că mai mult de jumătate dintre ruși (69%) nu au plecat niciodată în vacanță în străinătate. În același timp, doar 2% dintre respondenți au declarat că au fost în străinătate cu mai puțin de un an în urmă, 6% – cu până la trei ani în urmă. Sondajul a mai arătat că aproximativ 30% dintre respondenți nu au plecat niciodată în vacanță nici măcar în afara regiunii natale, 17% au vizitat alte regiuni în urmă cu 10 sau mai mulți ani.

Un sondaj din septembrie realizat de VTsIOM a arătat că la acea vreme 29% dintre ruși aveau pașapoarte străine și doar 2% aveau viză Schengen. Cei care au pașaport sunt în mare parte persoane cu vârsta cuprinsă între 35-44 de ani (39%), cu studii superioare superioare sau incomplete (45%), sigure din punct de vedere financiar (37%), precum și locuitorii din Moscova și Sankt Petersburg (52%).

Acceptarea cererilor de eliberare a pașapoartelor internaționale de tip nou cu suport electronic, valabile 10 ani, a fost suspendată în Rusia la începutul lunii februarie a acestui an. Gosznak a explicat această decizie printr-un volum crescut de aplicații și o creștere a cererii de microcircuite încorporate în documente.

Noi măsuri pentru debirocratizarea afacerilor

Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate – aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali. O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat. „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean. 

Povestea de Iarnă – 5 ani de magie și căldură împreună!

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Un bărbat, înnămolit până la brâu într-un iaz de la Telenești, scos la mal de salvatori

Salvatorii au salvat un bărbat rămas blocat în nămol în preajma unui mal de iaz. În după amiaza zilei de 03 decembrie 2024, o persoană a rămas blocată în nămol, până la brâu, în iazul din satul Ghiliceni raionul Telenești. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 13:21. La fața locului au fost îndreptate două echipe de pompieri și salvatori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ajunși, la fața locului, pompierii au stabilit că un bărbat era blocat în nămol, până la brâu, la distanța de aproximativ 50 de metri de la mal și nu putea ieși de sine stătător. Astfel, angajații IGSU cu ajutorul echipamentului special în scurt timp au reușit să scoată bărbatul din nămol la malul lacului și predat Serviciului medical de Urgență, primind ajutorul necesar de rigoare. Bărbatul nu a fost transportat la spital, fiind înafara oricărui pericol.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale lacurilor și râurilor din țară a formațiunilor de gheață. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. De asemenea, pescarii sunt rugați să evite pescuitul la copcă sau orice activități pe gheață, întrucât există riscul prăbușirii în apă. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze de la înec 347 de persoane dintre care 78 de copii.

Cunoscutul actor Ray Stevenson a murit la doar 58 de ani. Va apărea postum în noul serial „Star Wars”
Articolul anterior
Moment emoționant! Ambasadorul României la Chișinău, despre inaugurarea primului pod peste Prut de la independență încoace
Articolul următor