Maia Sandu a oferit diplome absolvenților cu media 10 la BAC: ”Vă așteptăm acasă, avem multe lucruri de făcut”

Președinta Maia Sandu și ministrul Educației și Cercetării au îndemnat absolvenții claselor liceale să își continue studiile în Republica Moldova. În cadrul festivității de premiere a absolvenților cu media 10 la examenul național de bacalaureat, șefa statului a remarcat că rezultatele obținute sunt o dovadă clară a abilităților și muncii lor, scrie radiochisinau.md.

„Acest note înseamnă o dovadă clară a abilităților dumneavoastră, dar și a tenacității dumneavoastră pentru că obținerea acestor rezultate a însemnat foarte multă muncă, disciplină, a însemnat să credeți în propriile forțe și a însemnat să credeți în corectitudinea acestei evaluări. Acum 10 ani împreună cu ministrul Educației porneam lupta împotriva copiatului, lupta împotriva corupției la examenele de la bacalaureat. Mulți copii s-au supărat atunci pe noi, s-au supărat și unii părinți și unele partide politice, mai populiste care încercau să strângă voturi folosind educația. Dar în timp, aceste măsuri s-au dovedit a fi corecte”.

Maia Sandu s-a referit și la procesul de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

„Vreau să cred că o parte din DVS veți merge în universitățile din Republica Moldova, ați văzut că facem eforturi împreună cu partenerii de dezvoltare ca să îmbunătățim calitatea studiilor, ca să modernizăm universităților. Chiar și cei care merg în afară, vă așteptăm acasă, avem tare multe lucruri de făcut aici. Ne-am pornit să integrăm Republica Moldova în Uniunea Europeană și este de lucru și în sectorul privat și în cel public”.

La rândul său, ministrul Educației, Anatolie Topală, a remarcat că 47 de absolvenți au reușit să obțină 10 pe linie, iar peste peste 950 elevi, au depășit media 9.

„Cunosc foarte mulți tineri care în cadrul examenelor de bacalaureat s-au manifest cu competente deosebite. Avem rezultate frumoase peste tot în lume Ne dorim să încurajăm ca tinerii noștri să rămână acasă și vreau să vă asigur că adevărata satisfacție vine din rezultatul unei munci și eu cred că cel mai important cadou pe care ați putut să vi-l oferiți la absolvirea liceului este anume satisfacția că ați obținut rezultate frumoase”.

Absolvenților le-au fost înmânate diplome de onoare și diplome de merit.

La sesiunea de bacalaureat 2023 au fost admiși 11587 de candidați din licee, 3998 de candidați din colegii și centre de excelență, 186 de candidați din universități, 165 de candidați – în regim de externat și 2460 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 18396 de candidați.

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit câte 20 de zile de arest

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit, astăzi, câte 20 de zile de arest, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că, aseară, polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut loc vineri noaptea.

Poliția an unța că mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului muncii și protecției sociale, aruncînd în instituția  statului cu vopsea. În jumătate de oră aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, două persoane au fost reținute imediat. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani reținut în adiacentul Parlamentului.

Ambele persoane au fost escortate la Inspectoratul de poliție pentru documentare.

Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare, doar pentru clădirea Guvernului fiind achitați cu 5000 de Euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Toți 20 au plecat la Moscova prin intermediul cursei avia, cu escala la Istambul, unde, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, paza persoanei instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate.

13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Astăzi au urmat o serie de percheziții la domiciliile a 4 persoane, unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii Direcției de Poliție Chișinău, Inspectoratului național de securitate publică, Inspectoratului național de investigații și Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger”, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău.

Investigațiile continuă.

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate și noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea.

Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens.

Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție.
Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

Un tren de pe cursa Chișinău-Ungheni a luat foc când a sosit în gară
Articolul anterior
Câți diplomați și angajați are Rusia la Chișinău
Articolul următor